Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΟΥΛΗ ΝΕΦΡΟΥΛΗ των συγγραφέων Έλενα Μαγιάτη Καραμπή και Παντελή Χατζή

 


Πρόκειται για ένα παραμύθι που απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Βιβλίου (Special Jury Awards) στον διεθνή διαγωνισμό PANORAMA Golden BOOK Awards του Writers Capital Foundation. Την έκδοση επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος "writers international edition", υπεύθυνη του οποίου είναι η κ. Ειρήνη Ντούρα Καββαδία, και υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Φιλανθρωπικό Οργανισμό.

Είναι ένα παραμύθι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους, ιδιαίτερο, με πάμπολλα μηνύματα σε κάθε του σελίδα.  Ο ήρωας ο Ρούλης ο Νεφρούλης προσπαθεί να σώσει τον αδερφό του τον Νούλη από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, δωρίζοντάς του το νεφρό του. Μια ιστορία αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ελπίδας, ενθάρρυνσης, πίστης και χαράς. Διαπραγματεύεται το ζήτημα της υγείας και της ζωής του ανθρώπου με ευαισθησία, βοηθώντας μικρούς και μεγάλους να συνειδητοποιήσουν ότι η υγεία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου και η αλληλεγγύη αξία σταθερή μέσα στον χρόνο που γεμίζει τον άνθρωπο ευγνωμοσύνη κι ευτυχία. Το αισιόδοξο τέλος της ιστορίας δίνει το μήνυμα ότι δεν χρειάζεται απελπισία και στενοχώρια σε μια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας αλλά η ελπίδα και ο αγώνας στη ζωή είναι σημαντικοί σύμμαχοι επιτυχίας. Τα παιδιά μαθαίνουν κιόλας πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή στη ζωή τους και γενικά ο υγιεινός τρόπος ζωής. 



Ο Ρούλης ο Νεφρούλης λοιπόν, ζούσε με την αξιαγάπητη οικογένειά του στους πρόποδες ενός βουνού.  Τα αγαπημένα τους τρόφιμα ήταν λαχανικά και φρούτα από τον κήπο τους, αυγά από τις κοτούλες τους,  βούτυρο και τυρί από την αγελαδίτσα τους. Ο Ρούλης είχε έναν αδερφό που κάθε βράδυ έφευγε κρυφά, κατέβαινε στην πόλη κι έτρωγε όλα τα ανθυγιεινά φαγητά όπως χάμπουργκερ , σουβλάκια, πολλά γλυκά κ.α. Όμως κάποια στιγμή αρρώστησε και οι γονείς του, του  έφεραν τον γιατρό όπου τους συμβούλεψε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Όταν ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων,  ο Νούλης διαγνώστηκε με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.  Έτσι όλη οικογένεια ξεκινά για το μεγάλο νοσοκομείο και για τη μεγάλη δωρεά ζωής. Ο Νούλης ακολούθησε υγιεινή διατροφή, αιμοκάθαρση και η υγεία του προχωρούσε αρκετά καλά. Λόγω έλλειψης μοσχεύματος όμως ο Ρούλης γίνεται δότης και σώζει τον αδερφό του. Το παιχνίδι, το γέλιο  και η ευτυχία ξαναγύρισε στο σπιτικό τους. 



Μέσω του παραμυθιού διαπραγματεύονται έννοιες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της υγιεινής διατροφής και της υγείας γενικότερα, της συμπόνοιας, της αλληλοβοήθειας, της ψυχικής ανθεκτικότητας, της αισιοδοξίας, της ελπίδας, της αγάπης. Ενώ δίνεται και η δυνατότητα τα παιδιά να γνωρίσουν και το τι είναι Δωρεά Ανθρωπίνων  Οργάνων και ποιος ο βαθύτερος σκοπός αυτής της πράξης.

Επίσης, τα παιδιά  γνωρίζουν νέους ιατρικούς όρους όπως φίλτρα, αιμοκάθαρση, φίστουλα, μόσχευμα, δότης. Συνειδητοποιούν την σημαντικότητα της υγείας, γνωρίζουν το επάγγελμα του ιατρού και τους χώρους υγείας όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, εξετάσεις. Μαθαίνουν για τα όργανα του σώματος όπως νεφρά, καρδιά, πάγκρεας, συκώτι, οστά κ.α.

Είναι χωρισμένο σε 14 κεφάλαια όπου με συμβολικό και ανθρωπομορφικό τρόπο τα παιδιά ταυτίζονται με τους ήρωες, ζουν τις δυσκολίες τους και τα προβλήματά τους, παίρνουν μαθήματα ζωής και αξίες σημαντικές για όλη τη ζωή τους. Με ευαισθησία και τρυφερότητα τα παιδιά γνωρίζουν διάφορες ασθένειες και το πώς αντιμετωπίζονται!



     Γράφτηκε και διατίθεται δωρεάν σε παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία σε νεφρολογικές μονάδες της χώρας. Μέσα από αυτό οι συγγραφείς μοιράζονται την εμπειρία τους από τα προσωπικά τους βιώματα με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση περισσότερων ανθρώπων γύρω από το ζήτημα της νεφρικής ανεπάρκειας αλλά και για την ενημέρωση της πολιτείας για το πόσο σημαντική είναι η ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής μοσχεύματος για τον ασθενή. 

Είναι ένα βιωματικό παραμύθι με μηνύματα αγάπης, αλληλεγγύης, κίνητρο ζωής με τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης κι ευχόμαστε να ανακουφίσει και να εμψυχώσει πολλά παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια αυτή αλλά και τους γονείς τους. 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου