Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ


Η αφορμή δόθηκε από ένα στεφάνι από τα ΤΕΦΑΑ . Μεγάλη διάμετρο, πιο ελαστικό , με έντονο φωτεινό χρώμα και με ευκολία στη χρήση του. Η σύγκριση δεν άργησε να γίνει με τα απλά στεφάνια του σχολείου μας. Τα παιδιά ανακάλυψαν τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο στεφανιών. Μιλήσαμε για το σχήμα του, τη χρήση του. Εξερευνήσαμε τις ιδιότητές του και περάσαμε στην πρακτική εξάσκηση.


<<Είναι πιο εύκολο στη χρήση του>>


<< Με αυτό δυσκολεύομαι, δε χωράω εύκολα>>



Και η ώρα του κλασικού παιχνιδιού με τις φωλιές
Προβλέψεις και επαληθεύσεις.
Πόσα παιδιά χωράνε στο μεγάλο στεφάνι;
Τελικά χώρεσαν 10


Και πόσα στο μικρό;


Τελικά χώρεσαν 3. Εδώ συμφώνησαν τα παιδιά ότι μπορούν να δεχτούν άλλο ένα παιδί.
Προσέγγιση εννοιών : μεγάλο - μικρό, όγκος και χωρητικότητα.
Η επέκταση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο μας ,με το κλασικό παιχνίδι << Ο κυνηγός και τα πουλιά>>. Έγινε ο χαμός για το μεγάλο στεφάνι.

Επειδή είμαστε στην φάση κοινωνικοποίησης και δημιουργίας συμβολαίου  , το στεφάνι μας βοήθησε αρκετά. Όπως και ο τίτλος της ανάρτησης τα παιδιά σχεδίασαν σε χαρτί του μέτρου το στεφάνι.


Ο κύκλος αυτός του στεφανιού θα αντιπροσωπεύει όλη την ομάδα της τάξης μας. Που θα διακρίνεται από αγάπη, συνεργασία, αξίες και σεβασμό. Με βάση αυτά θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε και στην κατάκτηση της <<σοφίας>> ( σιγά σιγά). Το στεφάνι μας ονομάστηκε << ο κύκλος της αγάπης και της σοφίας>>.
Ακολουθούν οι δράσεις βήμα βήμα:


Τα παιδιά πρότειναν ιδέες για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε και να περνάμε όμορφα. Γίνεται καταγραφή τους.


Στη συνέχεια μέσα στις παλάμες , δεν μας ενδιαφέρει ποια παλάμη είναι δικιά μας, τα παιδιά ζωγράφισαν ελεύθερα ότι ήθελαν.


Έτοιμος ο κύκλος μας.




6 σχόλια: