Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ



Ο Θουκυδίδης , που ανήκε στο αριστοκρατικό κόμμα, ήταν αντίπαλος του Περικλή. Όταν κάποτε πήγε στην Σπάρτη , ο βασιλιάς Αρχίδαμος τον ρώτησε ποιος ήταν καλύτερος παλαιστής, αυτός ή ο Περικλής.
Και ο Θουκυδίδης απάντησε: << Όταν εγώ νικήσω στην πάλη και τον ρίξω καταγής, αυτός με τα λόγια υποστηρίζει ότι δεν έπεσε, μεταπείθει τους θεατές κι έτσι νικάει>>.

Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΚΙ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο Ηρόδοτος διάβασε την ιστορία του με τους αγώνες των Περσών έναντι των Ελλήνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες . Η ιστορία του χωρίστηκε σε εννέα βιβλία, τόσα όσες και οι Μούσες. Όση ώρα διάβαζε την ιστορία του το πλήθος τον θαύμαζε και τον χειροκροτούσε . Μάλιστα εκεί ήταν και ο νεαρός Θουκυδίδης που κλαίγοντας ζήτησε τη δόξα του Ηρόδοτου. Τότε ο πολύπειρος και πάνσοφος Ηρόδοτος , μόλις είδε τον Θουκυδίδη να κλαίει, συνεχάρη τον πατέρα του Όλορο για τη φιλοτιμία του γιου του και προφήτεψε γι’ αυτόν ένδοξο μέλλον.
Ο Θουκυδίδης αναδείχθηκε πράγματι , ο μεγαλύτερος ιστορικός του κόσμου για την μεγάλη ακρίβεια των γεγονότων αλλά και για τις βαθιές του πολιτικές του κρίσεις και τα ηθικά συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν αν ο Ηρόδοτος αναγνωρίζεται απ’ όλους ως ο πατέρας της ιστορίας,  ο Θουκυδίδης αναγνωρίζεται σαν ο μεγαλύτερος δάσκαλος για την γραφή της ιστορίας, καθώς και σαν τον τελειότερο ιστορικό συγγραφέα.
Ο Θουκυδίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από πολύ  πλούσια οικογένεια που συγγένευε με τον ήρωα Μαραθωνομάχο Μιλτιάδη και έγραψε την ιστορία των είκοσι ένα πρώτων χρόνων του Πελοποννησιακού πολέμου. Ο φθόνος και η ζήλεια ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη δημιούργησε αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο που κράτησε περίπου τριάντα χρόνια. Στο τέλος οι Αθηναίοι νικήθηκαν , ταπεινώθηκαν και υποδουλώθηκαν στους Σπαρτιάτες . Αλλά και οι Σπαρτιάτες και όλοι γενικά οι Έλληνες, καθώς πολεμούσαν μεταξύ τους τόσα χρόνια , εξασθένησαν και παρήκμασαν. Έτσι ο εμφύλιος αυτός πόλεμος προξένησε την παρακμή της ελεύθερης Ελλάδας και προετοίμασε την υποταγή της στον Μακεδόνα Φίλιππο , και αργότερα την υποδούλωσή της στη Ρώμη και την απόλυτη αιχμαλωσία της στον Μωάμεθ.
Ο Ηρόδοτος στην ιστορία του διηγείται θριαμβευτικούς αγώνες των Ελλήνων κατά των βαρβάρων. Ο Θουκυδίδης διηγείται ελληνικές διχόνοιες  και άγρια πάθη, αλληλοσφαγές, αρρώστιες, εμπρησμούς, λεηλασίες κι εμφύλιους σπαραγμούς. Η ιστορία του Θουκυδίδη είναι διδακτική γιατί καθώς παρουσιάζει τα καταστροφικά αποτελέσματα της ζήλειας, του φθόνου και του εμφύλιου σπαραγμού , μας διδάσκει την ανάγκη αρετών όπως :της αγάπης, της ομόνοιας και της εθνικής ένωσης.

Μελάς, Λ., Ο γέρο Στάθης σελ. 114 -115, Ρέκος


Πληροφορίες για το βιβλίο μπορείτε να βρείτε  https://www.politeianet.gr/books/melas-leon-astir-o-gerostathis-170271  και
http://www.biblionet.gr/book/111951/%CE%9C%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%82,_%CE%9B%CE%AD%CF%89%CE%BD/%CE%9F_%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CF%82

Πληροφορίες ΕΔΩ

Συμβουλές του μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Βίντεο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου