Επειδή πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο , προνήπια ή ακόμη και νήπια, να προσέρχονται στο χώρο του Νηπιαγωγείου έχοντας πιπίλα ή ακόμη όταν χαλαρώνουν να βάζουν το δάχτυλό τους στο στόμα , για ενημέρωση γονέων , θα αναρτήσω συμβουλές από το βιβλίο του Dr. Richard C. Woolfson <<Λεξικό της ψυχικής υγείας του παιδιού >>, από τις εκδόσεις Περίπλους.
Βάλτε ένα χρονοδιάγραμμα οκτώ εβδομάδων και ξεκινήστε:
- Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί θα πρέπει να σταματήσει τη συνήθεια αυτή χρησιμοποιώντας λέξεις απλές και κατανοητές. Για παράδειγμα , πείτε του ότι ο καλύτερος φίλος ή φίλη του δε βάζει πιπίλα ή ότι τα δόντια του δε θα έχουν το σωστό σχήμα αργότερα. Ένα παιδί που έχει συμπληρώσει τα τρία του χρόνια θα καταλάβει μια τέτοια εξήγηση.
- Διαλέξτε μια περίπτωση που το παιδί συνηθίζει να βάζει πιπίλα ή να πιπιλάει το δάχτυλό του και αναλάβετε δράση. Ίσως να είναι ευκαιρία όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν του διαβάζετε κάποια ιστορία. Προειδοποιήστε το από πριν ότι δε θα θέλατε να το δείτε να βάζει πιπίλα εκείνη τη στιγμή της συγκεκριμένης μέρας.
- Αυξήστε σταδιακά τις περιπτώσεις που το παιδί θα πρέπει να εγκαταλείψει την πιπίλα. Ξεκινήστε από κάποια στιγμή κάθε δύο μέρες, μετά μία φορά την ημέρα, αργότερα δύο φορές την ημέρα και ούτω καθεξής. Καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης και ακολουθήστε το πιστά.
- Επαινέστε το παιδί όταν βλέπετε πρόοδο. Κάθε φορά που βλέπετε να μειώνεται σε συχνότητα η χρήση της πιπίλας , δείξτε του πόσο χαρούμενοι είστε γι' αυτό. Μην αφήνετε να περνούν απαρατήρητα τα όσα καταφέρνει.
- Μη χρησιμοποιείτε τεχνικές που βασίζονται σε αρχές αποφυγής. Λύσεις όπως το να βάψετε το δάχτυλο του παιδιού σας με κάποιο διάλυμα δυσάρεστης οσμής ή να καλύψετε τον ενοχλητικό αντίχειρα με χανζαπλάστ, σπάνια έχουν αποτέλεσμα. Ύστερα από κάτι τέτοιο το παιδί γίνεται ακόμα πιο αποφασισμένο να συνεχίσει τη συνήθειά του. Υπάρχει βέβαια κι η πιθανότητα να σταθείτε τυχεροί και να έχετε άμεση επιτυχία υιοθετώντας μια αποτρεπτική στρατηγική, αλλά ο κίνδυνος να έχετε μια <<θερμή>> συνάντηση με το παιδί σας είναι μεγαλύτερος.
Καλή επιτυχία.....
<< Λεξικό της ψυχικής υγείας του παιδιού>>, Dr. Richard C. Woolfson, εκδόσεις Περίπλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου