Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

ΤΑ ΑΓΛΑΥΡΙΑΤα Αγλαύρια ήταν ετήσια γιορτή των Αθηναίων προς τιμή της Αγλαύρου, κόρης του βασιλιά Κέκροπα. Η γιορτή γινόταν σε ανάμνηση της θυσίας της για τη σωτηρία της Αθήνας. Όταν κάποτε το Μαντείο των Δελφών είχε δώσει χρησμό που έλεγε ότι για να σωθεί η Αθήνα από τον μακρό κι επικίνδυνο πόλεμο που την ταλαιπωρούσε έπρεπε να θυσιαστεί κάποιος Αθηναίος με τη θέλησή του, η Άγλαυρος, παρθένα ακόμη, αποφάσισε να θυσιαστεί πέφτοντας απ' τον βράχο της Ακρόπολης.
Στο σημείο που θυσιάστηκε οι Αθηναίοι ίδρυσαν το Αγραύλειο, πάνω ακριβώς από το ιερό των Διόσκουρων. Με αυτή τη θυσία σχετίζεται η γιορτή κατά την οποία όλοι οι νέοι των Αθηνών, μόλις γίνονταν έφηβοι, πήγαιναν στο ναό της Αγραύλου, όπου έδιναν όρκο ότι θα προστάτευαν την πατρίδα και ότι θα τηρούσαν τους νόμους της: << ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά.... ίστορες θεοί τούτων Άγλαυρος, Ενυάλιος, Άρης, Ζευς, Θαλλώ , Αυξώ, Ηγεμόνη>>.
Μετά γράφονταν στη Ληξιαρχική Γραμματεία και παρελάμβαναν τα όπλα τους, την ασπίδα και το δόρυ. Η ίδια η Αθηνά ως πολιούχος των Αθηνών ταυτιζόταν με την Άγραυλο και ονομαζόταν << Αγραυλίς Παρθένος>>.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου