Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΣΚΑΝΤΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΞΕ

<< Μια φορά κι έναν καιρό ένας συγγραφέας  έγραφε ένα πολύ μεγάλο και πολύ ωραίο βιβλίο. Έγραφε όλη νύχτα κι όλη μέρα και την άλλη νύχτα και την άλλη μέρα. Την τρίτη όμως νύχτα , εκεί που άρχισε να γράφει ένα ωραίο και μεγάλο Ξε, ο κουρασμένος συγγραφέας έπεσε φαρδύς πλατύς πάνω στο βιβλίο του κι αποκοιμήθηκε.
- Έι κύριος!!! φώναζε και ξαναφώναζε το Ξε, αλλά κανένας δεν το άκουγε. Ψιτ, παιδί!!! είπε πάλι, μα και πάλι καμία απάντηση. Εεεε, είναι κανείς εδώ;
     Είδε κι απόειδε λοιπόν και εκείνο και έδωσε μια και ξέφυγε από το βιβλίο. Από τότε όμως άρχισε και το μαρτύριο του συγγραφέα. Ό, τι και να προσπαθούσε εκείνος να κάνει το Ξε έμπαινε μπροστά και του το ξέκανε. Κούμπωνε το κουμπί, το Ξε το ξεκούμπωνε, κάρφωνε το τραπέζι , το Ξε το ξεκάρφωνε κ.λπ κλπ.

<< Προαναγνωστικές δεξιότητες , μαθήματα με τα φωνήματα>> της Αγγελικής Γιαννικοπούλου και ομάδα εργασίας , του πανεπιστημίου Αιγαίου

Στο σημείο αυτό εμπλέκονται οι μαθητές και προσθέτουν δυσκολίες και περιπέτειες που ζει ο συγγραφέας μας. Οι ιδέες των παιδιών αρκετές. Ώρα λοιπόν για δράση , να βοηθήσουμε το συγγραφέα μας.

Τα παιδιά σε χρωματιστά χαρτάκια γράφουν διάφορες συλλαβές, όποιες θέλουν συμπεριλαμβανομένου και της συλλαβής ΞΕ.







Επειδή ο συγγραφέας μας πολύ κουράστηκε με το σκανταλιάρικο και ενοχλητικό ΞΕ, τα παιδιά αποφασίζουν να το απομακρύνουν άμεσα. Όμως πώς; 
Τι ενοχλητικό υπάρχει την άνοιξη και το καλοκαίρι και οι γονείς το κυνηγάνε άμεσα;
Η μύγα.
Και με τι την κυνηγάνε οι γονείς σας ή εσείς;
Με πετσέτες, με αεροζόλ , με μυγοσκοτώστρες............
Το ΞΕ όμως με τι να το κυνηγήσουμε ; Μυγοσκοτώστρα δεν έχουμε, αεροζόλ είναι επικίνδυνο για την υγεία μας , πετσέτες τις χρειαζόμαστε για το φαγητό μας.
Με τα καπέλα μας.
Ναι , είναι καλοκαιράκι και οι μαθητές έχουν φέρει τα καπελάκια τους για το διάλειμμα  και τη γυμναστική τους.



Χωρίζονται σε ομάδες, η κλεψύδρα γυρίζει και με τα καπέλα τους πρέπει να χτυπήσουν τις συλλαβές ΞΕ όσο πιο γρήγορα μπορούν. Γίνεται η καταμέτρηση και αναδεικνύεται η νικήτρια ομάδα.



Όμως για να μπορέσει ο συγγραφέας μας να ολοκληρώσει την ιστορία πρέπει τα ΞΕ να μπουν γρήγορα μέσα στο παραμύθι. Προσοχή να μην μπερδευτούν οι συλλαβές.




Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όλα τα παιδιά ομαδικά και βοηθώντας το ένα το άλλο έγραψαν τα γράμματα και με αυτά στολίσαμε την τάξη μας.


























4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η δραστηριότητα με το σκανταλιάρικο ΞΕ... Γεμάτη έμπνευση! Μπράβο σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαρία! Το διασκέδασαν αρκετά. Με κάθε << καπελιά>> πέταγε και το χαρτάκι και τρέχανε περισσότερο. Φιλάκια!

      Διαγραφή