Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

Διαχείριση Πένθους στο Σχολείο (Θεωρία και Πράξη) & Υποστηρικτική δράση Αγωγής Υγείας για τον πόλεμο

 

Στην παρουσίαση αυτή προσεγγίστηκαν οι έννοιες του πένθους και του θρήνου, με έμφαση στη διαφορετική αντίληψη και αντίδραση ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών. Διευκρινίστηκε ο ιδιαίτερος ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαχείριση του πένθους και προτάθηκαν γενικά πλαίσια παρέμβασης στο σχολείο, παραθέτοντας παραδείγματα από τη βιβλιογραφία. Έγινε αναφορά και στις επιπτώσεις του πολέμου στον ψυχισμό μαθητών/τριών.
Επίσης, λήφθηκαν  υπόψη οι συστάσεις του ΥΠΑΙΘ (βλ. συνημμένο σχετικό Δελτίο Τύπου της 02/03/2022) 

για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό υλικό και δράση Αγωγής Υγείας υποστηριζόμενη από τις συνεργαζόμενες Διευθύνσεις, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας. Το υλικό απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, μπορεί να υλοποιηθεί στην τάξη, σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων. Με το υλικό αυτό προσεγγίζεται, με παιδαγωγική ευαισθησία το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, ευαισθητοποιώντας τη σχολική κοινότητα και θέτοντας τις βάσεις για καλλιέργεια κουλτούρας αλληλοβοήθειας κι αλληλεγγύης, καθώς και πανανθρώπινων αξιών που μας συνδέουν ευεργετικά σε κάθε εμπόλεμη, προσφυγική ή άλλη κρίση. 
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκες στις 11 Μαρτίου και ώρες 17:00 έως 20:00. Εισηγήτριες του σεμιναρίου ήταν : 
Η Dipl. Psych. Ντέπη Ρίζου, Κλινική Ψυχολόγος. Απόφοιτος Γερμανικής Φιλογογίας (ΕΚΠΑ), Κλινικής Ψυχολογίας (FU Berlin). Πιστοποιημένη EuroPsy Ψυχολόγος (Clinical & Health Psychology), Ψυχοθεραπεύτρια (Βραχεία Δυναμική Ψυχοθεραπεία).  Eκπαίδευση στη θεραπεία τραύματος EMDR, μετεκπαίδευση στη θεραπεία ζεύγους και οικογενείας (EICP).  Μέλος Συλλόγου Γερμανών Ψυχολόγων (BDP), μέλος Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ). Προσφέρει τις υπηρεσίες της ως Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην εταιρία «Ψυχολογία Τέχνη» και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πρόγραμμα «Θεραπεία μέσω Τέχνης & Βιωματικές Ασκήσεις».


H PhD Ιωάννα Μενδρινού, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Δ' Αθήνας και εκπονήτρια του υποστηρικτικού υλικού της δράσης "Ειρήνη ξανά! Μικρές ηλιαχτίδες ενδυνάμωσης και φροντίδας από τον ...πόλεμο".
Η διαδικτυακή αυτή παρουσίαση απευθυνόταν σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων των σχολείων αρμοδιότητας των Δ.Π.Ε Γ' Αθήνας, Α' Αθήνας, Δ' Αθήνας, Πειραιά και Δυτικής Αττικής , το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και τους σχολικούς ψυχολόγους. 
    Στη διαδικτυακή επιμόρφωση που παρακολούθησαν  521 εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκε και το εκπαιδευτικό υποστηρικτικό υλικό "Ειρήνη ξανά! Μικρές ηλιαχτίδες υποστήριξης και φροντίδας για τον ...πόλεμο".
Το υλικό αυτό απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου και μπορεί να υλοποιηθεί προαιρετικά και ελεύθερα από τους/τις εκπαιδευτικούς στην τάξη σε επίπεδα πρόληψης αλλά και διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων από τον πόλεμο. Επίσης, προσεγγίζει με παιδαγωγική ευαισθησία και λεπτότητα το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία μέρα με τη μέρα επεκτείνεται, ευαισθητοποιώντας τη σχολική κοινότητα και θέτοντας τις βάσεις καλλιέργειας κουλτούρας αλληλοβοήθειας κι αλληλεγγύης, και κυρίως, καθολικών και πανανθρώπινων αξιών που μας συνδέουν ευεργετικά, όπως στο παρελθόν, σε κάθε εμπόλεμη, προσφυγική ή άλλη κρίση.
To υλικό και οι δράσεις των εκπαιδευτικών θα αναρτηθούν σε padlet.

Οι γνώσεις , οι εμπειρίες και οι απαντήσεις σε προβληματισμούς ικανοποίησαν εκπαιδευτικούς.
Ευχαριστούμε τους συντονιστές των ΠΕΚΕΣ και τους εκπαιδευτικούς για την εποικοδομητική αυτή συνάντησή μας!
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και τις εισηγήτριές μας κ. Ντέπη Ρίζου και κ. Ιωάννα Μενδρινού !



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου