βιβλία

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τραγουδώ τους γλωσσοδέτες , της Καίτη Σταθούδη των εκδόσεων Διάπλαση. Η εικονογράφηση είναι της Διατσέντα Παρίση και η μουσική της Μάρως Θεοδωράκη. Το συγκεκριμένο βιβλιαράκι συνοδεύεται από CD , όπου τραγουδούν η Μάρω Θεοδωράκη και ο Σωτήρης Καρκαλέμης. 
Με γλωσσοδέτες μπερδεύεται η γλώσσα και τα παιδιά γελούν , ξεφαντώνουν, χαίρονται. Οι γλωσσοδέτες παρουσιάζονται με χιούμορ, φαντασία , ωραία εικονογράφηση, ωραίος ρυθμός , μελωδία που συνοδεύουν τα τραγούδια. Τα παιδιά ασκούνται στην ορθοφωνία, εμπλουτίζοντας τον προφορικό και γλωσσικό τους λόγο.BIBΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Ένα χριστουγεννιάτικο βιβλίο με τίτλο: << 10 Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά παραμύθια>> των εκδόσεων ΑΓΚΥΡΑ.
Αγαπημένα ζώα του δάσους, άγγελοι και καλικάντζαροι, βασιλιάδες και φτωχοί, όλοι μαζί σε μια ονειρεμένη συλλογή παραδοσιακών παραμυθιών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το βιβλίο προτείνεται για παιδιά από 5 χρονών και άνω.

BIBΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Ένα πολύ ωραίο βιβλίο, με πολλές ωραίες ιστορίες από τη Μυθολογία , των εκδόσεων Κέδρος, της Σοφίας Ζαραμπούκα.


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Ένα ωραίο παραμύθι σε διασκευή της Σοφίας Ζαραμπούκα είναι η << Ειρήνη>> των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ.ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Το παραμύθι αυτό μιλάει με απλό και ευχάριστο τρόπο στα παιδιά για το τι είναι Σαρακοστή και για το ποια είναι η Πεντηκοστή ( δύο αδελφούλες που πρέπει πρώτα να φιλοξενηθείς στο σπίτι της Σαρακοστής και μετά από την πόρτα στο μεσοτοίχιο περνάς στο σπίτι της όμορφης Πεντηκοστής).
ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ
Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο , που μου έδειξε η συνάδελφός μου Στέλλα, είναι αυτό που ακολουθεί : <<Ηρεμία, έξω η βία>>  των εκδόσεων Φλούδας. Τα παιδιά, με αγαπημένους ήρωες τα ζώα, μυούνται σε προγράμματα συναισθηματικής αγωγής και μέσα από συζήτηση  μαθαίνουν ότι υπάρχουν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι για να αντιμετωπίσεις ποικίλα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ζωή μας. Μαθαίνουν ότι καλύτερα είναι να συζητάς παρά να μαλώνεις, ότι πρέπει να ακούμε και τον άλλον, πρέπει να βοηθάμε  ο ένας τον άλλον, ότι πρέπει να μιλάμε γι'αυτά που μας πληγώνουν , όπως και γι' αυτούς που μας φοβίζουν και μας στενοχωρούν.


<< Λεξικό της ψυχικής υγείας του παιδιού>>, Dr. Richard C. Woolfson, εκδόσεις Περίπλους

ΠΙΠΙΛΕΣ, ΠΙΠΙΛΙΣΜΑ ΔΑΧΤΥΛΟΥ


 Επειδή πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο , προνήπια ή ακόμη και νήπια, να προσέρχονται στο χώρο του Νηπιαγωγείου έχοντας πιπίλα ή ακόμη όταν χαλαρώνουν να βάζουν το δάχτυλό τους στο στόμα , για ενημέρωση γονέων , θα αναρτήσω συμβουλές από το βιβλίο του Dr. Richard C. Woolfson <<Λεξικό της ψυχικής υγείας του παιδιού >>, από τις εκδόσεις Περίπλους.
Βάλτε ένα χρονοδιάγραμμα οκτώ εβδομάδων και ξεκινήστε:
  • Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί θα πρέπει να σταματήσει τη συνήθεια αυτή χρησιμοποιώντας λέξεις απλές και κατανοητές. Για παράδειγμα ,  πείτε του ότι ο καλύτερος φίλος  ή φίλη του δε βάζει πιπίλα ή ότι τα δόντια του δε θα έχουν το σωστό σχήμα αργότερα. Ένα παιδί που έχει συμπληρώσει τα τρία του χρόνια θα καταλάβει μια τέτοια εξήγηση.
  • Διαλέξτε μια περίπτωση που το παιδί συνηθίζει να βάζει πιπίλα ή  να πιπιλάει το δάχτυλό του και αναλάβετε δράση. Ίσως να είναι ευκαιρία όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν του διαβάζετε κάποια ιστορία. Προειδοποιήστε το από πριν ότι δε θα θέλατε να το δείτε να βάζει πιπίλα  εκείνη τη στιγμή της συγκεκριμένης μέρας. 
  • Αυξήστε  σταδιακά τις περιπτώσεις που το παιδί θα πρέπει να εγκαταλείψει την πιπίλα. Ξεκινήστε από κάποια στιγμή κάθε δύο μέρες, μετά μία φορά την ημέρα, αργότερα δύο φορές την ημέρα και ούτω καθεξής. Καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης και ακολουθήστε το πιστά.
  • Επαινέστε  το παιδί όταν βλέπετε πρόοδο. Κάθε φορά που βλέπετε να μειώνεται σε συχνότητα  η χρήση της πιπίλας , δείξτε του πόσο χαρούμενοι είστε γι' αυτό. Μην αφήνετε να περνούν απαρατήρητα τα όσα καταφέρνει.
  • Μη χρησιμοποιείτε τεχνικές που βασίζονται σε αρχές αποφυγής. Λύσεις όπως το να βάψετε το δάχτυλο του παιδιού σας με κάποιο διάλυμα δυσάρεστης οσμής ή να καλύψετε τον ενοχλητικό αντίχειρα με χανζαπλάστ, σπάνια έχουν αποτέλεσμα. Ύστερα από κάτι τέτοιο το παιδί γίνεται ακόμα πιο αποφασισμένο να συνεχίσει τη συνήθειά του. Υπάρχει βέβαια κι η πιθανότητα να σταθείτε τυχεροί και να έχετε άμεση επιτυχία υιοθετώντας μια αποτρεπτική στρατηγική, αλλά ο κίνδυνος να έχετε μια <<θερμή>> συνάντηση με το παιδί σας είναι μεγαλύτερος.
Καλή επιτυχία.....
 .Ο Dr. Richard C. Woolfson  είναι ένας πολύ γνωστός Άγγλος ψυχολόγος , ο οποίος ειδικεύεται στην παιδική ψυχολογία. Συνεργάζεται τακτικά με περιοδικά όπως Nursery  και   Practical Parenting και κάνει τακτικά εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Πολλές φορές θα αναρτήσω άρθρα του, που ενδιαφέρουν  γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εκδόσεις Πατάκη , ο Τριγωνοψαρούλης


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Antoon Krings, εκδόσεις Παπαδόπουλος , Νάντια η Κάμπια