Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Ο ΡΕΞΟΥΛΗΣ Ο ΤΡΑΓΑΝΟΥΛΗΣ ΣΤΟ 28ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

                                                  

Μετά από πρόσκληση του 28ου Νηπιαγωγείου Πειραιά να παρουσιάσω το παραμύθι μου "Ο Ρεξούλης ο Τραγανούλης", παρευρέθηκα εκεί την Τετάρτη 10 Απριλίου του 2024.

                                                     

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις περιπέτειες του Ρεξούλη και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον.







Λάτρεψαν τον Ρεξούλη και πολύ περισσότερο και την πινιάτα γεμάτη σοκολατάκια. 

Όσο για μένα το χαμόγελό μου εκφράζει τον εσωτερικό μου κόσμο, καθώς δέχθηκα την αγάπη των μικρών μαθητών/τριών. Τις αγκαλιές τους και τα σ' αγαπώ τους.

Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε δωρεάν στην ανοικτή βιβλιοθήκη στον εξής σύνδεσμο ΕΔΩ ΡΕΞΟΥΛΗΣ Ο ΤΡΑΓΑΝΟΥΛΗΣ

Ευχαριστώ πολύ την προϊσταμένη κα Δέσποινα Ξηντάρη και την Ματούλα για την υποδοχή τους.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

O ΑΡΛΕΚΙΝΟΚΛΟΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΚΛΟΟΥΝΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΣΤΟ 11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

 


Στις 12 Μαρτίου 2024 επισκέφθηκα το 11ο Νηπιαγωγείο Πειραιά, στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου δράσης που υλοποιούν με θέμα: «Η Συναισθηματική Επίγνωση των μαθητών/τριών του Νηπιαγωγείου μας ».  Αφηγήθηκα το αποκριάτικο παραμύθι μου «Ο Αρλεκινοκλόουν και ο Κλοουναρλεκίνος» (Αυτοέκδοση) και σε ελεύθερη διάθεση από την ανοικτή βιβλιοθήκη.

 Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν πατώντας στο  Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΚΛΟΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΚΛΟΟΥΝΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΕΔΩ

 Μια όμορφη ιστορία μέσω της οποίας μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αναπτύξουν σχεδιασμό προγραμμάτων διαπροσωπικών σχέσεων και συναισθημάτων των μαθητών/τριών, με έμφαση στις αξίες, στη διαφορετικότητα, στην επίλυση συγκρούσεων, στη φιλία, στην αποδοχή. Τα παιδιά με ενδιαφέρον άκουσαν την παραμυθική μου  αφήγηση, απάντησαν σε ερωτήσεις, συζήτησαν και συνειδητοποίησαν την ανάγκη της φιλίας και της αγάπης των ανθρώπων. 

 


Έπαιξαν ομαδικά, χωρισμένα σε δύο κύκλους το παιχνίδι «το καπέλο που καίει» και «τα αγαλματάκια». Διασκέδασαν και χάρηκαν πολύ με την όλη δράση. 

 


Στο τέλος το κάθε παιδί ζωγράφισε και έφτιαξε το δικό του αποκριάτικο καπέλο.


Ευχαριστώ πολύ την προϊσταμένη κ. Παππού και όλες τις εκπαιδευτικούς για την όμορφη φιλοξενία τους.

Και ασφαλώς τους/τις μικρούς/ες μαθητές/τριες για τη ζεστή υποδοχή τους.
 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στις 13 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση με δίκτυο Νηπιαγωγείων.

Στόχος ήταν η συναισθηματική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών στην προσχολική εκπαίδευση και η ενίσχυση υγιών σχέσεων μεταξύ τους. Παρουσιάσαμε μαζί με την Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Πειραιά κ. Καμπέρη Μαρία το  καλλιέργειας Δεξιοτήτων Ζωής και Ευ Ζην 'Ο Πέτρος και η μάχη των συναισθημάτων’ που είναι ένα πρόγραμμα προαγωγής της ψυχικής και κοινωνικής υγείας και ευεξίας των μαθητών.  Μέσω παραμυθικής αφήγησης, οπτικοακουστικής απεικόνισης και δημιουργικών δραστηριοτήτων οι οποίες στηρίζονται σε βιωματικές διδακτικές προσεγγίσεις που λαμβάνουν υπόψη την ηλικία των μαθητών της προσχολικής εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί ωφελήθηκαν αρκετά. 



Το πρόγραμμα αυτό που είναι αναρτημένο στα εργαστήρια δεξιοτήτων του ΙΕΠ σκοπεύει στην καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων ζωής, όπως η επικοινωνία, η σύνδεση, η αλληλεγγύη και η ενσυναίσθηση, με όχημα τη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση, η οποία είναι η πλέον κατάλληλη προσέγγιση όσον αφορά τους μαθητές Νηπιαγωγείου οι οποίοι αποτελούν το κοινό - στόχο του προγράμματος. Αποτελεί μία ολοκληρωμένη και δομημένη πρόταση προς αξιοποίηση στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, όπως επίσης και στα πλαίσια ενός προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας. 

 




Η διδακτική μεθοδολογία που προτείνεται είναι αυτή της Ομαδοκεντρικής διδασκαλίας η οποία μετασχηματίζει το ρόλο του εκπαιδευτικού, από καθοδηγητή σε συντονιστή και εμψυχωτή της εργασίας, προωθώντας έτσι την ανάληψη πρωτοβουλιών, την αυτενέργεια και την ανακαλυπτική μάθηση.


 Ευχαριστούμε πολύ την προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Πειραιά και την προϊσταμένη του 3ου Νηπιαγωγείου Αλίμου για την πρόσκληση αυτή και τη χαρά που μας έδωσαν να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

O ΡΕΞΟΥΛΗΣ Ο ΤΡΑΓΑΝΟΥΛΗΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ 51ο ΝΓ ΠΕΙΡΑΙΑ

 


 
Ο ΡΕΞΟΥΛΗΣ Ο ΤΡΑΓΑΝΟΥΛΗΣ προσκλήθηκε από το  51ο ΝΓ ΠΕΙΡΑΙΑ στις 6 Μαρτίου 2024.
Τα παιδιά άκουσαν την απίστευτη περιπέτεια του μικρούλη δεινοσαυρούλη Ρεξ και ζωγράφισαν τις νέες περιπέτειές του. Στο τέλος τα περίμενε μια έκπληξη. Ο Ρεξούλης πινιάτα τους πρόσφερε γλυκίσματα. 
 

 











                                                        Και η πινιάτα που τα παιδιά λάτρεψαν




Ευχαριστώ πολύ την προϊσταμένη του 51ου ΝΓ Πειραιά κ. Ζαρκαδούλα για την πρόσκληση. Όλες τις εκπαιδευτικούς που με χαρά με υποδέχθηκαν και φυσικά τους/τις μικρούς/ες μαθήτριες για την αγκαλιά που μου πρόσφεραν και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν για τον Ρεξούλη τον Τραγανούλη.
Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε με ελεύθερο download στην ανοιχτή βιβλιοθήκη στον εξής σύνδεσμο ΕΔΩ Ο ΡΕΞΟΥΛΗΣ Ο ΤΡΑΓΑΝΟΥΛΗΣ

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Καλές πρακτικές για τη συναισθηματική ενδυνάμωση μαθητών/τριών στην προσχολική εκπαίδευση

 

Ενδοσχολική επιμόρφωση με δίκτυο Νηπιαγωγείων, του 11ου ΝΓ Πειραιά και 3ου ΝΓ Αλίμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Θέμα εισήγησής μου "Καλές πρακτικές για τη συναισθηματική ενδυνάμωση μαθητών/τριών στην προσχολική εκπαίδευση.

Η εισήγηση βασίστηκε στο μοντέλο της Γνωστικής (Γνωσιακής) Συμπεριφοριστικής Θεραπείας και βασίστηκε σε πρακτικές που εφάρμοσα στην τάξη πριν χρόνια. Αφορούσε την επίλυση προβλημάτων των παιδιών μέσα από την τροποποίηση των λαθεμένων τους σκέψεων και συμπεριφορών. Έγινε εκτενής αναφορά για τον δυσλειτουργικό κύκλο στη ζωή των παιδιών και δόθηκαν αρκετές απαντήσεις - λύσεις - ενέργειες - δραστηριότητες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών/τριών ώστε να επιτυγχάνεται ο λειτουργικός κύκλος συμπεριφοράς. 

 Ένα όμορφο ταξίδι ζήσαμε απόψε όλοι οι εκπαιδευτικοί, με ανταλλαγή βιωμένων εμπειριών, ανατροφοδότηση και πολλά χαμόγελα!

 

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΚΛΟΟΥΝ ΚΙ Ο ΚΛΟΟΥΝΑΡΛΕΚΙΝΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΝΤΩΝΗ

 


Η σελίδα Vassiliki's audiobooks -λογοτεχνικές αφηγήσεις

φιλοξενεί το παραμύθι μου Ο Αρλεκινοκλόουν κι ο Κλοουναρλεκίνος. Ένα παραμύθι όπου εκτός από το καθαρά αποκριάτικο πνεύμα του, μπορεί να αναδείξει διαπροσωπικές σχέσεις και συναισθήματα με έμφαση στις αξίες, στη διαφορετικότητα, στην επίλυση συγκρούσεων, στη φιλία και στην αποδοχή.

Ευχαριστώ από καρδιάς την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πειραιά κ. Βασιλική Αρβανιταντώνη για τη φιλοξενία του παραμυθιού μου στην υπέροχη σελίδα της. 

Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΤΟΥΛΗ ΣΤΟ 28ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ


Με μεγάλη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση της προϊσταμένης κ. Δέσποινα Ξηντάρη να παρουσιάσω το περιβαλλοντικό παραμύθι μου "Οι βοηθοί του Συρτούλη", στα πλαίσια ενός προγράμματός τους για τη μεσογειακή χελώνα καρέτα καρέτα.

Με μεγάλη χαρά με υποδέχθηκε στο υπέροχο 28ο Νηπιαγωγείο Πειραιά.



Οι πόρτες του Νηπιαγωγείου άνοιξαν και εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες με υποδέχθηκαν με χαρά.
Άκουσαν, ζωντάνεψαν και χάρηκαν με την αγωνία και την προσπάθεια του Συρτούλη να φθάσει στη θάλασσα και να ζήσει πολλά πολλά χρόνια. 
Μικρά μου σας ευχαριστώ πολύ!











Ευχαριστώ πολύ Δέσποινα και Ματούλα για τις όμορφες στιγμές που έζησα μαζί σας!