Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΑΘΛΟ

 

Ευχαριστώ την προϊσταμένη του 28ου Νηπιαγωγείου Πειραιά κα Δέσποινα Ξηντάρη, για την ευγενική της πρόσκληση να παρευρεθώ στο σχολείο, στις 3/12/2024  και να αφηγηθώ στα παιδιά των τάξεων το παραμύθι μου "Κερδίζοντας το έπαθλο", εκδόσεις Ηλιαχτίδα. Το παραμύθι αυτό συγκαταλέγεται στον συλλογικό τόμο "Ο Μαγικός Κόσμος του Παραμυθιού", μαζί με παραμύθια αξιόλογων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που διαπραγματεύεται έννοιες όπως: η ισότητα, η ελευθερία έκφρασης απόψεων, το δικαίωμα στη μόρφωση, το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τα παιδιά βοήθησαν τον Πέτρο του παραμυθιού να βρει τον κρυμμένο θησαυρό και να κερδίσει το έπαθλο, παρά τις δυσκολίες.

Και οι δύο τάξεις έπαιξαν το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού και η χαρά τους ήταν μεγάλη όταν κέρδισαν το μετάλλιο και το έπαθλο. Υπήρξε συζήτηση, έκφραση απόψεων, έλυσαν γρίφους και αινίγματα κι ευχαριστημένα μου πρόσφεραν την πιο μεγάλη αγκαλιά που υπάρχει.
Ευγνώμων μικρά μου.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ"

 

Τη Δευτέρα 2/12/2024 οι εκπαιδευτικοί της Αττικής παρακολούθησαν από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), μέσω Zoom, το σεμινάριο "Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή", που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου AdaptInGr-LIFE17 IPC/GR/000006: Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (Boosting the implementation of adaptation policy across Greece).


Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το περιεχόμενο και τη δομή του εκπαιδευτικού πακέτου (κιτ) για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των γνώσεων στο θέμα και προτείνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν σε όλες τις βαθμίδες και από όλες τις ειδικότητες.

Η δομή του σεμιναρίου αποτελούνταν από δύο μέρη: Τη διαδραστική παρουσίαση με τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και το βιωματικό εργαστήριο, βασισμένο στις δραστηριότητες για τους μαθητές.

Στο βιωματικό μέρος οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε 12 ομάδες των επτά ατόμων, όπου κάθε ομάδα επεξεργάστηκε ένα slide, που αντιστοιχούσε στον αριθμό του δικού της δωματίου. 

Δόθηκε ο τίτλος της πρόσληψης της εικόνας.

Αναφορά στα συναισθήματα που πυροδοτούσε η εικόνα.

Ερωτήματα ή προβληματισμούς που δημιουργούσε.

Πώς αυτό που προσλαμβάνανε οι εκπαιδευτικοί  ως κίνδυνο ή απειλή επηρέαζε τις ζωές τις δικές τους ή των άλλων.

Πώς το γεγονός αυτό συνδεόταν με την κλιματική αλλαγή.

Με ποιους τομείς συνδεόταν από τον κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό τομέα.

Τι μέτρα προσαρμογής μπορούσαν να αναφέρουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι ιδέες των ομάδων, αρκετές και ποικίλες, ανέδειξαν την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής και της προθυμίας τους για ενεργοποίηση των μαθητών τους σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.