Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Μύθοι και Ιστορίες της Άπω Ανατολής , Λευκάδιος Πάτρικ Χερν



Mε μεγάλη χαρά ταξίδεψα στον παραμυθένιο κόσμο του Λευκάδιου Χερν μέσα από την ευαισθησία και την ματιά της κ. Έυας Πετροπούλου Λιανού. Εντυπωσιακή είναι η συνένωση Πολιτισμών μεταξύ Κύπρου , Αθήνας, Ιαπωνίας και Μόσχας. Μία γέφυρα αδελφοσύνης και κοινού σεβασμού πάνω σε πανανθρώπινα ιδεώδη στηριγμένη.
Ο Λευκάδιος Χερν υπήρξε σύμβολο ελευθερίας κι ανοιχτού πνεύματος για την εποχή του. Διακρίθηκε για την αγάπη του στην Ιαπωνία που την αισθάνθηκε σαν το ζεστό σπίτι του.
Τα παραμύθια του συγγραφέα διαπνέονται από μηνύματα προσφοράς, συγχωρέσεως, αγάπης, ανθρωπισμού, σεβασμού, ειρήνης, αγάπης, αυτοθυσίας, μέριμνας, όλα σημαντικά για την ηθική ολοκλήρωση του ανθρώπου και την ολόπλευρη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Και φυσικά μπορούν να βρουν μια μεγάλη αγκαλιά και στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης . Μιας εκπαίδευσης που τονίζει την αναγκαιότητα της διαπολιτισμικής προσέγγισης των ανθρώπων και της αξίας όλων των χωρών πάνω στον πλανήτη μας.
Στο σημείο αυτό θα σταθώ στην μετάφραση των κειμένων από την συγγραφέα και φίλη κ. Εύα Πετροπούλου Λιανού. Η μετάφραση χαρακτηρίζεται από απλή γλώσσα, προσιτή και κατανοήσιμη στον κόσμο των παιδιών, με αμεσότητα, περνώντας μηνύματα και συναισθήματα με απλό και κοφτό τρόπο. Όπως ακριβώς και η χρήση ενός σπαθιού στη χώρα των Γιαπωνέζων… κοφτά. Μέσα από την παραμυθένια μετάφραση η κ. Εύα μας εντυπωσιάζει με την κατανόηση του γιαπωνέζικου πολιτισμού και με τον ονειρικό τρόπο που αποτύπωσε με ευαισθησία, καλαισθησία, λυρισμό και ωραιότητα λόγου το πνεύμα του Λευκάδιου Χερν.
Η εικονογράφηση υπέροχη. Μας ταξιδεύει στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, στις παραδοσιακές ενδυμασίες, στο θεσμό της οικογένειας, στον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων, στην κουλτούρα του λαού αυτής της χώρας γενικά.
Η επιμέλεια εξίσου εκπληκτική και προσεγμένη. Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένη κι ως Λευκαδίτισσα χαίρομαι που η Λευκάδα περήφανα επιδεικνύει ένα ακόμα καταξιωμένο πνευματικό της τέκνο που με τις ιδέες του εμπνέονται γενεές νεώτερων συγγραφέων.
Εύα, εύχομαι η έμπνευσή σου, η δημιουργικότητά σου να είναι αστείρευτες, με ανοιχτούς και φωτεινούς ορίζοντες επιτυχίας κι ευλογίας. Να ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο. Στέλνω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους τους συντελεστές αυτού του αξιόλογου βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου