Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΜΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τη δραστηριότητα των παιδιών. Επειδή τα άρθρα μου αρέσουν πολύ και τα ψάχνω αρκετά ( αυτός είναι ένας λόγος που τα βλέπετε  στο blog μου), θα τα δημοσιεύω διότι μέσα από τη θεωρία και την έρευνα , ανακαλύπτουμε πάντα ενδιαφέροντα πράγματα για μας και τους γύρω μας.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά πέφτει, έλεγαν παλαιότερα  και η σύγχρονη επιστημονική έρευνα δείχνει ότι αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο δραστήρια και ενεργητική είναι μια μητέρα τόσο πιο δραστήριο θα είναι και το παιδί της.
Ειδικότερα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Σαουθάμπτον για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους χρησιμοποιήσαν συσκευές με τις οποίες κατέγραφαν τον καρδιακό παλμό και τα επίπεδα δραστηριότητας μητέρων και παιδιών επί μία εβδομάδα. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Ρediatrics, τονίζει ότι οι πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της παιδικής υγείας πρέπει κατ’ αρχήν να αποτείνονται στις μητέρες.
Τα παιδιά δεν είναι από μόνα τους δραστήρια και οι γονείς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να τα βοηθήσουν να αναπτύξουν υγιεινές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή τους.
Για να καταλήξουν οι ερευνητές σε συμπεράσματα, ζήτησαν από 554 τετράχρονα παιδιά και τις μητέρες τους από το Σαουθάμπτον να φορούν, όλο το 24ωρο, στο στέρνο τους μια συσκευή που επέτρεπε την παρακολούθηση και καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας και του επιπέδου δραστηριότητας.
Η Κάθριν Έσεθ, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας του University College London, η οποία συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού και αυτό της μητέρας συνδέονται άρρηκτα. «Όσο πιο δραστήρια -επισημαίνει η ερευνήτρια- ήταν η μητέρα τόσο πιο δραστήριο ήταν και το παιδί. Αν και δεν είναι δυνατόν να διαπιστώσει κανείς εάν τελικά τα πολύ ενεργητικά παιδιά εξανάγκαζαν τις μητέρες τους να είναι δραστήριες, είναι προφανές ότι ο ένας επηρεάζει τον άλλο». Ειδικότερα, για κάθε λεπτό μέτριας ή εντατικής δραστηριότητας της μητέρας, το παιδί ανέπτυσσε ένα 10% του χρόνου στο ίδιο επίπεδο δραστηριότητας. Δηλαδή, αν μια μητέρα δαπανά μία ώρα την ημέρα κατά την οποία είναι σωματικά δραστήρια εντόνως, το παιδί δαπανά δέκα λεπτά την ημέρα κατά τα οποία αναπτύσσει το ίδιο επίπεδο δραστηριότητας. Παράγοντες που επηρέασαν το επίπεδο δραστηριότητας της μητέρας ήταν το κατά πόσο εργαζόταν όπως και το αν είχε και άλλα παιδιά.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου