Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ



Ο Κλεόβουλος καθώς πυγμαχούσε με κάποιον, τον σκότωσε άθελά του. Επειδή όμως οι Ελλανοδίκες του αφαίρεσαν τη νίκη, έχασε τα λογικά του.
Έτσι , όταν επέστρεψε στην  πόλη του, μπήκε μέσα σε ένα σχολείο και έριξε κάτω τον κίονα που κρατούσε την οροφή. Αυτή γκρεμίστηκε και καταπλάκωσε τα παιδιά. Οι συμπολίτες του άρχισαν να τον κυνηγούν και να τον λιθοβολούν. Αυτός κατέφυγε στο ναό της Αθηνάς και κρύφτηκε μέσα σε ένα κιβώτιο. Όταν οι διώκτες του έσπασαν το κιβώτιο, το βρήκαν άδειο.
Ρώτησαν τότε το μαντείο των Δελφώ
ν και η Πυθία απάντησε ότι ο Κλεόβουλος ήταν ο τελευταίος από τους ήρωες και όφειλαν να τον τιμούν με θυσίες , αφού δεν ήταν θνητός.

Ο Κλεόβουλος (6ος αιώνας π.Χ. - βρισκόταν στη ζωή τουλάχιστον έως το 560 π.Χ) ήταν τύραννος της Λίνδου στο νησί της Ρόδου, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Το απόφθεγμά του «μέτρον ἄριστον», συγκαταλέγεται στα γνωστότερα αρχαιοελληνικά ρητά. Ως ποιητής, ο Κλεόβουλος συνέθεσε άσματα και αινίγματα, που αριθμούσαν συνολικά ως 3.000 στίχους
 Ήταν γιος του Ευαγόρα από τη Λίνδο και ξεχώριζε για τη ρώμη και το κάλλος του. Ταξίδεψε στην  Αίγυπτο όπου ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία. Στην πολιτική του δράση αναφέρεται πως αναστήλωσε τον ναό της Αθηνάς, που κατά τον μύθο είχε χτίσει ο Δαναός στη Λίνδο. Παρότι οι αρχαίες πηγές τον αναφέρουν ως τύραννο, φαίνεται πως ανήκει στις περιπτώσεις που η διακυβέρνησή του ωφέλησε την πόλη του. Λέγεται μάλιστα, ότι απέστειλε ένα μήνυμα στον Σόλωνα, όταν εκείνος βρισκόταν σε εξορία, στο οποίο τον καλούσε να επισκεφθεί τη δημοκρατική Λίνδο. Ο Κλεόβουλος απέκτησε μία κόρη, την Κλεοβουλίνη, που συνέθετε αινίγματα σε εξάμετρο στίχο, φημιζόμενα ως ισάξια εκείνων του πατέρα της. Πέθανε στη, σχετικά μεγάλη για την εποχή, ηλικία των 70 ετών και στον τάφο του υπήρχε η επιγραφή:


Ἄνδρα σοφὸν Κλεόβουλον ἀποφθίμενον καταπενθεῖ
ἥδε πάτρα Λίνδος πόντῳ ἀγαλλομένη.
Οι πληροφορίες από ΕΔΩ
Αποφθέγματά του μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και να δείτε ΕΔΩ
Βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου