Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ........

<< Και τα παλάτια τι είναι; Ποιοι μένουν εκεί;>>.
Η απάντηση των παιδιών εύκολη : Βασιλιάδες, βασίλισσες, πρίγκιπες, πριγκίπισσες.
Ψάξαμε στο google και ανακαλύψαμε ότι : Το παλάτι είναι ένα μεγάλο κτίριο στο οποίο κατοικούν βασιλιάδες ή βασίλισσες, σημαντικά πρόσωπα όπως αρχηγοί κρατών ή πιο παλιά αυτοκράτορεςαριστοκράτες. Η λέξη "παλάτι" προέρχεται από την λατινική λέξη Palātium , δηλαδή το όνομα του Παλατινού λόφου, ενός από τους επτά λόφους της Ρώμης
Γενικά τα παιδιά λατρεύουν τα παλάτια , ονειρεύονται φανταστικές καταστάσεις να πραγματοποιούνται εκεί και μία πάλη καλού - κακού, με την επικράτηση πάντα του καλού. 

Διάβασα στα παιδιά το λαϊκό παραμύθι << Η μαγεμένη λίμνη>>, από τα ελληνικά παραμύθια του Γ. Μέγα, σειρά δεύτερη.
<< Κάποτε υπήρχε ένας βασιλιάς κι είχε τρεις γιους. Επειδή ήταν σε ηλικία γάμου, ζήτησε από τους γιους του ν' ανέβουν στο ψηλότερο μέρος του παλατιού και να ρίξουν το τόξο τους. Όπου έπεφτε το τόξο, έπρεπε να πάρουν για γυναίκα τους το κορίτσι που ήταν  εκεί κοντά. Έτσι οι δύο γιοι παντρεύτηκαν κι έμεινε η σειρά του τρίτου. Το τόξο του όμως έπεσε σε μία λίμνη και πηγαίνοντας εκεί , το μικρό βασιλόπουλο είδε το τόξο του να το κρατά στο στόμα της μία βατραχίνα. Απελπισία και ντροπή τον κατέβαλλαν , όμως έπιασε τη βατραχίνα και την πήγε σπίτι του. Περνώντας ο καιρός το μικρό βασιλόπουλο συνειδητοποίησε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με το βατραχάκι. Παραμόνεψε και ανακάλυψε ότι το βατράχι μεταμορφωνόταν σε μια πανέμορφη κόρη όποτε αυτός έφευγε από το παλάτι.  Την έπιασε , του αποκάλυψε το λόγο που ήταν βατράχι , λύθηκαν τα μάγια , παντρεύτηκαν και έζησαν αυτοί καλά και μεις καλύτερα>>.
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αφήγηση του παραμυθιού και με τη φαντασία τους ταξίδεψαν  σε άλλο χρόνο, σε άλλο τόπο , με φανταστικά πρόσωπα και με την αγωνία για το τέλος της ιστορίας. 
Τους μοιράστηκε ένα φύλλο εργασίας όπου έπρεπε να ζωγραφίσουν δύο μόνο αντικείμενα από την εικόνα και να αιτιολογήσουν την επιλογή τους.



Μου άρεσε που και τα δύο ήταν πράσινα......

Μου αρέσουν η θάλασσα και τα φύλλα........



Επέλεξα τη λίμνη και τον άνθρωπο , γιατί είναι πρίγκιπας και η λίμνη έχει λουλούδια και φυτά...

Μου άρεσε πολύ το χρώμα της λίμνης και το λουλούδι γιατί μ' αρέσουν τα λουλούδια. Δεν είχε πέταλα κι ευτυχώς γιατί είμαι αλλεργικός.........

Μου άρεσε πολύ το πριγκιπόπουλο και ο βάτραχος που έπιασε το βέλος.........

Μου αρέσει πάρα πολύ το βασιλόπουλο , το βέλος και ο βάτραχος, γιατί μου άρεσε το παραμύθι....

Τον βάτραχο τον έχω σε βιβλίο και τον πρίγκιπα σε DVD. Έτσι ζωγράφισα αυτά τα δύο..........

Μου άρεσε το βασιλόπουλο και το τόξο γιατί έχω δει σε βιβλίο βασιλόπουλο με τόξο. Επίσης βουνά ,γιατί έχω δει πολλά και μου αρέσουν..........

Μου αρέσουν οι βάτραχοι και τα βέλη. Θα ήθελα να είχα ένα βάτραχο.....

Μου άρεσαν οι μπότες του βασιλόπουλου και ο αδερφός μου έχει κουκλοβάτραχο στο κρεβάτι του.....

Στη συνέχεια κάναμε μαθηματικούς συλλογισμούς.
Πόσοι ζωγραφισμένοι πρίγκιπες υπάρχουν;
Πόσα βέλη; 
Πόσοι βάτραχοι; 
Πόσα λουλούδια;
Πόσα βουνά; 
Πόση πρασινάδα;
Πόση θάλασσα;
Σκοπός ήταν να συνεχίσω τη δράση σε πιο φανταστικές ιδέες των παιδιών αλλά επειδή πραγματοποιήθηκε στο τέλος της χρονιάς λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν προχώρησε περισσότερο. Ευελπιστώ με τη νέα σχολική χρονιά.

3 σχόλια: