Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ποτέ μου δεν το λόγιαζα, ούτε στο νου μου τόχα
ν αφήσεις το βασιλικό, να πάρεις τη μολόχα .
Ερνήθης το βασιλικό κι αγάπησες τον πρίνο
απού δεν έχει μυρουδιά, διά (ο) λε και σε και κείνο !
Χαλάλι σου Βασιλικέ όσο νερό κι αν πίνεις,
γιατί τό κάμεις άρωμα καί πίσω μου τό δίνεις!
Δεν ημπορώ Βασιλικέ συχνά νά σε ποτίζω,
γιατί έχεις μυρωδιές πολλές και δεν τις νταγιαντίζω!

Όπως καταλάβατε η Κρητική αυτή μαντινάδα αναφέρεται στο βασιλικό. Ο βασιλικός είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Οι χριστιανοί τον θεωρούν ευλογημένο φυτό, καθώς η Ιερά Παράδοση αναφέρει ότι η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό από το άρωμα του βασιλικού που φύτρωσε στο μέρος που ήταν θαμμένος, γι 'αυτό ονομάζεται και σταυρολούλουδο.
Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τη χρήση του βασιλικού για την αντιμετώπιση της δυσουρίας. Τα πολτοποιημένα φύλλα του βασιλικού χρησιμοποιούνταν κατά παράδοση για τη θεραπεία των δαγκωμάτων από έντομα και φίδια. Το τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραΰνει το έντερο.
Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται επίσης στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης.
Μετά τη γέννηση του βρέφους λέγανε ότι <<οι γυναίκες μασάνε φύλλα βασιλικού για να αυξήσουν την παραγωγή του μητρικού γάλατος >>. Ο βασιλικός χρησιμοποιούνταν επίσης και στην αρωματοθεραπεία.
Το  αιθέριο Έλαιο του Βασιλικού    τονώνει το  νευρικό Σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη συγκέντρωση.
Επιπλέον ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.
Ο βασιλικός γενικά χρησιμοποιείται στην κηπουρική, την αρωματοποιία, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και σαν θεραπευτικό υλικό. 
Τέλος, το αιθέριο έλαιο των διαφόρων ποικιλιών βασιλικού χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, και ως απωθητικό εντόμων. Βρίσκει επίσης πολλές χρήσεις ως φαρμακευτικό-θεραπευτικό φυτό στην παραδοσιακή ιατρική (πονοκεφάλους, διάρροιες, βήχα, δυσλειτουργία νεφρών κ.λπ.), ενώ αναφέρεται ότι έχει και καρδιοτονωτική δράση.
Τις πληροφορίες αυτές τις βρήκα στο www.nutrimed.gr, της Βασιλικής Κουτσοκώστα. Πόσες νοικοκυρές δε φυτεύουν κάθε χρόνο το βασιλικό τους και δε τον καμαρώνουν και δε τον φροντίζουν; Πόσες γιαγιάδες και μαμάδες δε λένε ότι διώχνουν τα κουνούπια και δεν τον χρησιμοποιούν στο φαγητό τους; Φανταστείτε επομένως τη χαρά μας όταν στο σχολείο μας , η Σοφία μαζί με τη μαμά της την κ. Μαριάννα , μας έφεραν βασιλικό. Για να αναδυθεί το άρωμα του βασιλικού τόνισα ότι χρειάζεται στοργή και χάδια και τότε όλα μύρισαν το άρωμά του με πολλή χαρά. Αυτό όμως που τα ενθουσίασε ήταν το χάιδεμα του βασιλικού. Δεν περίμεναν ότι με αυτόν τον τρόπο μυρίζουν το βασιλικό. Τους είπα ότι τώρα θα γλυτώσουμε και από τα έντομα της 'Ανοιξης που μας επισκέπτονται με το που ανοίγουμε την πόρτα. Φυσικά αυτό δεν ισχύει και στην παρατήρηση ενός παιδιού ότι πάλι μπαίνουν μύγες στην τάξη μας, τους απάντησα ότι μας αγαπάνε και θέλουν να παρακολουθούν το μάθημά μας. Δείτε τώρα το βασιλικό της τάξης μας.




Ακούστε τώρα κι ένα δημοτικό μας τραγούδι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου