Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Η πρόκληση της αποτελεσματικής διοίκησης και η καλλιέργεια ψυχικής ανθεκτικότητας στο σύγχρονο δημόσιο σχολείο. Παρουσίαση πρακτικών τρόπων διαχείρισης του στρες

 Τα σχολεία όλων των βαθµίδων καλούνται να αντιµετωπίσουν καθηµερινά µία πληθώρα στρατηγικών και οργανωτικών θεµάτων, όπως λήψη αποφάσεων για εκπαιδευτικά θέµατα, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδοµής, συνεργασία µε τις προϊστάµενες αρχές, µε τους γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινότητα, ένταξη των Νέων Τεχνολογιών,  αυξημένα διοικητικά καθήκοντα κ.α.. Οι νέες συνθήκες που όλο μεταβάλλονται απαιτούν διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης με εφόδια όπως ισχυρή προσωπικότητα, ηγετικές ικανότητες, διαπολιτισµική οπτική και κυρίως ανεπτυγµένες κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Ο φόρτος όμως  των διοικητικών καθηκόντων, η αναγκαιότητα συνεργασίας σε κάθε επίπεδο, οι ποικίλες κρίσεις της κοινωνίας μας, επιβαρύνουν ψυχικά τον εκπαιδευτικό.  Ο σημαντικότερος ψυχολογικός παράγοντας που αναπτύσσεται με τη θετικότητα είναι η ψυχική ανθεκτικότητα, το κυριότερο «αντίδοτο» στις επιπτώσεις που έχει η αρνητικότητα στη ζωή μας. Ο όρος «ψυχική ανθεκτικότητα» συναντάται με ποικίλες ερμηνείες και αφορά τη διαδικασία καλής προσαρμογής στις αντιξοότητες, τις τραυματικές εμπειρίες ή ακόμα και στις σημαντικές πηγές στρες, όπως οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων, σοβαρά προβλήματα υγείας ή εργασιακές και οικονομικές στρεσογόνες καταστάσεις.

Εισηγήτριες του σεμιναρίου ήταν η κ. Ευφροσύνη Κατσικονούρη, Εκπαιδευτικός ΠΕ60, Νομικός, Med, Υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (OMEP Greece) και η κ. Λίζα Βάρβογλη Ph.D., ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, μεταδιδάκτορας, μέλος του διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ΜΠΣ «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας», συγγραφέας. 

 Η διαδικτυακή επιμόρφωση διεξήχθη την Τετάρτη 30/03/2022  κατά τις ώρες 17:30 – 19:30. και  απευθυνόταν  σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων των σχολείων αρμοδιότητας των Δ.Π.Ε Γ’ Αθήνας και Πειραιά. Την οργάνωση και τον συντονισμό είχαν οι Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας Γ' Αθήνας κ. Νίκη Σκουτέρη και η κ. Μαρία Καμπέρη, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πειραιά.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου