Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

H KYΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΚΑΙ Η ΦΟΒΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΚΑΡΑ


Τα παιδιά περιέγραψαν το τριήμερό τους. Ζωγράφισαν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και τι περιλάμβανε.





















Ζωγράφισαν το χαρταετό ψηλά στον ουρανό με μαρκαδόρους και νερομπογιές.



Ακολουθούν κάποια έργα των παιδιών....








Και το φύλλο εργασίας .

Στη συνέχεια μιλήσαμε για το έθιμο της Κυρά Σαρακοστής . Στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε και άλλο σαρακοστιανό έθιμο, τη Φοβέρα του Κουκαρά. Πρόκειται για ένα έθιμο του Πόντου. Ο Κουκαράς ήταν ένα σκιάχτρο , που έφερνε σε θεογνωσία τους μικρούς και ανήξερους. Ήταν ένα κρεμμύδι μεγάλο με μουστάκες ( ίνες της ρίζας του), μαυρισμένο καλά. Και οι μουστάκες του καψαλισμένες για να μαυρίζουν κι αυτές. Μάτια άσπρα, φτιαγμένα με κιμωλία. Στα πλευρά του, στη μεγάλη διάμετρο της μέσης του , ολόγυρα μπηγμένα κάθετα και σε ίσα διαστήματα μεταξύ τους, 7 φτερά από κότα, ισάριθμα με τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Το έδεναν από την ουρά και το κρέμαγαν νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας από τη μέση της οροφής της τραπεζαρίας.
(Οι πληροφορίες είναι από βικιπαίδεια).
Ψάξαμε στο χάρτη και στο διαδίκτυο και βρήκαμε τον Πόντο. Συζητήσαμε για το ποιοι ζούσαν κάποτε εκεί και ετοιμαστήκαμε να φτιάξουμε το σκιάχτρο της τάξης μας. Η έκπληξη των παιδιών μεγάλη και μόνο από τη θέα αλλά και από τον τίτλο. Αποφασίσαμε να τον ομορφύνουμε λίγο και να τον προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα.  Επομένως ο Κουκαράς θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τα πάθη του Χριστού, την ιστορία του, τις περιπέτειές του μέχρι το Πάσχα. Έτσι θα γίνουμε πιο σοφοί και θα γεμίσουμε με νέες γνώσεις. Και στα ήδη μαύρα φτερά ,κολλήσαμε κίτρινα . Έτσι μας άρεσε καλύτερα. 

 




Και τον κρεμάσαμε στην τάξη μας , να μας συντροφεύει για 7 εβδομάδες.


Επειδή μας αρέσει η κλασική Κυρά Σαρακοστή, τα παιδιά την ζωγράφισαν και της έβαλαν 7 πόδια. Θα την πάρουν μαζί τους, στο σπίτι τους και κάθε Σάββατο θα κόβουν και από ένα ποδαράκι.
Ακολουθούν κάποια έργα των παιδιών.











Σας εύχομαι  ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.





8 σχόλια:

  1. Muy bonitos los trabajos de los niños.
    Μου αρέσει τα έργα των παιδιών
    Un besico.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Σαρακοστή Νίκη μου! Ωραίες οι σαρακοστούλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή