Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

OI EYZΩΝΕΣ


Τα παιδιά σήμερα έπαιξαν με τη σύνθεση των λέξεων, << ελευθερία ή θάνατος >>. Αρχικά αυτό έγινε σε μικρά καρτελάκια και μετά σε μεγάλα καρτελάκια. Τα παιδιά κατανόησαν ότι κάτι που είναι μικρό καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, ενώ κάτι που είναι μεγάλο καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο.



 Στη συνέχεια φτιάξαμε ένα επιδαπέδιο σταυρόλεξο. Με τα παιδιά μετρήσαμε από πόσα γράμματα αποτελείται η λέξη τσολιάς και φτιάξαμε τόσα κουτάκια όσα και η λέξη. Στη συνέχεια , έγινε το ίδιο και για τη λέξη τσαρούχι. Τοποθετούσαν τα καρτελάκια στα αντίστοιχα κουτάκια ώστε να ολοκληρωθεί το σταυρόλεξο. Κάθετα η μία λέξη, οριζόντια η άλλη.


 Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα παιδιά σήκωναν κάθε καρτελάκι κι έγραφαν το αντίστοιχο γραμματάκι.



 Στη συνέχεια βρήκαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για την ευζωνική ενδυμασία.
     Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Η.  φουστανέλα  σχεδιάστηκε ως Στολή για την  Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά.
     Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της  Τουρκοκρατίας , δηλαδή 400. Παρόλ 'αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνες, σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες.
Τα υπόλοιπα μέρη που συγκροτούν την ευζωνική στολή είναι:
  • Το  φάριο  . Είναι το καπέλο του εύζωνα. Το φάριο έχει Κόκκινο Χρώμα και είναι κατασκευασμένο από  τσόχα . Στη θέση του  μετώπου φέρει το  Ελληνικό Εθνόσημο . Χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το  δάκρυ του  Χριστού  στη  Σταύρωση . Παρομοιάζεται με το  τουρκικό  φέσι , αν και για ευνόητους λόγους η ελληνική πλευρά αποφεύγει το συσχετισμό.
  • Το  πουκάμισο . Είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την ευζωνική στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.
  • Η  φέρμελη είναι το   γιλέκο  του εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις  χριστιανός  ΚΑΙ  Ορθόδοξος .
  • Οι κάλτσες . Είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες   σε κάθε πόδι. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που  ονομάζεται  ανάσπαστος .
  • Οι  καλτσοδέτες . Είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.
  • Τα τσαρούχια . Είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία  κιλά . Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.
Φτιάξανε και τα τσολιαδάκια που κράταγαν την ελληνική μας σημαία, έτοιμα για παρέλαση.
   






5 σχόλια: