Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Η ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΑΗΔΟΝΑΚΙ της συγγραφέως Σωτηρίας Κυρμανίδου

 


Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο παραμύθι της συγγραφέως και κοινωνικής λειτουργού κ. Σωτηρία Κυρμανίδου. Έχει βραβευτεί με το Α' Βραβείο παραμυθιού από την Αμφικτυονία Ελληνισμού, με το Βραβείο Βιβλίου Χρονιάς 2020 Ε.Π.Ο.Κ κι  έχει εγκριθεί ως εκπαιδευτικό υλικό από το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου. Η εικονογράφηση είναι της Εμμανουέλας Κακαβιά. Οι εκδόσεις είναι Ανάτυπο.

Μια ισχυρή καταιγίδα σαρώνει τα πάντα αναπάντεχα. Με μιας αλλάζουν όλα. Μια δροσοσταλίδα μέσα σε όλο αυτό το χαλασμό, βρίσκει σε μια φωλιά ένα μικρό αηδονάκι. Τι θα κάνει; Θα ενδιαφερθεί; 'Ή θα μείνει αδιάφορη; Μέσα στο δάσος όμως θα συναντήσει και την Ταπείνωση και τη Μακροθυμία. 



Είναι ένα παραμύθι πρωτότυπο που αγγίζει την έννοια της αναδοχής - υιοθεσίας, της αλληλοβοήθειας, της προσφοράς, της αδερφοσύνης,  της αγάπης, της συγχώρεσης, της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Επίσης αποτελεί και εγχειρίδιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές αλλά και συναισθηματικής αγωγής.  Η διαφορετική εκδοχή της ιστορίας αφήνει ελεύθερη τη φαντασία των μικρών παιδιών όπου μπορούν να δημιουργήσουν και περισσότερες εκδοχές με διαφορετικό τέλος.

Η εικονογραφημένη σχεδίαση  με τα έντονα χρώματα και τις μεγάλες εικόνες προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών όπου συνειδητοποιούν τις αλλαγές του τοπίου, των φυσικών φαινομένων και των συνεπειών τους στον πλανήτη, ζουν τις περιπέτειες και τις αποφάσεις των ηρώων, κινητοποιείται η φαντασία τους. Τα παιδιά μυούνται σε πανανθρώπινες αξίες, αντιλαμβάνονται την έννοια της αναδοχής, την αξία της ζωής, την ελπίδα και την πίστη για αγώνα στη ζωή, όσες δυσκολίες κι αν υπάρχουν. Επίσης, μαθαίνουν νέες έννοιες όπως τι είναι μακροθυμία και τι ταπείνωση με τρυφερότητα κι ευαισθησία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου