Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΕ ΚΡΙΣΗ, Στης καραντίνας τον καιρό

Θα έπρεπε να είχα αναρτήσει εδώ και καιρό αλλά υποχρεώσεις με εμπόδισαν κι έτσι το αναρτώ με το κλείσιμο των σχολείων. Το τελευταίο παραμύθι που διαβάσαμε ήταν της Νηπιαγωγού Μαρίας Κατσαφάρου με τίτλο << Με τον κορωνοϊό σε κρίση>> από τη συλλογή <<Στης καραντίνας τον καιρό>> που όπως έχω ξανά γράψει διατίθεται δωρεάν από τις εκδόσεις Άσπρο Μελάνι.

Ο κορωνοϊός , ένας μικρούλης ζαβολιάρης ιός , του αρέσει να παίζει με τις νυχτερίδες. Μάλιστα μία είναι η αγαπημένη του που δεν χάνει ευκαιρία να βρίσκεται πάντα μαζί της. Μία απροσεξία της νυχτερίδας οδηγεί σε ατύχημα και στον θάνατό της. Σιγά σιγά ο Κορωνοϊός συνειδητοποιεί ότι η νυχτερίδα του η αγαπημένη δε θα ξυπνήσει ποτέ κι αυτός πρέπει να επιβιώσει.
Τι θα σκεφθεί;
Θα βρει τον τρόπο επιβίωσης;
Ποιοι θα είναι οι νέοι αγαπημένοι του;
Και πώς τελικά θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι τον κορωνοϊό;
Τι είδους μέτρα θα πάρουν;

Έτσι τα παιδιά ζωγράφισαν


Ο κορωνοϊός κοιτά την νυχτερίδα



Όταν ο κορωνοϊός με την νυχτερίδα είναι μέσα στην σπηλιά

Η νυχτερίδα του πέθανε



Έφτιαξαν κορωνοϊούς με σύρμα πίπας


Κι αποφασίζουμε από τον συλλογικό τόμο να πραγμτοποιήσουμε την εικαστική δημιουργία , ιδέα της νηπιαγωγού Κατερίνας Καρακούτα << Με σαπούνι και νερό τα μικρόβια νικώ>>.
Υλικά : καλαμάκια , το κάθε παιδί το δικό του
πινέλα
νερομπογιές

Τα παιδιά δημιουργούν  μικρόβια με καλαμάκι και νερομπογιές. Βουτάνε  το πινέλο σε πολύ νερό, στη συνέχεια το βουτάνε στο χρώμα και αφήνουν  να πέσει σαν σταγόνες πάνω στη σελίδα. Φυσάνε με το καλαμάκι πάνω στο χρώμα ώστε να απλωθεί. Όταν στεγνώσει σχηματίζουν μάτια και στόμα. Έτοιμοι οι κορωνοϊοί τους.




Γινόμαστε γιατροί και ψάχνουμε να βρούμε στην τάξη μας που βρίσκεται ο κορωνοϊός μιας και είναι αόρατος στα μάτια μας. Χρησιμοποίησαν μεγεθυντικό φακό και μικροσκόπιο.





Έριξαν και αντισηπτικό


<<Εσένα τι σε κάνει ευτυχισμένο;>> μας ρώτησε στο τέλος του παραμυθιού η κ. Μαρία Κατσαφάρου.
Και τα παιδιά απάντησαν κι έφτιαξαν και την αφίσα τους


Οι απαντήσεις τους
Να παίζω με τους γονείς μου και τους θείους μου
Να βλέπω τους φίλους μου και τα ξαδερφάκια μου
Να πηγαίνω βόλτα με την οικογένειά μου
Τα παιχνίδια μου
Να παίζω με τους φίλους μου
Να παίζω <<γνώσεις >> στον υπολογιστή
Να παίζω με τον αδερφό μου


Στο τέλος έγινε μια αξιολόγηση ζητώντας από τα παιδιά να διηγηθούν τις ιστορίες από την αρχή. Το εκπληκτικό ήταν ότι γνώριζαν πλέον όλες τις περιοχές στον χάρτη αναφέροντας κι άλλες νεότερες. Επίσης  θυμόνταν όλα τα παραμύθια σε διάστημα ενός μήνα και τα διηγήθηκαν πάλι. Ο λόγος ήταν ότι τους άρεσε πολύ κι ότι διασκέδασαν με τόσες ιστορίες. Έβγαλαν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, γέλασαν, βασάνισαν με τον τρόπο τους τον κορωνοϊό και κυρίως δεν υπήρχε  ανασφάλεια από όλο αυτό που συνέβη στον πλανήτη μας. Έφυγαν χαρούμενα κι αισιόδοξα.



Για να δούμε ποιο τους άρεσε περισσότερο;
Νικητής το <<σεντούκι του γέροντα>>, ακολούθησε το <<μαγεμένο φίλτρο>> και με τον <<κορωνοϊό σε κρίση>> και τέλος <<ένας αόρατος εχθρός>>, <<ο Τρανούλης ο Τρανός ο Κορωνοϊός>> και <<οι τρεις νεράιδες κι ο κορωνοϊός>>. Το εκπληκτικό ήταν ότι τα παιδιά δεν ανέφεραν καθόλου προφορικά ποιο τους άρεσε. Έπρεπε να σκεφθούν και να αποφασίσουν. Και φυσικά  κανένα παραμύθι δεν έμεινε παραπονεμένο. Όλα επιλέχθηκαν.











Τα παιδιά ζωγράφισαν κι ευχήθηκαν << Καλό καλοκαίρι>>


Τα παιδιά βοηθούν τον ψαρά

Και μία όμορφη ζωγραφιά του Αράς με έντομα μιας και είναι καλοκαίρι.

Η μαμά της Μαρία μου ζήτησε για τελευταία φορά να ανεβάσω κάποιες ασχολίες. Έτσι λοιπόν στέλνω και κάτι για δημιουργική απασχόληση!

1. Ξεφυλλίστε και συζητήστε για τα έντομα από το <<Λεξικό της τάξης μας για τα έντομα>> της δημιουργού Μάγδας Γκούβερου στο εξής link

2. Κρυπτόλεξο: ανακατεύθηκαν τα γράμματα και χάσαμε τα έντομα , για βρείτε τα 
Δυστυχώς δεν γνωρίζω τον δημιουργό, όποιος το ξέρει ας μου το αναφέρει.

3. Ο τόπος τώρα έχει γεμίσει μέλισσες. Είναι ωφέλιμες πολύ και ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για αυτές στο https://www.flipbookpdf.net/web/site/b9a0243570d92cbb0a33a993b0ebcf546fe498de202004.pdf.html?fbclid=IwAR0zjJtsPCG_jhrK7gjL7AZ5w5C-dBTSBSSiZGoboKhX7NkHCHcjf0FmVJc#page/1
θα πατάτε επάνω δεξιά τα βελάκια δεξιά κι αριστερά και θα ξεφυλλίζετε το βιβλίο

Της δημιουργού Σταυρίτσας Πλωμαρίτου 

4. Οι μελισσούλες - σχηματούλες ψάχνουν το λουλουδάκι τους από την δημιουργό Μαρίνα Μαντουράρη . 


5. Κατασκευή κροκόδειλος

6. Ζωγραφίστε χρυσόψαρα


7. Ζωγραφίστε καρχαρία που τόσο σας αρέσει

8. Και περιηγηθείτε και στο μουσείο πειραμάτων 

Ευχαριστούμε τους δημιουργούς των διαδραστικών παιχνιδιών για την προσφορά τους.
Επίσης να αναφέρω ότι στο συλλογικό τόμο υπάρχουν πολλά διαδραστικά παιχνίδια της δημιουργού Αντωνίας Κωνιού , σελίδα 37 όπου μπορούν τα παιδιά να παίξουν on line.
Στέλνω πάλι το σύνδεσμο για το βιβλίο

Χρωστώ άλλη μία ανάρτηση με τις κατασκευές των παιδιών στο σπίτι τους  καθ΄όλη την σχολική χρονιά 2019 - 20 , οπότε ή θα την αναρτήσω τώρα τον Ιούλη ή ως προετοιμασία ανοίγματος σχολείων τον Σεπτέμβρη.
Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι με υγεία, διότι αυτό αξίζει περισσότερο από όλα. Να ξεκουραστείτε κι εμείς θα σας περιμένουμε πάλι με ανοιχτές αγκαλιές!

Καλές διακοπές!



2 σχόλια:

  1. Hermosas actividades, me encantaron los gérmenes con acuarela y la pajita. Quedaron lindos los trabajos ya van dibujando lo que entienden del cuento o lo que les impresionó.
    Saludos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Todas las actividades fueron agradables sin llenar de miedo las almas de sus hijos. Muchas gracias, felices fiestas!

      Διαγραφή