Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

H ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ. ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΥΛΩΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ

 


Τι είναι παραμύθι; Και μάλιστα ειδικά το λαϊκό παραμύθι;

Είναι τόσο αθώα όσο μας είπαν;

Κι όμως  τα παραμύθια είναι τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους ευκαιρία για σκέψη και παρηγοριά. Καταγράφουν τις εμπειρίες χιλιάδων ανθρώπων σε μια πορεία χρόνων με μια μόνο μεστή κουβέντα. Δείχνουν το δρόμο της αλλαγής , των προκλήσεων, με απώλειες αλλά και την τελική ενηλικίωση και δικαίωση. 



Έτσι λοιπόν , εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, συναντηθήκαμε απόψε 26/05/2021 διαδικτυακά στο σταυροδρόμι των παραμυθιών και ταξιδέψαμε   στον κόσμο της φαντασίας ,  κινητοποιώντας όλες τις αισθήσεις μας , χαλαρώνοντας , αισθανόμενοι για λίγο ότι βρισκόμαστε στην αγκαλιά της γιαγιάς και του παππού μας ο καθένας.

Γνωρίσαμε τεχνικές χρησιμοποίησής τους, τους συμβολισμούς τους, τη θεραπευτική δύναμη σε δυσκολίες του ανθρώπου και σε μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξής του.



Ποια ιστορία να επιλέξουμε και γιατί;

Ποιος είναι αυτός που μπορεί να λέει παραμύθια;

Μπορεί όμως να είμαι καλός παραμυθάς;

Τι είναι παραμύθι;

Ποιοι είναι οι κανόνες του;

Γιατί τα πάντα στο παραμύθι είναι στα άκρα;

Ποια η διαφορά του παραμυθιού από τον μύθο;

Τελικά το παραμύθι είναι για μικρούς ή και για μεγάλους;

Λαϊκά ή έντεχνα παραμύθια και πότε να τα επιλέξουμε;

Ποια η θεματολογία του; (Διαπραγμάτευση μεγάλων ζητημάτων της ανθρώπινης ύπαρξης πχ θάνατος, αρρώστια, εγκατάλειψη, αιμομιξία, κακοποίηση)

Παραλλαγές της Σταχτοπούτας

Πώς αντιμετωπίζουμε τις απώλειες;

Το παραμύθι του Κουρουμπλή και τι παράδειγμα μας προσφέρει

Πώς ένα παιδί κερδίζει την ενηλικίωσή του;

Τα παιδιά θέλουν να μεγαλώσουν και πως το καταλαβαίνουμε μέσα από το παραμύθι.

Αυτά και άλλα πολλά ακούσαμε, γευτήκαμε, απολαύσαμε, διδαχτήκαμε και περάσαμε πολύ πολύ όμορφα.




Εισηγήτρια και επίσημη προσκεκλημένη ήταν η κ. Σμαραγδή Καρασιμοπούλου, οικονομολόγος. Σύντομα όμως η εκπαίδευση την κέρδισε , όπου και την υπηρετεί τα τελευταία 18 χρόνια. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην "Άσκηση και ποιότητα Ζωής"  με κατεύθυνση στην "Παιδαγωγική και Δημιουργική Μάθηση" κι έχει πτυχίο στο πεδίο της "Συμβουλευτικής στην Εκπαίδευση". Εργάζεται αρκετά χρόνια σε μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης υλοποιώντας δράσεις με έμφαση τα παραμύθια, την αγωγής υγείας και την εικαστική έκφραση. Συνεργάζεται με τα παιδικά χωριά SOS όπου προσφέρει εθελοντική εργασία. Έχει γράψει άρθρα για τις κοινωνικές δεξιότητες και την ανάγκη διδασκαλίας τους στα παιδιά που είναι δίγλωσσα και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (αθίγγανοι, μειονότητες κ.α), αλλά και αρκετά παραμύθια , που έχουν δημοσιευτεί στο διαδικτυακό περιοδικό "Το παραμύθι". Συνεργάζεται με το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας στο πεδίο των λαϊκών παραμυθιών "Παραμυθοθράκες".Αφηγείται παραμύθια εθελοντικά σε κάθε ευκαιρία, σε συλλόγους, σε γηροκομεία, σε σχολεία, σε γιορτές και πανηγύρια για να ζήσουν οι δάσκαλοι και οι μαθητές μας καλύτερα!

Την ευχαριστούμε θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησης και την υπέροχη διαδικτυακή μας επιμόρφωση! 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου