Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

ΞΕΝΙΣΤΗΣ ΣΕ ΑΜΥΝΑ, των Γιάννη Μούζα, Μαριγούλα Μαργαρίτη, Μαρία Τσαγκαράκη

 


<<Η αλληλεπίδραση μεταξύ του ανθρώπου και των ιών, είτε ως συνεργεία είτε ως ανταγωνισμός, διαρκεί εκατομμύρια χρόνια. Οι ιοί υπάρχουν από τα αρχικά στάδια της εξέλιξης των ζωντανών κυττάρων>>.


Στην ιστορία του εικονογραφημένου αυτού βιβλίου παρακολουθούμε το ταξίδι ενός λαθρεπιβάτη ιού στα ενδότερα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και στα <<υπερπόντια>> ταξίδια του. Ο ιός στα εξελικτικά του άλματα γίνεται απειλητικός. Η άμυνα του ξενιστή είναι το κλειδί στην παράξενη αυτή ιστορία. Ο ξενιστής - ο άνθρωπος δηλαδή- αμύνεται. Χωρίς φόβο και δέος καλείται να αντιμετωπίσει τη μικρή - μεγάλη απειλή.


Οι συγγραφείς εμπνεύστηκαν και επεξεργάστηκαν το θέμα μέσα σε ομάδες εργασίας για νέους στο Μουσείο Ιατρικής. Οι εκδόσεις Λιβάνη υιοθέτησαν την ιδέα και ανέλαβαν την έκδοση.
Συντελεστές του έργου είναι οι:
Γιάννης Μπούζας, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης,
Μαριγούλα Μαργαρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,
Μαρία Τσαγκαράκη, μέλος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Μουσείου Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Το έργο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, μιλάει με την οικουμενική γλώσσα της εικονογράφησης, παραθέτοντας την τεκμηριωμένη γνώση από τις επιστήμες της Βιολογίας και Ιατρικής με ένα εκλαϊκευτικό τρόπο.


Τόσο οι συγγραφείς όσο και οι εκδόσεις επιθυμούν να κάνουν γνωστό τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς πως ένας ιός - ιδιαίτερα ένας νέος ιός- μπορεί να αποβεί απειλητικός για την ανθρώπινη ζωή. Επίσης, επιχειρούν να εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη και η τεχνολογία, και εντελώς ιδιαίτερα οι εμβολιασμοί, μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές.
Οι ίδιες οι εκδόσεις αναφέρουν: << Πιστεύουμε ότι, ζώντας σε ένα "παγκόσμιο χωριό", με την εξελισσόμενη τεχνολογία να καθιστά ολοένα και ευκολότερη τη μετακίνηση ανθρώπων από την μια χώρα στην άλλη, οι πανδημίες με νέα στελέχη ιών θα είναι πλέον συχνότερες>>.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου