Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΑΔΕΞΙΟ ΠΑΙΔΙ

Τα παιδιά που είναι αδέξια συχνά τρομοκρατούνται με πράγματα που έχουν να κάνουν και που πρέπει να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους επειδή βλέπουν ότι δεν τα καταφέρνουν καλά. Αναπτύσσουν έτσι μια αρνητική εικόνα του εαυτού τους σχετικά με τις ικανότητες συντονισμού που έχουν . Αν ακολουθήσετε τις παρακάτω  ενέργειες, που προτείνει ο Dr. Richard C. Woolfson στο βιβλίο του, μπορείτε να βοηθήσετε ένα αδέξιο παιδί να αποκτήσει μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό του :

  • Υπενθυμίστε του ότι τα καταφέρνει πολύ καλά σε πάρα πολλά πράγματα. Να του τονίζετε τα καλά σημεία του, όπως για παράδειγμα το πόσο καλά τα πάει με τους άλλους, πόσο γρήγορα μαθαίνει, πόσο καλό είναι στη μουσική. Με το να επαναλαμβάνετε συχνά τα προτερήματά του ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του και να ξέρετε ότι δε ξεχνάει κατά βάθος τις δυσκολίες που έχει στο συντονισμό των κινήσεών του.
  • Προκαλέστε το παιδί να ασχοληθεί με πράγματα που μπορεί να καταφέρει.  Η αυτοπεποίθησή του έτσι θα μεγαλώνει κάθε φορά που θα τα καταφέρνει. Διαλέξτε λοιπόν δραστηριότητες που να είναι εύκολες για κείνο.
  • Αποδεχτείτε την πιθανότητα να στενοχωρηθεί. Μπορεί σ' εσάς να φαίνεται ανόητο το ότι έβαλε τα κλάματα επειδή τερμάτισε τελευταίο σ' έναν αγώνα, γιατί γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό , για ένα παιδί , όμως, το να φτάνει τελευταίο μπορεί να σημαίνει καταστροφή. Ακούστε το , μην απορρίπτετε τα συναισθήματά του και πείτε του ότι καταλαβαίνετε πολύ καλά πόσο άσχημα αισθάνεται.
  • Μη του στερείτε τη δυνατότητα να ασχολείται με δραστηριότητες για τις οποίες χρειάζεται να χρησιμοποιεί το σώμα του. Για παράδειγμα, συνήθως αποφεύγετε ενστικτωδώς να ζητήσετε από το παιδί σας να σας φέρει κάποιο εύθραυστο αντικείμενο. Παρ' όλο που έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει ζημιά, του αρνείστε ταυτόχρονα την ευκαιρία να βελτιώσει το συντονισμό των κινήσεών του. Ένα αδέξιο παιδί έχει ανάγκη να ασχολείται με τέτοιες δραστηριότητες όσο και οποιοδήποτε άλλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου