Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών: «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Παρουσίαση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος ‘Τα κόκκινα παπούτσια’»

 


Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου του 2022 οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας και Πειραιά παρακολούθησαν διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης. Παρουσίαση του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος ‘Τα κόκκινα παπούτσια’» που διοργάνωσαν οι Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας Γ' Αθήνας κ. Νίκη Σκουτέρη και Πειραιά κ. Μαρία Καμπέρη.


Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Ιωάννα Μενδρινού, Δρ. Θεατρολογίας-Θέατρο για Ανήλικους Θεατές, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στη Δ΄Δ.Π.Ε. Αθήνας, Δημιουργός του προγράμματος ‘Τα κόκκινα παπούτσια’. 
Το πρόγραμμα εκπονήθηκε το καλοκαίρι του 2020 στο πλαίσιο πρόσκλησης του ΙΕΠ για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και είναι προσβάσιμο στην πλατφόρμα της σχετικής επιμόρφωσης, στη θεματική ενότητα ΕΥ ΖΗΝ. Ειδικότερα, αφορά στις υποενότητες ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ-ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και στους άξονες ΑΥΤΟΜΕΡΙΜΝΑ και ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, καθώς επικεντρώνεται στην πρόληψη, στην αυτοφροντίδα και στην κοινωνικο-συναισθηματική ενδυνάμωση του εαυτού μέσα από την αυτοεπίγνωση, το σεβασμό και την ενσυναίσθηση προς τους άλλους, την καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής, κριτικής και παραγωγικής σκέψης, επικοινωνίας, συνεργασίας, δημιουργίας.


Άξονες του σεμιναρίου ήταν  βιωματική εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη θεματολογία, τα περιεχόμενα, τη μεθοδολογία και τις θεατροπαιδαγωγικές διερευνητικές και κριτικοστοχαστικές τεχνικές που αξιοποιούνται με στόχο τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης/ παρενόχλησης. Προτείνεται προς εφαρμογή στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων αλλά και ως πρόγραμμα Αγωγής Υγείας δεδομένου ότι διαθέτει πλούσιο υλικό και προτάσεις δραστηριοτήτων προς περαιτέρω διερεύνηση, εμβάθυνση και προεκτάσεις, σε μαθητές/ήτριες Νηπιαγωγείου και Δημοτικού (Α΄- Δ΄ Δημοτικού, και στις Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού με κατάλληλες προσαρμογές/αναγωγές στην πραγματικότητα).

Ευχαριστούμε πολύ τους τριακόσιους τριάντα επτά (337) εκπαιδευτικούς που μας παρακολούθησαν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου