Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ, 2015

Πρόκειται για ένα Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει αναγνωρισθεί από την Επιτροπή των Δικαιωμάτων του Παιδιού που εδρεύει στη Γενεύη ως το καλύτερο που υλοποιείται στη χώρα μας για την προώθηση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

 Τα παιδιά ξαναθυμήθηκαν τα δικαιώματα που αυτά απολαμβάνουν και ο/η εκπαιδευτικός τα καλεί να συνεργαστούν με τους συμμαθητές τους , να καταλάβουν ότι είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν με τους συνανθρώπους μας και λίγα αυτά που μας χωρίζουν. Παρουσιάζει στα παιδιά κάποιες έννοιες, όπως: αγάπη, ίσος, φιλία. Αφού κατανοήσουν ότι όλα τα παιδιά μπορούν να είναι φίλοι και ότι με την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση ό κόσμος μας μπροεί να γίνει καλύτερος  τότε ο/η εκπαιδευτικός καλεί τα παιδιά να ετοιμάσουν την αφίσα με θέμα: << ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΩ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ>>.

Τον αρχικό σχεδιασμό τον έδωσε ο/η εκπαιδευτικός, παλαμίτσες - μπαλονάκια. Όμως σιγά σιγά τα ίδια τα παιδιά πρότειναν δικές τους ιδέες για το πως θα διαμορφώσουν την αφίσα τους. 
Διάλεγαν το χρώμα που τα έκφραζαν  και δημιουργούσαν το μπαλονάκι - παλαμίτσα τους. Στην συνέχεια ζωγράφισαν τα παιδιά του κόσμου. Κάποια παιδιά προχώρησαν περισσότερο και έγραψαν χώρες της γης που γνώριζαν. Μέσα στις παλαμίτσες κόλλησαν τα παιδάκια και από πάνω τη χώρα καταγωγής που φαντάζονταν ( Ελλάδα, Γερμανία, Ινδία, Αφρική, Τουρκία, Πακιστάν, Αμερική, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Ιταλία).
Επόμενο βήμα ήταν να γράψουν τα ίδια δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου (Φροντίδα, Ευτυχία, Ρούχα, Δημοκρατία, Παιχνίδι, Σχολείο, Φαγητό, Σπίτι, Νοσοκομεία, Ελπίδα, Νερό, Ειρήνη, Βιβλία, Υγεία).
Έτοιμη η αφίσα των παιδιών , με αρχικό σχεδιασμό του εκπαιδευτικού και υλοποίηση , έκφραση, κινητοποίηση και ολοκλήρωση από τα ίδια τα παιδιά.








7 σχόλια: