Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΠΡΩΤΟΤΟΚΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΤΟΚΑ ΠΑΙΔΙΑ

Επειδή πολλοί γονείς  ανησυχούν και δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά τους και πολλές φορές αισθάνονται  ότι κάτι ίσως δεν έχουν κάνει σωστά, αναρτώ αυτό το άρθρο κι εύχομαι να βρουν έστω μία φωτεινή δίοδο για να ξεπεράσουν κάποια προβλήματά τους.
Αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν τα δυο σας παιδιά να είναι εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους? Έχετε την εντύπωση ότι το δεύτερο παιδί σας μεγαλώνει πολύ πιο εύκολα? Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Η σειρά γέννησης των παιδιών παίζει σημαντικό ρόλο στη δόμηση της προσωπικότητάς τους καθώς και στο είδος των σχέσεων που θα καλλιεργήσουν με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Για αυτό συχνά παρατηρούμε ότι τα αδέρφια διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.
Όσα έρχονται πρώτα καταλαμβάνουν μια εξαιρετικά "τιμητική" θέση μέσα στην οικογένεια, με τους γονείς και τους συγγενείς να τους αφιερώνουν άφθονο χρόνο. Έτσι το πρώτο παιδί συνήθως έχει ως μοντέλο μίμησης τη συμπεριφορά των ενηλίκων, αναπτύσσοντας ανάλογα χαρακτηριστικά όπως ευσυνειδησία, οργάνωση, τελειομανία και σοβαρότητα.
Το καινούριο αδερφάκι "κλονίζει το θρόνο» της μοναδικότητας του πρώτου μέσα στην οικογένεια και γίνεται το βασικό ερέθισμα έντονης ανησυχίας και αναστάτωσης για το πρωτότοκο.
Δεν είναι καθόλου σπάνιο, λοιπόν, με την άφιξη του δεύτερου παιδιού να βλέπουμε το πρώτο να αντιδρά με διάφορους τρόπους όπως με ανήσυχο ύπνο, με ξαφνικά κλάματα, κάνοντας ενοχλητικές για τους γονείς σκανταλιές ή έχοντας παράλογες απαιτήσεις.
Ίσως από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του δεύτερου παιδιού είναι ο ερχομός του σε μια οικογένεια όπου όλοι φαίνεται να έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους. Τώρα εκείνο καλείται να "αγωνιστεί" για τη δική του.
Θα προσπαθήσει, λοιπόν, να "επιβάλλει την παρουσία του" καθώς και να αποδείξει την ικανότητά του με ποικίλους τρόπους. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με την αντίθεση. Τα τελευταία σε σειρά γέννησης παιδιά συχνά είναι οι γοητευτικοί και εφευρετικοί επαναστάτες της οικογένειας.
Τι πρέπει να κάνετε
Οφείλετε να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη των δύο παιδιών, ενισχύοντας τη συνεργασία τους και τονίζοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία του καθενός.
Να εξασφαλίζετε έστω και λίγο χρόνο προκειμένου να ασχολείστε ατομικά με κάθε παιδί σας.     

    Δημοσίευση:
10:00 | 03/02/2014
Επίσης, ο Dr. Richard C. Woolfson στο βιβλίο του μας αναφέρει και τα εξής:
  • Ενθαρρύνετέ τα  να παίζουν μαζί και να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν μαζί δημιουργικά, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να ζηλέψει το ένα το άλλο.
  • Προσπαθήστε να αγοράζετε καινούρια ρούχα σε όλα τα παιδιά σας.
  • Μη συγκρίνετε διαρκώς τα παιδιά μεταξύ τους. Οι συνεχείς συγκρίσεις μόνο ζήλια μπορούν να προκαλέσουν. 
Πάντως τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει το πως αισθάνεστε εσείς για τη διαφορά ηλικίας των παιδιών. Υπάρχουν ζευγάρια τα οποία, μεγαλώνοντας το πρώτο παιδί τους, ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για μια τόσο απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία που δε θα μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν τόσο σύντομα για δεύτερη φορά. Το καλύτερο γι 'αυτούς τους γονείς είναι να το σκεφτούν καλά και να περιμένουν λίγο καιρό ώσπου να είναι και συναισθηματικά έτοιμοι για να αποκτήσουν ένα ακόμη παιδί. Πάντως, καλό θα ήταν για παρόμοιες αποφάσεις να λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παραπάνω παράγοντες. Καλό θα ήταν, επίσης, να έχετε υπόψη σας πως καμιά φορά τα πράγματα δε συμβαίνουν εκείνη ακριβώς τη στιγμή που είχαμε σχεδιάσει να συμβούν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου