Τρίτη 29 Απριλίου 2014

H ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ ΚΑΙ Η ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Τα παιδιά με την επιστροφή τους στην τάξη δήλωσαν πολύ ενθουσιασμένα και μίλησαν όλα για τις εμπειρίες τους. Δεν έβλαπτε μία μικρή επανάληψη για να δούμε τι θυμούνται από την περίοδο της Σαρακοστής. Επειδή η περίοδος που διανύουμε τώρα λέγεται Πεντηκοστή  , τα παιδιά γνώριζαν τη σημαίνει;
Η περίοδος του  Πεντηκοσταρίου  είναι χαρμόσυνη και αρχίζει την Κυριακή του Πάσχα , να μην πω και από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει με τη γιορτή της Πεντηκοστής , που η Ορθόδοξη Εκκλησία μνημονεύει και τιμά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος  στους Αποστόλους. Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι και οι υπόλοιποι μαθητές του, καθώς και οι γυναίκες που από την αρχή τον είχαν ακολουθήσει, η Παναγία Παρθένος Μαρία η Μητέρα του και τα αδέλφια του, περίπου όλοι μαζί 120 άτομα, γύρισαν από το όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και , μπαίνοντας στο σπίτι όπου έμεναν, ανέβηκαν στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού και εκεί, περίμεναν με προσευχή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του Σωτήρα Χριστού.
Για να γίνει πιο κατανοητό το γεγονός αυτό διαβάσαμε ένα βιβλίο για δύο αδελφές την κυρία Σαρακοστή και την κυρία Πεντηκοστή. Τα παιδιά αβίαστα και με ευχάριστο τρόπο κατανόησαν τι είναι Πεντηκοστή και ποια η διαφορά της από τη Σαρακοστή. Το βιβλίο θα το δείτε στη σελίδα βιβλιοπαρουσίασης που υπάρχει στην ιστοσελίδα. Με τα παιδιά φτιάξαμε δύο σπίτια κολλητά των δύο αγαπημένων αδελφών και με δημιουργία δύο ομάδων, νηπίων και προνηπίων ( αυτή τη φορά) , δημιουργήσαμε ένα ομαδικό έργο. Τα παιδιά έκοψαν από προσπέκτους τρόφιμα και τα κατηγοριοποίησαν  σε νηστίσιμα και αρτύσιμα και με αυτά στόλισαν τα δύο σπίτια. Ακολουθούν οι δράσεις των παιδιών.






6 σχόλια: