Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΤΟΥΛΗ


Δεν υπάρχει ωραιότερη εικόνα από μία μητέρα ή πατέρα, έναν παππού ή μία γιαγια  αγκαλιά με το παιδί ή το εγγόνι τους  και με ένα βιβλίο ανοιχτό όπου τα μάτια τα ορατά και οι φωνές της ψυχής ταξιδεύουν στο όνειρο και στις περιπέτειες του κάθε ήρωα.
Οι βοηθοί του Συρτούλη της συγγραφέως Νίκης Σκουτέρης των εκδόσεων Ωρίωνας είναι ένα παραμύθι περιβαλλοντικό όπου μας παρουσιάζει με τρόπο ευχάριστο και συγκινητικό την προσπάθεια του ήρωα για την επιβίωσή του σε έναν κόσμο που πρωτοαντικρίζει και δεν μπορεί να καταλάβει τους κινδύνους που το απειλούν αλλά και τους λόγους που απειλείται.
Ο ίδιος ο ήρωας του παραμυθιού κάποια στιγμή αγαναχτισμένος και τρομαγμένος αναρωτήθηκε:
<< Μα γιατί με κουράζουν τόσο; Μα γιατί δεν μπορώ να φθάσω άνετα στο νερό; Τι τους νοιάζει τι κάνω εγώ;>>


Στον αγώνα του αυτό να φθάσει στο υγρό περιβάλλον του σύμμαχός του είναι η νονά Ζουζινούλα αλλά όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή από το πουθενά εμφανίζονται τόσοι βοηθοί που δεν μπορεί να το περιμένει κανείς.

Έτσι κι ο μικρός ήρωας βρίσκει την αγάπη και την ευτυχία γύρω του και με γλυκό και τρυφερό τρόπο μαθαίνει πως να αντιμετωπίζει τους εχθρούς του. Με το αισιόδοξο τέλος επέρχεται και η ηρεμία και η  ευχαρίστηση στο παιδί μετά την συγκινησιακή του φόρτιση.



Στο παιδικό βιβλίο υπάρχουν οδηγίες για γονείς κι εκπαιδευτικούς καθώς και φύλλα εργασίας για δημιουργική απασχόληση!


Σκοπός του παρόντος παιδικού βιβλίου είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών για το Περιβάλλον με στόχο την προστασία του και κυρίως της θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου. Η προστασία της βιοποικιλότητας και η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αειφορίας και κατ' επέκταση στην ευδαιμονία του ανθρώπου.
Η εικονογράφηση είναι της Μάγδας Ιωάννου.

Ένα παραμύθι για το νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου