Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, 2015

Η Παρασκευή που μας πέρασε είχε αρκετή δράση στην τάξη μας. Ξεκινήσαμε με ένα παιχνίδι του Βαγγέλη που το έφερε από το σπίτι του και ήθελε να το παίξει στο σχολείο, αφού πρώτα το παρουσίαζε στα παιδιά. Ήταν από ένα καινούριο του παιχνίδι και λαμβάνοντας υπ' όψη το ενδιαφέρον και την αγάπη του Βαγγέλη για τα αυτοκινητάκια, περάσαμε τις ελεύθερες δραστηριότητες ασχολούμενοι με αυτό.

Το αρχικό του χρώμα ήταν άσπρο αλλά ο Βαγγέλης επέμενε ότι άλλαζε χρώμα σε μοβ όταν το έβαζε στο νερό.

Το βάλαμε σε λεκανάκι με νερό αλλά ......δεν άλλαζε το χρώμα. Ο αδερφός του επέμενε ότι το νερό έπρεπε να είναι κρύο αλλά εμείς δεν είχαμε. Δεν άργησε και η πρόταση να ειπωθεί. << Να το βάλουμε στην κατάψυξη που κάνει πολύ κρύο>>.


Ο Γιώργος Γ. θυμήθηκε το αυτοκινητάκι κι έτρεξε να το φέρει από την κατάψυξη. Η έκπληξη , το ενδιαφέρον των παιδιών στο ζενίθ. Φασαρία, φωνές , επιφωνήματα και όλα να θέλουν να το αγγίξουν και να το επεξεργαστούν. 

Και ο Βαγγέλης είπε: << Κυρία το χρώμα πρέπει να αλλάξει πάλι και να γίνει μπλε>>.
<< Και πως θα γίνει αυτό; >>.


Και ο Γιώργος ο Γ. είπε: << Ή θα περιμένουμε ή θα το τρίψουμε>>. Το πιο εύκολο βέβαια και πιο ενδιαφέρον για την ηλικία τους ήταν το τρίψιμο.

Νέα επιφωνήματα θαυμασμού από τα παιδιά. Δημιουργήθηκε στην κυριολεξία ένας χαμός στην τάξη αλλά σαν τελευταία μέρα όλα επιτρέπονται και κυρίως παιχνίδι.........
Με τη δραστηριότητα αυτή προσεγγίσαμε αντίθετες έννοιες όπως ζεστό - κρύο, θερμότητα που προκαλείται από την τριβή , αποχρώσεις χρωμάτων .


Στη συνέχεια μετατρέψαμε την τάξη μας σε χώρο Έκθεσης.....

Τα παιδιά επέλεγαν τις ομαδικές εργασίες.......


Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όμως δούλεψαν σε δυάδες και τριάδες . Τι γίνεται μ' αυτά τα έργα. Τα μικρά παιδάκια μου έδειξαν αγάπη, ευγένεια, συνεργασία αφού αποφάσιζαν μόνα τους αν θα χαρίσουν κάποιο έργο τους σε έναν φίλο τους. Πράξεις ευγένειας, φιλοδωρήματος, σεβασμού........ . Το αποτέλεσμα τεράστιες αγκαλιές ευτυχίας, αγάπης, ικανοποίησης και συγκίνησης για τη σχολική μας χρονιά.






Και τι γίνεται όταν εμπλέκονται περισσότερα παιδιά; 
<< Κυρία κλήροι>>, φώναξε κάποιο και τους ετοιμάσαμε με ταχύτητα. Δημοκρατικές διαδικασίες.





Χαρά απερίγραπτη .............

Και οι σακουλίτσες μας ήταν κάτι εύκολο. Με βάση το πολιτιστικό μας πρόγραμμα << Ταξιδεύοντας στα νησιά της Ελλάδας>>, τι πιο καλύτερο από τοπία που δείχνουν την ομορφιά της Ελλάδας  και των νησιών της;




Και του χρόνου καλά μου παιδιά........
Σοφότερα, μεγαλύτερα και έτοιμα για συναρπαστικές βουτιές στον κόσμο της μάθησης...........




3 σχόλια:

  1. Νίκη μου τι όμορφα που λήξατε τη φετινή χρονιά! Με την παιδικότητα αλλά και την τρυφερότητα που της αρμόζει! Να έχεις ένα όμορφο και ξέγνοιαστο καλοκαίρι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό καλοκαίρι Νίκη μου !!! Πιο όμορφο κλείσιμο από ελεύθερες δραστηριότητες δεν έχει ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι ένα όμορφο, ξεκούραστο και δροσερό καλοκαίρι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή