Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

O TΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ

Επειδή τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμένα με το θέμα της λίμνης και με τα πλάσματα του βυθού και κυρίως τα ψάρια, ασχοληθήκαμε με το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, ο Τριγωνοψαρούλης, εκδόσεις Πατάκη. Διάβασα το παραμύθι , το συζητήσαμε και αποφασίσαμε ν' αναπαραστήσουμε τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή μας , όπως το φανταζόταν η κάθε ομάδα. Χωρίστηκαν σε 5 ομάδες και δημιούργησαν τ'ακόλουθα έργα. Τα παρουσίασαν στην ολομέλεια, δημιουργώντας τις ιστορίες της.






 Η ομάδα << Δεινοσαυροχτάποδα >> έδωσε τίτλο στο έργο τουσ << Ο Τριγωνοψαρούλης σώζει τα ψάρια >> και η ιστορία είναι  η ακόλουθη : Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Τριγωνοψαρούλης που είχε μεγαλώσει και πήγε στο σχολείο. Η κυρία Σουπιά τον είπε Τριγωνοψαρούλη. Κάνανε ένα μάθημα με σχέδια αλλά εκείνος ήξερε μόνο τρίγωνα να σχεδιάζει. Έτσι οι υπόλοιποι τον κορόιδευαν. Κάποια ψάρια παγιδεύτηκαν στα δίχτυα. Αποφάσισαν να βοηθήσουν τον Τριγωνοψαρούλη , που έφτιαχνε σχέδια για να τα σώσει και έτσι σχημάτισαν ομάδες. Ο Τριγωνοψαρούλης στο τέλος, βοήθησε τα ψάρια που ήτανε μέσα στα δίχτυα του ψαρά, με τη σουβλερή του μύτη. Έτσι έσκισε τα δίχτυα, βγήκαν όλοι έξω και ελευθερώθηκαν.
 Η ομάδα αυτή είναι οι << Λύκοι>> κι έδωσαν τίτλο στο έργο τους << Όλοι μαζί αγκαλιά >> και η ιστορία τους είναι η εξής :Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία νεράιδα που χάιδευε δύο ελαφάκια του νερού. Είδε ένα κορίτσι τη Σίσσυ που έκανε σέρφινγκ. Ο Τριγωνοψαρούλης και οι φίλοι του , την ακολούθησαν. Το παιδί της Σίσσυ πήγε προς τη μαμά του για να τη ρωτήσει αν θα ξαναπάνε στην Αθήνα. Το ελαφάκι όμως σταμάτησε γιατί δεν ήθελε να χτυπήσει το κοριτσάκι. Σταμάτησε όμως απότομα και πήγε να πέσει. Η καρδούλα του είπε <<Πρόσεχε να μη πέσεις>>. Ο Τριγωνοψαρούλης ακολούθησε τη μαμά του παιδιού επειδή ήθελε να δει τη συναυλία του νησιού. Οι τρεις καρδιές τους πήραν όλους αγκαλιά και έτσι ήταν όλοι ευτυχισμένοι.

 Η ομάδα αυτή είναι οι << Ρινόκεροι >> και ο τίτλος του έργου τους <<΄Ολοι μαζί παίζουμε στο διάλειμμα>> : Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Τριγωνοψαρούλης που πήγε στο σχολείο του. Τον είδε η κυρία Σουπιά και τον είπε Τρίγωνο. Τους ζήτησε όλα μαζί να ζωγραφίσουν αλλά ο Τριγωνοψαρούλης ζωγράφισε μόνο τρίγωνα. Τα υπόλοιπα ψάρια τον κορόιδευαν και αυτός στενοχωρήθηκε. Τα ψαράκια βοήθησαν τον Τριγωνοψαρούλη να μάθει να κάνει κύκλους και τετράγωνα. Τα ψαράκια έκαναν φίλο τον Τριγωνοψαρούλη και στο διάλειμμα όλοι μαζί έπαιζαν κρυφτό.
 Η ομάδα αυτή είναι οι << Δεινόσαυροι >> και ο τίτλος τους << Ο  Τριγωνοψαρούλης σχεδιάζει >>. Μια φορά κι έναν καιρό ο Τριγωνοψαρούλης ήταν μόνος του. Παρατήρησε τα υπόλοιπα ψάρια να είναι μαζί γιατί η δασκάλα είπε ότι ο Τριγωνοψαρούλης ζωγράφιζε μόνο κύκλους και τρίγωνα. Ο κάβουρας από ψηλά είδε ένα φωτεινό ήλιο και είπε στον Τριγωνοψαρούλη ότι μπορεί να κάνει πολλά σχέδια. Έτσι έκανε τους υπολογισμούς του και πρότεινε στα ψάρια να μη βγουν έξω γιατί ο ψαράς είχε δίψτυα. Συγκεντρώθηκαν όλα τα ψάρια μαζί για να συζητήσουν τα προβλήματα του βυθού και πως μπορούν να τα λύσουν.
 Η ομάδα αυτή είναι οι << Τίγρεις >> και ο τίτλος της ιστορίας << Ο Τριγωνοψαρούλης έγινε ήρωας>>. Μια φορά κι έναν καιρό ο ψαράς με τα δίχτυα πήγε να πιάσει ψάρια. Ο  Τριγωνοψαρούλης τα έσωσε κι έτσι έγινε ήρωας. Όταν  έσωσε  τα ψάρια  τότε όλα τον χειροκροτούσαν από το βυθό και η δασκάλα τους ήτανε πολύ χαρούμενη. Ακόμη και τα μεγάλα ψάρια, οι τσιπούρες και οι καρχαρίες χειροκροτούσαν. Οι ψαράδες εξακολουθούσαν να ρίχνουν δίχτυα  αλλά δεν τα έπιαναν γιατί τα δίχτυα σκίζονταν και οι καρχαρίες βοηθούσαν στο σκίσιμο. Ξέσπασε και μία μεγάλη μπόρα και οι ψαράδες σιγά - σιγά φύγανε. Κι έτσι τα ψάρια γλύτωσαν.

Εδώ παρουσιάζουν τα έργα τους και διηγούνται την ιστορία τους.

 Τα παρατηρούν πολύ - πολύ προσεκτικά. Η ψηφοφορία αρχίζει.
 Η νικήτρια ομάδα είναι οι << Δεινόσαυροι >>. Συγχαρητήρια στους νικητές και σε όλα τα παιδιά.

2 σχόλια: