Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ




Είχε ένα σκύλο μεγαλόσωμο που τον είχε αγοράσει ακριβά. Κάποτε του έκοψε την ουρά και οι φίλοι του άρχισαν να τον μαλώνουν για την πράξη του αυτή, λέγοντας ότι όλος ο κόσμος έχει εξοργισθεί με τη συμπεριφορά του.
Ο Αλκιβιάδης είπε: << Καλύτερα να με κατηγορούν για το θέμα αυτό, παρά να με κατηγορούν για άλλα>>.


Ο Αλκιβιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα, και ήταν γιος του Κλεινία και της Δεινομάχης(450 π.Χ. - 404 π.Χ.) ήταν εξέχων Αθηναίος πολιτικός, ρήτορας και στρατηγός. Ήταν το τελευταίο γνωστό μέλος της αριστοκρατικής οικογένειας των Αλκμεωνίδων. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στο δεύτερο μισό του Πελοποννησιακού πολέμου ως στρατηγικός σύμβουλος, στρατιωτικός και πολιτικός.Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλκιβιάδης είχε αρκετούς διάσημους δασκάλους, συμπεριλαμβανομένου του Σωκράτη, και ήταν καλά προπονημένος στην τέχνη της ρητορικής. Ήταν γνωστός, ωστόσο, για τον απείθαρχο χαρακτήρα του, ο οποίος αναφέρεται από αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς σε διάφορες περιπτώσεις.
Ο Αλκιβιάδης συμμετείχε στη μάχη της Ποτίδαιας το 432 π.Χ, όπου θεωρείται ότι ο Σωκράτης του έσωσε τη ζωή και ξανά στη μάχη του Δηλίου το 424 π.Χ. Ο Αλκιβιάδης είχε στενή σχέση με τον Σωκράτη, τον οποίο σεβόταν. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αλκιβιάδης «φοβόταν και σέβονταν τον Σωκράτη μόνο, περιφρονώντας τις υπόλοιπες ερωμένες του».
Ο Αλκιβιάδης παντρεύτηκε την Ιππαρέτη, την κόρη του Ιππόνικου, ενός πλούσιου Αθηναίου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, η Ιππαρέτη αγαπούσε τον άνδρα της, αλλά προσπάθησε να τον χωρίσει επειδή συναναστρεφόταν με εταίρες. Ζούσε μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής του, και γέννησε δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο, τον Αλκιβιάδη. Ήταν εξέχων υποστηρικτής της εκστρατείας στη Σικελία, αλλά έφυγε στη Σπάρτη, όταν οι πολιτικοί του εχθροί υπέβαλαν μήνυση για ιεροσυλία. Στη Σπάρτη, υπηρέτησε ως στρατηγικός σύμβουλος, προτείνοντας ή επιβλέποντας μεγάλες εκστρατείες κατά της Αθήνας. Και στη Σπάρτη, ωστόσο, ο Αλκιβιάδης απέκτησε ισχυρούς εχθρούς και αποστάτησε στην Περσία. Εκεί υπηρέτησε ως σύμβουλος του σατράπη Τισσαφέρνη, μέχρι να του ζητήσουν οι Αθηναίοι να επιστρέψει. Τότε, υπηρέτησε ως Αθηναίος Στρατηγός για αρκετά χρόνια, αλλά οι εχθροί του κατάφεραν να τον εξορίσουν για δεύτερη φορά. 
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες και ΕΔΩ κι ΕΔΩ
Βίντεο με την ζωή του μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου