Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Η ΚΥΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ

Ασχοληθήκαμε με τα παιδιά με το κλασικό παραμύθι << Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες>>. Πρόκειται για μια γυναίκα που με αρκετές στερήσεις μεγαλώνει τα παιδιά της και που για όλους και πάντα έχει έναν καλό λόγο να λέει , σε αντίθεση με την αρχόντισσα που όλο κακούς λόγους και λογισμούς έχει.


Α. Τα παιδιά ζωγράφισαν το παραμύθι
Β. Ασχοληθήκαμε με τις εποχές και τους μήνες τους.
Κάναμε κινητικό παιχνίδι με βάση τις εποχές και τους μήνες. Έγινε καταγραφή τους σε χαρτί , έτσι ώστε τα παιδιά οπτικά να αναγνωρίζουν τα ονόματα των μηνών.


Με τη βοήθεια της Αιμιλίας φτιάξαμε κλήρους με τις 4 εποχές, ( οι κλήροι μου αρέσουν διότι τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να διαβάζουν λέξεις)Μέσα στο κουτί. Όλα τα παιδιά διαλέγουν κλήρο και δημιουργούν ομαδούλες με βάση τις εποχές. Τρία παιδιά ανά εποχήΟι εποχές τοποθετούνται κατά κυκλική ακολουθία και τα παιδιά ανάλογα την εποχής τους ασχολούνται με τον κάθε μήνα και τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και το καθένα τον ζωγραφίζει.


Στη συνέχεια γίνεται η τοποθέτηση των μηνών κατά εποχές, χρησιμοποιώντας ως πίνακα αναφοράς τους καταγεγραμμένους μήνες κατά σειρά.
Γ. Παιχνίδι ταχύτητας

Οι ονομασίες των μηνών στο έδαφος. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Ποια ομάδα θα σχηματίσει πιο γρήγορα τις εποχές και τους μήνες τους;

Υπήρξαν αρκετά παράπονα από την ομάδα που έχασε και γι' αυτό ξαναέγινε επανάληψη του παιχνιδιού.

Αναλυτικά οι μήνες που ζωγράφισαν τα παιδιά

Δ. Η ώρα της αναδιήγησης
Στο έδαφος τοποθετούνται εικόνες του παραμυθιού ανακατεμένες.
Διηγούμαι το παραμύθι και κάθε παιδί πρέπει να βρίσκει την αντίστοιχη εικόνα και να την τοποθετεί κατά σειρά.
Ε. Η ώρα διήγησης των παιδιών.
Τα παιδιά εικονογραφούν με τον δικό τους όμορφο τρόπο τα παραμύθι και οι εικόνες τοποθετούνται κατά χρονική ακολουθία. Τα παιδιά τώρα διηγούνται μόνα τους το παραμύθι , διαβάζοντας τις εικόνες. 
Σε μεταγενέστερο στάδιο οι εικόνες δεν υπάρχουν και οι μαθητές ανασύρουν τα γεγονότα από την μνήμη τους.


Και επειδή άρεσε η όλη διαδικασία τα παιδιά ξαναζωγράφισαν την κυρά Καλή.


4 σχόλια: