Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

AΓΑΠΗ ΑΠΟ ΣΥΝΝΕΦΟ





Ένα νέο βιβλίο έρχεται από τις εκδόσεις Πατάκη και την συγγραφέα των παιδικών μας χρόνων Λότη Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου για παιδιά 4+. Αν και η ιστορία μπορεί να γίνει καλύτερα αντιληπτή περισσότερο από παιδιά 6+.



Μια μεγάλη αγάπη γεννιέται σε ένα δάσος παραμυθένιο με μάγους, νεράιδες και διάφορα στοιχεία της φύσης. Μια νεράιδα ερωτεύεται ένα νούφαρο. Αν και πολλοί βρίσκουν αυτήν την αγάπη παράξενη και απαράδεκτη, εκείνοι θα προσπαθήσουν να αντέξουν. Ώσπου ένας μάγος κακός ερωετεύεται τη νεράιδα Νεφέλη και δε μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς μια νεράιδα ερωτεύτηκε ένα απλό νούφαρο, ριζωμένο στη γη. Την διεκδικεί με έναν ύπουλο τρόπο. Την υπνωτίζει με ένα μαγικό κεράσι και παίρνει μακριά της το ξεριζωμένο πλέον νούφαρο πετώντας το μακριά. Ο μάγος ξυπνάει τη νεράιδα, αλλά εκείνη απαρηγόρητη δεν του δίνει σημασία. Απαρηγόρητος και ο μάγος φεύγει, αφού την ενημερώνει πως το νούφαρο τη βαρέθηκε και αποφάσισε να ξενιτευτεί. Η Νεφέλη από την καημό της λιώνει, ώσπου γίνται σύννεφο. Ο Ήλιος μάρτυρας των γεγονότων σώζει το λουλούδι σε ήρεμα νερά και παρακαλεί το φίλο του τον Άνεμο να μεταφέρει το σύννεφο –Νεφέλη πάνω από τον τόπο που ζει πια το νούφαρο. Από τη χαρά της η Νεφέλη κατεβαίνει δίπλα του και μεταμορφώνεται σε νηρηίδα για να ζήσει εκεί στη λίμνη με το αγαπημένο της νούφαρο.

Είναι μια ιστορία που αγγίζει το κλασσικό παραμύθι με τη μαγεία που του αρμόζει. Μια ιστορία κλασσική, χωρίς πρωτότυπο θέμα, που όμως μιλά έμμεσα για τον ξεριζωμό των ανθρώπων. Ένας ξεριζωμός που παραμοιάζεται με τον ξεριζωμό ενός νούφαρου χωρίς τη θέλησή του, επειδή απλώς κάποιος το αποφάσισε. Βέβαια αν εμβαθύνουμε στην ιστορία, ίσως ανακαλύψουμε πως η ιστορία μας παραπέμπει και σε κάτι άλλο. Μια ιστορία που μιλά για δύο φαινομενικά αταίριαστα άτομα. Η αέρινη Νεφέλη και το ριζωμένο νούφαρο, που παρά την αγάπη τους, ο κόσμος τους κρίνει και τους βάζει εμπόδια. Η εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη μας παρασύρει στην ονειρική μαγική αφήγηση με εικόνες σχεδόν μυθολογικές και φτιαγμένες με αγάπη.
Δραστηριότητες
  • Γεμίζουμε την τάξη (αν είμαστε σε σχολείο) ή το σπίτι με καρδίες στους τοίχους και νούφαρα στο πάτωμα. Βάζουμε μουσική που να παραπέμπει σε νερά λίμνης και ψιλόβροχο. Αφήνουμε τους μαθητές / παιδιά να ανακαλύψουν πού βρίσκεται το βιβλίο με το οποίο θα ασχοληθούμε.
  • Αφού διαβάσουμε το βιβλίο, χωρίζουμε τους μαθητές / παιδιά σε δύο ομάδες. Στη μία δίνουμε ένα μεγάλο χαρτόνι σε σχήμα σύννεφο και στην άλλη ένα χαρτόνι με σχήμα καρδιά. Τα παροτρύνουμε να γράψουν μέσα λέξεις σχετικές με την αγάπη και το σύννεφο αντίστοιχα. Με τις λέξεις αυτές γράφουμε ποιήματα ή λίμερικ, που τα αγαπούν τα παιδιά. Αν δεν γνωρίζουν τι είναι τα λίμερικ, τους εξηγούμε.
  • Ύστερα, παρουσιάζουν τις ιδέες τους στην τάξη / στο σπίτι και με αυτά φτιάχνουμε ένα μεγαλύτερο ποίημα και το κολλάμε σε κάποιον τοίχο. Μεμονωμένα τους αφήνουμε να εικονογραφήσουν το ποίημα και δημιουργούμε ένα κολάζ με τις ζωγραφίες τους.
  • Τέλος, συζητάμε για το βιβλίο και σκεφτόμαστε αταίριαστα ζευγάρια σαν τη Νεφάλη και το νούφαρο. Γιατί είναι αταίριαστα; Τι είναι αυτό που κάνει ένα ζευγάρι αταίριαστο. Υπάρχει όντως αταίριαστο ζευγάρι αν υπάρχει αγάπη;
Οι πληροφορίες από ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου