Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΑΔΕΛΦΙΑ

ΑΔΕΛΦΙΑ
Η ζήλεια ανάμεσα στα παιδιά, ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών είναι φυσιολογική και προκύπτει επειδή τα παιδιά αναγκαστικά μοιράζονται την προσοχή των γονέων τους, το χρόνο, τα ενδιαφέροντα και τα χρήματά τους. Να τι πρέπει να κάνετε σύμφωνα με τον Dr. Richard C. Woolfson:
·         Μην αδιαφορείτε όταν ακούτε το παιδί σας να φωνάζει << Δεν είναι δίκαιο>>. Ρωτήστε το γιατί αισθάνεται έτσι. Οι λόγοι για τους οποίους αισθάνεται αδικημένο δε θα έχουν πιθανότατα καμία λογική. Λογικές εξηγήσεις τους τύπου << ο αδελφός σου δε χρειάζεται τόσο ύπνο όσο εσύ επειδή είναι μεγαλύτερός σου>> ή <<δεν μπορεί η αδελφή σου να πλύνει τα πιάτα επειδή είναι πολύ μικρή και μπορεί να τα σπάσει>> θα είναι περισσότερο πιστευτές από μια εκνευριστική απάντηση του τύπου << θα πας για ύπνο όταν το αποφασίσω εγώ, είτε ο αδελφός σου κοιμάται είτε όχι>>.
·         Πολλές φορές οι γονείς προκαλούν άθελά τους τη ζήλια ανάμεσα στα αδέλφια. Ο πειρασμός να συγκρίνουν οι γονείς τα αδέλφια μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλος. Με τον τρόπο αυτό όμως εντείνονται τα συναισθήματα ζήλιας μεταξύ των παιδιών. Το να κρίνετε τις επιδόσεις ενός παιδιού συγκρίνοντάς τες μ’ αυτές των αδελφών του θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνετε το παιδί να αισθανθεί ανεπαρκές. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε τις υψηλότερες επιδόσεις ενός από τα παιδιά σαν βοήθεια για το άλλο, παρά σαν απόρριψη. Ένα μικρότερο παιδί, για παράδειγμα, που προσπαθεί να μάθει ανάγνωση θα ωφεληθεί περισσότερο από τη βοήθεια του μεγαλύτερου αδελφού του παρά από μια δυσμενή για κείνο σύγκριση των ικανοτήτων των δύο παιδιών.
·         Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίζουν μαζί και να μοιράζονται τα παιχνίδια τους. Δώστε στα παιδιά και στα δύο ευκαιρίες.
·         Ορισμένοι γονείς δείχνουν μια προτίμηση στο μικρότερο παιδί τους. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Ίσως επειδή είναι πολύ ήσυχο κι έχει καλή συμπεριφορά ή επειδή νιώθετε ότι χρειάζεται περισσότερη φροντίδα ή επειδή η ώρα μαζί του περνάει πιο όμορφα. Ότι όμως και αν συμβαίνει ή ζήλεια θα εμφανιστεί όταν η αγάπη και το ενδιαφέρον μέσα σε μια οικογένεια μοιράζεται άνισα. Δεν πρέπει να φαίνεται η αδυναμία σε ένα από τα παιδιά σας, ούτε με τις λέξεις ούτε με τις πράξεις.
Για να ελέγχουν τα παιδιά σας τα δυσάρεστα συναισθήματα ζήλιας θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας τα παρακάτω:
·         Μη συγχέετε τη διαφορετική αντιμετώπιση με την προνομιακή μεταχείριση. Το ένα από τα παιδιά σας μπορεί να θέλει χάδια  και αγκαλιές το πρωί πριν φύγει για το σχολείο, ενώ στο άλλο μπορεί να αρκεί μόνον ένα χαμόγελο. Το καθένα έχει διαφορετικές συναισθηματικές ανάγκες, τις οποίες θα πρέπει να προσπαθήσετε να ικανοποιήσετε. Η διαφορετική αντιμετώπιση δεν είναι συνώνυμη με την προνομιακή μεταχείριση.
·         Δώστε προσοχή σε καθένα από τα παιδιά σας χωριστά. Η απλή λογική λέει ότι, όσο περισσότερα παιδιά έχετε, τόσο πιο απασχολημένοι θα είστε. Όση ώρα όμως και αν έχετε στη διάθεσή σας, περάστε λίγη ώρα με κάθε παιδί χωριστά, είτε διαβάζοντάς του μια ιστορία πριν τον ύπνο είτε πηγαίνοντας μαζί του μια βόλτα.

Σκουτέρη Νίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου