Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

Είναι από εκείνες τις θεματικές που ξεκινάς για κάτι άλλο , όμως τα παιδιά σε κατευθύνουν αλλιώς. Και δεν έχουμε παρά να τα ακολουθήσουμε σε αυτά που επιθυμούν κι αποκτούν νόημα για τα ίδια τα παιδιά.
Αρχικά μιλήσαμε για τα ζώα του χειμώνα αλλά η θεματική μας πήρε προεκτάσεις και στα ζώα του δάσους, του αγροκτήματος και της ζούγκλας . Οι δραστηριότητες αρκετές , ακολουθήστε μας:

1. Ποίημα << Τα ζωάκια του χειμώνα>> από το βιβλίο << Δημιουργικές Διαθεματικές Δραστηριότητες με αφορμή ένα ποίημα>>, εκδόσεων Κέδρος όπου ευχαριστούμε για τις ιδέες.
Συζητάμε για τα ζώα του χειμώνα και την προετοιμασία του για τη χειμέρια νάρκη τους. Στη συνέχεια ζωγραφίζουν ότι τους άρεσε από το ποίημα.




















2. Ώρα για δραματοποίηση
Τα παιδιά κάνουν τα ζωάκια στο δάσος που προχωρούν , χαίρονται, συναντούν μία αρκούδα, περπατούν όπως αυτή, κάνουν τον λαγό , τρέχουν όπως αυτόν, κάνουν τη χελώνα, το φίδι , πέφτουν σε χειμέρια νάρκη!






Δραματοποιούμε και τον σπόρο που βρίσκεται μέσα στη γη και κοιμάται κι αυτός τον χειμώνα




3. Παιχνίδια στην αυλή
Κάθε ελάφι παιδί έχει καρφιτσωμένο στο στήθος του ένα αριθμό από το 1 έως το 10. Ο κυνηγός προσπαθεί να πιάσει τα ελάφια και να τα βάλει στη σωστή σειρά.





Μία αλεπού προσπαθεί να πιάσει τους λαγούς που μόνο πηδηματάκια πρέπει να κάνουν . Όταν νιώσουν κίνδυνο μπαίνουν στον κύκλο τους. Όμως επιτρέπεται μόνο 3 λαγοί μέσα στο σπίτι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν η αλεπού πιάσει τους λαγούς.



4. Η μικρή Άρκτος και η μεγάλη Άρκτος
Τα παιδιά παρακολουθούν το σχετικό βίντεο μυθολογίας που μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ






5. Προβληματισμός για τις επιπτώσεις του ανθρώπου πάνω στο περιβάλλον και στις εποχές
Διαβάζω στα παιδιά μια ιστορία με τις εποχές που έχουν μπερδευτεί και τα ζωάκια του δάσους που είναι πολύ κουρασμένα περιμένοντας τον χειμώνα που δε λέει να έρθει. Προβληματιστήκαμε για τα σκουπίδια, τα καυσαέρια, τις πυρκαγιές και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο μόνος υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος.  Τα παιδιά με τις ζωγραφιές τους απέδωσαν τους προβληματισμούς τους ή τις τυχόν λύσεις τους.
Πηγαίνουν στις φωλιές τους για να κοιμηθούν. Ήρθε ο χειμώνας.

Η κουκουβάγια και οι φίλοι της χαίρονται που ήρθε ο χειμώνας.

Κοιτάνε τον ουρανό για να δουν πότε θα έρθει ο χειμώνας.

Μπερδεύτηκαν οι εποχές και τα ζωάκια ανήσυχα δεν ξέρουν πότε θα πέσουν σε χειμέρια νάρκη.

Η κουκουβάγια συμβουλεύει ότι οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για το περιβάλλον.

Κάνει παγωνιά , ήρθε ο χειμώνας και τα ζωάκια θα κοιμηθούν επιτέλους.

Ετοιμάζονται για τον βαρύ χειμώνα.

Χιονίζει και τα ζωάκια γίνανε όλα μια παρέα.

Ο κόρακας ανακοινώνει ότι έχουν μπερδευτεί οι εποχές.

Συζητούμε για τα οφέλη του δάσους και την χρησιμότητα των δέντρων για τον άνθρωπο. Τι συμβαίνει όταν καίγεται το δάσος; Τι γίνεται στην ατμόσφαιρα; Τι στο έδαφος; Τι σε περίπτωση βροχών; Τι προσφέρει ένα δάσος στα ζωάκια; Ποια ζουν ανάμεσα στα μανιτάρια, στα ξερά φύλλα και τα χόρτα; Ποια ζουν στα δέντρα; Πώς τα ζωάκια μας δείχνουν τι καιρό θα κάνει την επόμενη ή την ίδια μέρα ανάλογα τις κινήσεις τους ; Τι κάνει ο βάτραχος όταν πρόκειται να βρέξει; Οι σαύρες , οι αράχνες, τα κουνούπια; Πού χτίζουν τις φωλιές τους τα διάφορα πουλιά; Πόσα λουλούδια υπάρχουν σε ένα δάσος; Τι κάνουν τα λουλούδια τη μέρα και τι τη νύχτα;
Όλα αυτά τα επεξεργαστήκαμε στην ενότητα τα ζώα του δάσους και το δάσος γενικότερα.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!











2 σχόλια: