Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

 



Στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας, η προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Πειραιά κ. Κατερίνα Παππού, οι εκπαιδευτικοί και οι μικροί μαθητές μου έστειλαν πρόσκληση, για να παρουσιάσω  το παραμύθι  μου: «Οι βοηθοί του Συρτούλη», εκδόσεις Ωρίωνας, Θεσσαλονίκη 2020. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου,  στο υπέροχο Αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος. 


Υπήρξε προβληματισμός για τους κινδύνους της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα, τόσο μέσα στη θάλασσα, όσο κι έξω στην στεριά.   Με  διαδραστική αφήγηση, την ενεργό  συμμετοχή των παιδιών και τα κατάλληλα ερεθίσματα, τα παιδιά  δημιούργησαν τρεις (3) διαφορετικές ιστορίες, με ήρωα τη θαλάσσια χελώνα. Οι ιστορίες αυτές ήταν εντελώς διαφορετικές, γεγονός που καταδεικνύει την ανάπτυξη φαντασίας, κριτικής σκέψης, λειτουργικού και οπτικού γραμματισμού και την ανάπτυξη ικανοτήτων, που αφορούν την κατανόηση και παραγωγή προφορικών κειμένων από τα παιδιά. Επίσης, τα παιδιά είχαν κατακτήσει βασικές ικανότητες δημιουργικότητας, κοινωνικής ευθύνης, προσαρμοστικότητας, επικοινωνίας, συνεργασίας.
Ακολουθούν κάποιες ευχάριστες στιγμές. 






Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις (3) ομάδες, όσες και οι ιστορίες μας, και δημιούργησαν τρία δικά τους εικονογραφημένα παραμύθια, με εικόνα και λόγο.










1ο Βιβλίο ακορντεόν με τίτλο "Η χελώνα στο σκουπιδονήσι"







2ο Βιβλίο ακορντεόν με τίτλο " Ο Γιαννάκης και η χελώνα"







3ο Βιβλίο τοίχου με τίτλο " Η χελωνίτσα γλυτώνει τα σκουπίδια"






Στο τέλος ο "Συρτούλης" παρουσίασε τη δική του ιστορία, ώστε τα παιδιά να κάνουν συνδέσεις με τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες και να μπορέσουν έτσι να κατανοήσουν έννοιες, που μπορεί να τα δυσκόλεψαν.



Ευχαριστώ πολύ για τη πρόσκληση αγαπητά μου παιδιά!
Ευχαριστώ πολύ  κ. Κατερίνα Παππού και όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας, για την όμορφη αυτή εμπειρία που μοιράστηκα μαζί σας!

Λίγα λόγια για τον Συρτούλη:

Ο μικρός Συρτούλης είναι μία θαλάσσια χελωνίτσα, που βγαίνει από το αβγό του ένα καλοκαιρινό απόγευμα και προσπαθεί να φτάσει το νερό της θάλασσας. Στην διαδρομή του όμως αυτή, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Η νονά του Ζουζινούλα αποφασίζει να αναλάβει δράση και να προστατέψει τον μικρό Συρτούλη. Γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν κι αυτοί να τον βοηθήσουν. Από ποιους απειλείται ο μικρός μας ήρωας; Θα τα καταφέρει να φτάσει στην θάλασσα; Κι όταν φθάσει εκεί τι άλλοι κίνδυνοι τον περιμένουν;





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου