Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ;

Πρώτες μέρες και το άγχος των παιδιών μεγάλο καθώς καλούνται να αποχωριστούν τη ζεστή οικογενειακή τους φωλιά και να διαβούν μια άλλη πόρτα , πιο μεγάλη και άγνωστη σε αυτά. Και η απορία τους μεγάλη . Μα γιατί έρχονται σχολείο;
Επειδή οι πρώτες μέρες είναι και μέρες προσαρμογής επέλεξα να διαβάσουμε ένα παραμύθι στην τάξη και να το συζητήσουμε.
Το παραμύθι είχε τίτλο << Ο ΦΩΚΟΣ νόμιζε ότι μισούσε το σχολείο>> του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, εκδόσεων Πατάκη. Ήταν το αγαπημένο βιβλίο του μικρού μου γιου και κοσμούσε την τάξη της Α' Δημοτικού.
Ο Φώκος είναι μικρός και έχει φοβίες,ανησυχίες και εμμονές. Νομίζει ότι μισεί το σχολείο και αποφασίζει με τους φίλους του να φτιάξει τη << Χώρα των παιδιών>>. Το πρόβλημα είναι πώς θα ορίσουν αρχηγό , πώς θα φτιάξουν τους κανόνες τους, πώς θα μετρήσουν τους πολίτες , πώς θα ορίσουν το χρόνο για παιχνίδι;  Μήπως όλα αυτά μαθαίνονται σε ένα σχολείο;
Το διαβάσαμε, το συζητήσαμε και το ζωγραφίσαμε. Προσπάθησαν τουλάχιστον , μια κι έχουν να μάθουν τόσα πολλά. Αυτό δεν είναι το σχολείο;Ο Φώκος βγαίνει στενοχωρημένος από το σχολείο.


Ο Φώκος παραδέχεται ότι του αρέσει το σχολείο.Για τον Φώκο.Ο Φώκος θέλει να πάει σχολείο.


Ο Φώκος δε θέλει να πάει σχολείο.


Η δασκάλα φωνάζει στον Φώκο.


Τα παιδιά κάθονται στα θρανία τους.


Ο Φώκος και το σχολείο του.


Ο Φώκος επιστρέφει χαρούμενος από το σχολείο. Τον υποδέχεται η μαμά του.

Κούνιες, πολλές κούνιες.

Τελικά το σχολείο είναι ο χώρος των παιδιών. Η δική τους χώρα. Μαθαίνουν γράμματα, αριθμούς, γνωρίζουν νέους φίλους, μαθαίνουν έννοιες όπως αγάπη, συνεργασία, σεβασμός, αρκετό  παιχνίδι. Θέτουν κανόνες και φροντίζουν να τηρούνται , μαθαίνουν να είναι ευγενικά, γνωρίζουν τον κόσμο που τα περιβάλλει και άλλα πολλά. Και στο τέλος γνωρίζουν ότι πάντα η οικογένειά τους θα είναι εκεί και θα τα περιμένει με μεγάλη χαρά και αγάπη. (απόψεις παιδιών)
Τελικά δεν είναι και άσχημο το σχολείο!!!!!!!!
6 σχόλια:

 1. Πρέπει να τον πάρουμε το Φώκο να τον διαβάσουμε!!!
  Αρνούμαστε να πάμε σχολείο....
  Ευχαριστώ Νίκη που μου τον θύμισες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε καταλαβαίνω Ελένη μου! Αχ, αυτή η προσαρμογή. Σιγά σιγά και όλα θα γίνουν! Καλή δύναμη!!!

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Βιβή μου, κοπέλα μου!!! Σε ευχαριστώ πολύ! Σου εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά και πολλή υπομονή. Φιλάκια πολλά!!!

   Διαγραφή
 3. Καλη σχολικη χρονια! Εμας ξεκινησε με ιωσεις, παιδια και δασκαλες...που θα παει, θα ορθοποδησουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επίσης Χριστίνα μου!!! Εύχομαι το καλύτερο. Κι εγώ δεν αισθάνομαι πολύ καλά. Κάτι με περιτριγυρίζει. Καλή δύναμη και ανάρρωση σε όλους σας!!!

   Διαγραφή