Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

ΠΥΡΡΟΣ



Λίγο πριν από την εκστρατεία του στην Ιταλία εναντίον των Ρωμαίων, ο Πύρρος συζητούσε με τον ρήτορα Κινέα. Ο Κινέας τον ρώτησε τι θα έκανε, αν κατόρθωνε να νικήσει τους Ρωμαίους , κι ο Πύρρος απάντησε, ότι θα εξορμούσε εναντίον της Σικελίας. << Και μετά από αυτό τι;>> ρώτησε ο Κινέας. Κι ο Πύρρος του απάντησε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η Λιβύη και η Καρχηδόνα.
Ο Κινέας συνέχισε να ρωτάει: << Κι αφού τα υποτάξουμε όλα, τι θα κάνουμε;>>.
Κι ο Πύρρος γελώντας , είπε: << Θα' χουμε πολλή ανάπαυση και το ποτήρι μας, φίλε μου, θα' ναι καθημερινά γεμάτο και θα λέμε μεταξύ μας ευχάριστα λόγια>>.
Τότε ο Κινέας είπε: << Και τώρα, τι μας εμποδίζει, αν θέλουμε, να γεμίζουμε το ποτήρι και να αναπαυόμαστε, αφού έχουμε , και μάλιστα χωρίς πολλές φροντίδες, τα ίδια εκείνα που θα αποκτήσουμε με αίμα και μεγάλους κόπους και με κίνδυνους, αφού προξενήσουμε πολλά κακά στους άλλους και πάθουμε και εμείς επίσης;>>.

ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ Ο ΠΥΡΡΟΣ
Ο Πύρρος , που βασίλευσε στην ΄Ηπειρο κατά το 300 π. Χ., αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος στρατιωτικός άντρας της εποχής του. Δυο φορές νίκησε τους Μακεδόνες και κατέκτησε τη Μακεδονία. Στην Ιταλία που εξεστράτευσε νίκησε σε διάφορες μάχες  τους Ρωμαϊκούς στρατούς, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να γυρίσει στην Ήπειρο κι αμέσως, εξεστράτευσε στην Πελοπόννησο. Προχώρησε μέχρι τη Σπάρτη, την πολιόρκησε κι από στιγμή σε στιγμή ετοιμαζόταν να την καταλάβει. Η Γερουσία βλέποντας τον κίνδυνο αποφάσισε να στείλει τις γυναίκες στην Κρήτη για να σωθούν. Όμως οι Σπαρτιάτισσες σαν έμαθαν την απόφαση της Γερουσίας αγανάκτησαν. Έχοντας την Αρχιδαμία αρχηγό , που κρατούσε κι ένα ξίφος στο χέρι, παρουσιάστηκα μπροστά στη Γερουσία λέγοντας πως αν ήταν να χαθεί η Σπάρτη δε θα ήθελε να ζήσει καμία Σπαρτιάτισσα . Αμέσως μικρές, μεγάλες γυναίκες, κόρες, πήγαν στα προχώματα της Σπάρτης , όπου οι στρατιώτες είχαν αρχίσει να κατασκευάζουν μεγάλη τάφρο για ν’ αποκρούσουν την έφοδο του Πύρρου. Και κατά τη διάρκεια της νύχτας δούλεψαν όλες μαζί σκληρά για να μπορέσουν να κοιμηθούν οι άντρες και να είναι ξεκούραστοι στην ώρα της μάχης. Όταν το πρωί άρχισες η έφοδος , η τάφρος ήταν έτοιμη , αλλά οι Σπαρτιάτισσες δεν έφυγαν. Έμειναν κοντά στους στρατιώτες, κουβαλούσαν  βέλη, ακόντια, τροφή, νερό και καθώς περιποιούνταν τους τραυματισμένους , εμψύχωναν αυτούς που μάχονταν τα εξής λόγια:
Θα είναι ένδοξη η νίκη σας να νικήσετε μπροστά στη Σπάρτη κάτω απ’ τα βλέμματα της πατρίδας και ο θάνατός σας θα είναι πολύ γλυκός αν, καθώς μάχεστε για την πατρίδα , πέσετε στις αγκαλιές των μητέρων , των γυναικών και των θυγατέρων σας.
Με τη μεγαλοψυχία και τη φιλοπατρία των γυναικών της σώθηκε η Σπάρτη και ο Πύρρος, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να φύγει , αφού απέτυχε η έφοδός του.
Μελάς, Λ., Ο γέρο Στάθης σελ. 246 – 247

Πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε  https://www.politeianet.gr/books/melas-leon-astir-o-gerostathis-170271  και
http://www.biblionet.gr/book/111951/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%82,_%CE%9B%CE%AD%CF%89%CE%BD/%CE%9F_%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%82



Πληροφορίες ΕΔΩ κι ΕΔΩ
Ιστορία Δ' Δημοτικού ΕΔΩ
Βίντεο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου