Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΤΑ 4 ΔΕΝΤΡΑ


Με τα παιδιά επεξεργαστήκαμε  το έργο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ << Τα 4 δέντρα>>. Παρατηρήσαμε , συζητήσαμε, κάναμε υποθέσεις, συγκρίναμε και καταλήξαμε σε συμπεράσματα.
Οι  υποθέσεις των παιδιών σχετικά με το τι κάνει η κυρία με το άσπρο μαντήλι ήταν οι ακόλουθες:
Ψάχνει για τροφή ( Χαρούλα)
Έχασε το πρόβατό της ( Δημήτρης)
Μαζεύει φύλλα ( Νίκος)
Ψάχνει το δρόμο για το σπίτι της ( Νεκταρία)
Έχασε το πορτοφόλι της ( Στελίνα)
Αποφασίσαμε τη δημιουργία του δικού μας παραμυθιού με την επιλογή των παιδιών << το πρόβατο>>.

 Ακολουθεί η ιστορία με σειρά εικόνων:
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα δάσος , όπου το κάθε δέντρο είχε  10 μέτρα ύψος και με πυκνά κλαδιά.

Ήταν φθινόπωρο και τα περισσότερα δέντρα του δάσους είχαν απλώσει τα κίτρινα φύλλα τους. Ο ουρανός είχε σύννεφα κι έβρεχε.

Μια μέρα του φθινοπώρου εμφανίστηκε μια γυναίκα με μαύρα ρούχα κι ένα άσπρο μαντήλι στο κεφάλι . Περιπλανιόταν ανάμεσα στα δέντρα για ώρες . Κάτι έψαχνε να βρει!

Το προβατάκι της. Το προηγούμενο βράδυ έβρεχε πολύ και κεραυνοί διαγράφονταν στον ουρανό. Ο αέρας άνοιξε την πόρτα από το μαντρί και το προβατάκι που φοβόταν τα μπουμπουνητά έφυγε, το έσκασε από κει!

Έτσι η κυρία αυτή μέσα στο δάσος φώναζε το όνομά του, δηλαδή << Αριάδνη>> και μιμούνταν την φωνή του , δηλαδή << Μπεεε>> μήπως και την ακούσει.

Το προβατάκι την άκουσε κι άρχιζε να βελάζει. Είχε μπερδευτεί σε κάποια ρίζα ενός δέντρου. Η χαρά της κυρίας ήταν απερίγραπτη!

Ξέμπλεξε το προβατάκι της και το αγκάλιασε με χαρά.

Το πήρε μαζί της και το πήγε στο μαντρί. Φρόντισε να κλείσει καλά την πόρτα για να μην ξανά χάσει άλλο προβατάκι.

Μετά πήγε σπίτι της να ξαπλώσει διότι είχε κουραστεί πολύ από την αγωνία της και την προσπάθειά της να βρει την Αριάδνη . Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Στη συνέχεια παίρνουμε τέμπερες , σφουγγάρια, πινέλα, χαρτιά γλασσέ , κανσόν, μαρκαδόρους και κηρομπογιές και προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Γεμίζουν όλη την επιφάνεια με γκρι τέμπερα


Με πράσινη τέμπερα φτιάχνουν το έδαφος










4 σχόλια: