Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΞΕΝΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Ξενοπούλειος Δανειστική Παιδική Βιβλιοθήκη βρίσκεται στην οδό Γαΐτα 5 στην Ζάκυνθο. 


Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011 με τη βοήθεια κατεξοχήν εθελοντών εκπαιδευτικών. Αριθμεί 5000 βιβλία και έχει περί τα 2500 μέλη. Είναι δανειστική, διοργανώνει δράσεις φιλαναγνωσίας σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού ενώ προέφηβοι και έφηβοι μπορούν να δανειστούν από την πλούσια βιβλιογραφία που διαθέτει. 
Υπάρχουν βιβλία εγκυκλοπαιδικά, γνώσεων, παραμύθια, βιβλία και περιοδικά προσχολικής, δημοτικής και εφηβικής ηλικίας. Στα ράφια της φιλοξενείται και η μεγάλη συλλογή των έργων του Γρ. Ξενόπουλου. 



Ο κήπος της βιβλιοθήκης είναι ευχάριστος και φιλόξενος, άπλετος για πάμπολλες δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο. 







Ακολουθούν έργα των παιδιών που την επισκέφθηκαν και αποτύπωσαν την εμπειρία και το όνειρο που έζησαν.









Οι επισκέπτες μπορούν να οδηγηθούν και στο μουσείο σπίτι του Γρηγ. Ξενόπουλου και να περιηγηθούν σε αντικείμενα, έπιπλα, φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής, της εποχής του συγγραφέα. 





Στη φωτογραφία είμαστε με αγαπητούς φίλους λογοτέχνες και την πρόεδρο κ. Κατσαΐτου Αλεξάνδρα που τόσο ζεστά μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε στο χώρο του μουσείου και της βιβλιοθήκης. Το κομβικό σημείο της συζήτησης ο εθελοντισμός και η ανάγκη στήριξης (ηθικής και οικονομικής ) αυτού του πολιτιστικού παραδείσου, τόσο ωφέλιμο για τις ψυχές των παιδιών. 



Φίλοι λογοτέχνες πρόσφεραν από τον πνευματικό τους πλούτο για να ενισχύσουν την παιδική βιβλιοθήκη!


Η προσφορά μου ήταν ένα μικρό λιθαράκι στο τόσο σημαντικό έργο της προέδρου και των εθελοντών εκπαιδευτικών. Οι Φυλλοβόλοι Πλάτανοι έτοιμοι να ταξιδέψουν σε αγκαλιές εφήβων. 




Ευχή μου να ευοδωθεί κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς, να ταχτοποιηθούν αρκετά ζητήματα που προβληματίζουν τους υπεύθυνους του μουσείου βιβλιοθήκης, οι υπεύθυνοι του Δήμου να αγκαλιάσουν το πνευματικό αυτό εγχείρημα, σημείο πολιτισμού της Ζακύνθου, και τα παιδιά να βρίσκουν ένα φιλόξενο χώρο πνευματικού πλούτου, δημιουργικότητας και ζεστασιάς. 
Στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον πρόεδρο της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού "Διονύσιος Ρώμας" κ. Ιωάννη Καρακασίδη για την στήριξη και την συμπαράσταση στην Ξενοπούλειο Δανειστική Παιδική Βιβλιοθήκη!
 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου