Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ο Dr. Richard C. Woolfson έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο , που πιστεύω ότι θα σας είναι χρήσιμο. Η αναφορά γίνεται προς τους γονείς των παιδιών . Το άρθρο λέει τα εξής :
    << Το παιδί σας θα μάθει βέβαια να διαβάζει όταν ξεκινήσει το σχολείο, υπάρχουν όμως πολλά που θα πρέπει να κάνετε πριν από αυτό, ώστε να εξάψετε το ενδιαφέρον του για το διάβασμα. Ξεκινήστε τη διαδικασία νωρίς, βάζοντας πολλά βιβλία στο δωμάτιό του, τραγουδώντας του τραγούδια, λέγοντάς του ποιηματάκια, παίζοντας μαζί του παιχνίδια με λέξεις και διαβάζοντάς του ιστορίες. Αργότερα, όταν το παιδί συμπληρώσει τα τρία ή τέσσερα χρόνια του, θα θελήσει να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαδικασία της ανάγνωσης. Αντί να ακούει παθητικά την ιστορία, θα καθίσει δίπλα σας κοιτάζοντας προσεκτικά το βιβλίο, παρ' όλο που δε θα μπορεί να διαβάσει ούτε λέξη. Μπορεί να δείχνει με το δαχτυλάκι του τις λέξεις και να σας ρωτά τι είναι , σ' αυτή τη φάση ούτε καν γνωρίζει ότι τα γράμματα αντιπροσωπεύουν ήχους. Ενθαρρύνετε τον ενθουσιασμό του συζητώντας μαζί του την ιστορία κι απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που σας κάνει. Δείξτε του ότι το βιβλίο ξεκινά στην πρώτη σελίδα και τελειώνει στην τελευταία, ότι θα πρέπει να το κρατά με το σωστό τρόπο και εξηγήστε του ότι διαβάζετε τις λέξεις από τα αριστερά προς τα δεξιά. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι θα πρέπει να διαλέγετε πάντοτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία.
     Αυτές οι προ- αναγνωστικές δραστηριότητες είναι άκρως αποτελεσματικές μόνον όταν είναι διασκεδαστικές. Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να τις κάνετε μαζί με το παιδί σας, ενισχύοντας λίγο - λίγο και σταθερά την αυτοπεποίθησή του. Θα πρέπει να διασκεδάζει μ' αυτές τις δραστηριότητες, να χαλαρώνει και να γελά, γι' αυτό μην αγχώνεστε ούτε να θυμώνετε μαζί του, το κάθε παιδί αναπτύσσει την ικανότητά του για ανάγνωση με το δικό του ρυθμό. Μέχρι να πάει το παιδί στο σχολείο για πρώτη φορά, θα είναι πιθανότατα σε θέση να αναγνωρίσει τ' όνομά του όταν το δει γραμμένο και ίσως να μπορεί να αναγνωρίσει το περιεχόμενο κάποιων πινακίδων στο δρόμο>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου