Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ ΣΠΙΤΙ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ



     H αλλαγή σπιτιού της οικογένειας συχνά προκαλεί αναστάτωση στα μικρότερα μέλη. Τα παιδιά μοιάζουν λυπημένα και δεν δείχνουν ενδιαφέρον για το νέο δωμάτιό τους – παρόλο που το καινούργιο σπίτι ίσως είναι πιο όμορφο από το προηγούμενο.
     Με άλλα λόγια , φαίνεται να αντιστέκεται στην προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον. Για να το ευχαριστήσετε, του επαναλαμβάνεται συχνά ότι τώρα έχει ένα δωμάτιο αποκλειστικά  δικό του, με ωραία  έπιπλα, ή ότι το σχολείο του είναι δυο βήματα από  το σπίτι. Μάταια, όμως, δεν χαίρεται όπως θα περιμένατε. Αναρωτιέστε γιατί το παιδί συμπεριφέρεται έτσι. Μήπως το έχει ενοχλήσει κάτι;
     Έχετε αναλογιστεί ότι, άθελά σας, το <<ξεριζώσατε>> από το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε και το απομακρύνατε από τους φίλους που μόλις τώρα είχε αρχίσει να δημιουργεί στο σχολείο και στη γειτονιά;  Κάποιες φορές η μετακόμιση για το παιδί βιώνεται ως μια τραυματική εμπειρία. Πρώτα είδε να πακετάρονται όλα τα πράγματα και , στη συνέχεια, να απαλλάσσεστε από ορισμένα παλιά έπιπλα. Ύστερα χρειάστηκε να κόψει τις γέφυρες με τους παλιούς συντρόφους του. Ο μικρόκοσμός του διαλύθηκε και τώρα βρίσκεται σε έναν χώρο που δεν πολυγνωρίζει, περιτριγυρισμένο από νέα αντικείμενα και πρόσωπα που ίσως το εξετάζουν περίεργα, θεωρώντας τον λίγο πολύ εισβολέα.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί
ü  Μιλήστε στο παιδί σας για το νέο σπίτι και δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του.
ü  Συζητήστε μαζί του πριν από τη μετακόμιση, αποφασίζοντας από κοινού πού θα τοποθετηθούν τα πράγματα, πώς θα διακοσμήσετε το δωμάτιό του κ.λ.π
ü  Ζητήστε του να βοηθήσει στο πακετάρισμα των παιχνιδιών του και κάνετε τη διαδικασία αυτή διασκεδαστική.
ü  Υπάρχουν πολλά βιβλία που διηγούνται ιστορίες για παιδιά που μετακομίζουν.
ü  Όταν συναντάτε οχήματα για μεταφορές, αν του τα δείχνετε, εξηγώντας του τη διαδικασία. Έτσι θα καταλάβει ότι η μετακόμιση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο.
ü  Προτρέψτε το να συμμετέχει στην τακτοποίηση των παιχνιδιών του στο νέο παιδικό δωμάτιο.
ü  Για τον πρώτο καιρό, τουλάχιστον, διατηρείτε επαφή με τον καλύτερό του φίλο. Μερικές φορές, αρκεί ένα τηλεφώνημα για να το κάνει να  νιώθει λιγότερο μόνο.
ü  Εξερευνήστε μαζί την περιοχή, δίνοντας έμφαση στο πάρκο ή στην παιδική χαρά που θα συναντήσετε.
ü  Στις περιπτώσεις που αλλάζετε περιοχή είναι αναγκαία και η αλλαγή σχολείου. Προσπαθήστε τουλάχιστον να τελειώσει η σχολική χρονιά, ώστε να μην υπάρξουν ταυτόχρονα πολλές  αλλαγές στη ζωή του.
ü  Αν το παιδί σας βλέπει χαρούμενους με το νέο σπίτι, σε σύντομο διάστημα θα ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

τΆρθρο της Αλεξάνδρας Καππάτου, ψυχολόγου - παιδοψυχολόγου- συγγραφέα.
 Το διάβασα στο my tv mag, τεύχος 143, 21 - 27 Νοεμβρίου 2015
τ


2 σχόλια: