Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ

Ώρα για τις Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μας. Κατασκευάσαμε τριγωνάκια με ζωγραφίες των παιδιών για ένα τρισδιάστατο ομαδικό Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, που στόλισε την τάξη μας. Δωράκια σε σχήμα τετραγώνου, που τοποθέτησαν γύρω - γύρω από το δέντρο τους. Διαβάσαμε Χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Μιλήσαμε για τα ήθη και τα έθιμα. Μάθαμε τα κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Φτιάξαμε τη μπότα του Άη Βασίλη , για να την κρεμάσουν στο δεντράκι τους. Τρελοαστέρια, που στην κυριολεξία τρέλαναν τα παιδιά , διότι σαν << τρελά >> πήγαιναν δεξιά και αριστερά. Η επιστάτριά μας κ. Βάσω, μας έφερε και μία κατασκευή από το 30ο Δημοτικό Πειραιά, με τον Ρούντολφ το ελαφάκι. Πολύ όμορφη κατασκευή, αποφασίσαμε να την κάνουμε κι εμείς. Την ευχαριστούμε πολύ και για την πολύτιμη βοήθειά της. Φυσικά δεν έλειψε και το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης, απλό και συνηθισμένο. Κάθε μέρα ένα παιδί γίνεται κομμωτής και κουρεύει τη γενειάδα του Άη Βασίλη. Πότε επιτέλους θα μικρύνει  η γενειάδα του;


 Δε θα μπορούσα να μη διαβάσω και το παραμύθι που έφερε ο Στέφανος και που αναφερόταν στη γέννηση του Χριστού.


  Επίσης πολύ ωραίες λαϊκές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες ανακάλυψα και σ ' αυτό το βιβλίο. Με τα παιδιά διαβάζουμε μία την ημέρα και γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτές.

  Μου έφεραν και μία Χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά - κολλάζ και την ανάρτησα γιατί η μικρή μου μαθήτρια περίμενε με ανυπομονησία.

Τροχάδην για τα τριγωνάκια μας. Για να δούμε........










  Φύγαμε και για τις μπότες. Έτοιμοι;






Ώρα για τα τρελοαστέρια μας.



Αρχικά τα κόβουν στο περίγραμμα, τα στολίζουν με γκλίτερ.


Τα  τρελοαστέρια των αγοριών. Η βάση είναι από σύρμα πίπας για ελαστικότητα.


Τα τρελοαστέρια των κοριτσιών. Ώρα για παιχνίδι.......





   Τα ελαφάκια μας. Από ανακυκλώσιμο υλικό. Λίγο πίεση από πάνω, λίγο ψαλιδάκι , ζωγραφική, ματάκια, μυτούλα και έτοιμος ο Ρούντολφ για να φέρει τα δώρα μαζί με τον ΄Αη Βασίλη...


  
Προβληματισμός: Πώς θα φτιάξουμε ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο τριγωνικό δέντρο με τα τριγωνάκια που έφτιαξαν;


Πειραματίζονται αλλά σκόρπια δεν τους αρέσει. Και ο Γιώργος Γ. ρίχνει την ιδέα : << Κυρία, να βάζουμε και ανάποδα>>.


  Ξαναπροσπαθούμε μέχρι να μας αρέσει. Έχουμε δρόμο ακόμη. Μας περισσεύουν δύο για να ολοκληρωθεί το δέντρο μας. Και η ιδέα ήρθε: << Κυρία, για να είναι μυτερό και σωστό το δέντρο μας, χρειάζεται να φτιάξει ένα η Δήμητρα που έλειπε και άλλο ένα για την κορυφή>>. Έτσι το ολοκληρώσαμε σιγά - σιγά, φτιάχνοντας ένα αστέρι και έναν ορθογώνιο κορμό. ( Επανάληψη και στα σχήματα).

Να μη βάλουμε και δωράκια γύρω από το δέντρο μας. Τι σχήμα έχουν τα δωράκια; Να' τα και τα τετράγωνα.






















Και συνεχίζουμε.......


4 σχόλια: