Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΛΙΜΝΗ

Η σημερινή μορφή της Γης παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων όπως : οροσειρές, πεδιάδες, λίμνες, ποτάμια κ.α. Οι περισσότερες λίμνες περιέχουν γλυκό νερό που είναι πολύ σημαντικό γιατί αποτελεί πηγή ζωής για όλους τους οργανισμούς.
Τελικά είναι εύκολο τα παιδιά νηπιακής ηλικίας να μας πουν τι είναι Λίμνη; Όλα τα παιδιά περιέγραφαν μία λίμνη ως θάλασσα, ενώ δε θυμούνταν ούτε ένα παραμύθι ή κάτι άλλο σχετικό που θα τους θύμιζε κάποια λίμνη. Για να υπάρξει ο μετασχηματισμός της γνώσης , ζήτησα να φέρουν βιβλία που μιλούν για λίμνες, εικόνες από το διαδίκτυο και στο τέλος κάναμε και περιήγηση στο Google Earth. Τα παιδιά σιγά - σιγά συνειδητοποίησαν ότι μια λίμνη είναι μια μεγάλη έκταση,( κοιλότητα ), με νερό. Υπάρχουν υδρόβια φυτά που μεγαλώνουν γύρω από τις όχθες των λιμνών ενώ χαρακτηριστικά ανέφεραν πως υπάρχουν νούφαρα μέσα σ' αυτήν. Επίσης , αφού έχει νερό σίγουρα ζουν εκεί και ψάρια , όπως βίδρες, γουρνάρες, κυπρίνοι, χέλια, μαλάκια , οστρακοειδή, βάτραχοι κ.α.
Κάποια παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και από το σπίτι τους έφεραν τις ζωγραφιές τους , γεγονός που φανέρωνε την απόκτηση της γνώσης σιγά - σιγά. Τα καρφίτσωσα  όλα στον πίνακα , για να κινητοποιηθούν και τα άλλα παιδιά. Εδώ είναι τα αρχικά έργα τους.

 Ο Νίκος , προνήπιο, έκανε την πιο όμορφη ζωγραφιά του κι έτσι ανέρτησα και τον καρχαρία του. Αργότερα θα μάθαινε ότι δε ζουν καρχαρίες στις λίμνες.





 Και μία άσκηση με την έννοια δεξιά - αριστερά. Επέλεξα αυτήν μια και τα ψάρια άρεσαν πολύ στα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου