Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ ΜΗ ΜΑΡΑΘΕΙΣ της συγγραφέως Σωτηρίας Κυρμανίδου

 


"Κυκλάμινο μη μαραθείς" είναι το δίγλωσσο (και στα Αγγλικά) παραμύθι της συγγραφέως και κοινωνικής λειτουργού Σωτηρίας Κυρμανίδου. Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει πάρει το Β' Βραβείο από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων (Ε.Π.Ο.Κ). Η εικονογράφηση είναι της Εμμανουέλα Κακαβιά.


Η κυκλαμινοοικογένεια ζει ευτυχισμένη και αγαπημένη με πολλούς φίλους, παιχνίδι και χαρά. Οι γονείς καμάρωναν τα κυκλαμινάκια τους που μεγάλωναν και πήγαιναν σχολείο, αποχτούσαν γνώσεις και πολλές δεξιότητες. Μεγάλωναν τα κυκλαμινάκια κάθε μέρα και οι γονείς τους, όπως κι όλοι οι γονείς, ήταν πολύ περήφανοι για αυτά. Πλησίασε και η μέρα γενεθλίων που γιορτάστηκε μέσα σε ατμόσφαιρα ευτυχίας και ευχών. Μέχρι που το ένα κυκλαμινάκι αρρώστησε κι από τη ζεστή και όμορφη αγκαλιά της οικογένειάς του, βρέθηκε στο νοσοκομείο. Εκεί με πίστη, προσευχή, φροντίδα και αγώνα πολύ, το κυκλαμινάκι μας ξανά βρίσκει το κουράγιο για τη ζωή.


Το παραμύθι αυτό διαπραγματεύεται το μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα υγείας, τον παιδικό καρκίνο. Η συγγραφέας δημιουργεί ένα πολύχρωμο παραμυθόκοσμο, μια ιστορία δοσμένη με τρυφερότητα και αγάπη χωρίς να πληγώνει τα μικρά παιδιά αλλά τα μυεί με τρόπο όμορφο στις δυσκολίες της ζωής, στις αποφάσεις που καλούμαστε ως άνθρωποι να πάρουμε, στον αγώνα που πρέπει να επιδεικνύουμε, στην πίστη και στην ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να προσπαθούμε. Τα κυκλάμινα αποκτούν ανθρωπομορφικές ιδιότητες και μαζί με την μικρή αλκυόνη και τα άλλα ζωάκια βοηθά τα παιδιά να ταυτιστούν μαζί τους και με ενσυναίσθηση να προβληματιστούν και να κατανοήσουν την ανάγκη για υγεία, την σημαντικότητα των ιατρών, το πόσο σημαντική είναι η ψυχική ενδυνάμωση των ανθρώπων. 
Έννοιες που διαπραγματεύονται είναι η αγάπη, η οικογένεια, η αλληλεγγύη, η υγεία, εμπόδια και δυσκολίες και τρόπος αντιμετώπισής τους, θάρρος, υπομονή, ψυχική ανθεκτικότητα, ελπίδα, πίστη, φροντίδα, φιλία.
Στο παραμύθι αυτό υπάρχουν και τρεις διαφορετικές εκδοχές εξέλιξης της νόσου όπου τα παιδιά ανάλογα τον συναισθηματικό τους κόσμο, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους αποφασίζουν ποια θεωρούν καλύτερη λύση, αιτιολογούν την απόφασή τους, μπορούν να προτείνουν δικές τους εκδοχές ή και άλλες προτάσεις. 
Η ζωή του ανθρώπου έχει και καλές και δύσκολες στιγμές όμως στεκόμαστε στην συντροφικότητα, στην ελπίδα, στην αγάπη, στην φροντίδα και στην πίστη μας ότι όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το προσπαθούμε. 
"Κυκλάμινο μη μαραθείς, ζήσε στο Φως της Πλάσης. Την ελπίδα μη χάσεις! Στην πίστη να στηριχτείς!" τα λόγια της Αλκυόνας στο μικρό κυκλαμινάκι. 
Για παιδιά ηλικίας Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου