ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ


Σ' αυτήν την σελίδα θα αναρτούνται χρήσιμες συμβουλές για γονείς, που θα ανακαλύπτω στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Για τους γονείς

..............Εκείνο που σώζει και φτιάχνει καλά παιδιά είναι η ζωή των γονέων μέσα στο σπίτι. Οι γονείς πρέπει να δοθούνε στην αγάπη του Θεού. Πρέπει να γίνουνε άγιοι κοντά στα παιδιά με την πραότητά τους, την υπομονή τους, την αγάπη τους. Να βάζουνε κάθε μέρα νέα σειρά, νέα διάθεση, ενθουσιασμό κι αγάπη στα παιδιά. Και η χαρά που θα τους έλθει, η αγιοσύνη που θα τους έχει επισκεφθεί, θα εξακοντίσει στα παιδιά τη Χάρη. Για την κακή συμπεριφορά των παιδιών φταίνε γενικά οι γονείς, δεν τα σώζουν ούτε οι συμβουλές ούτε η πειθαρχία ούτε η αυστηρότητα. Αν δεν αγιάζονται οι γονείς, αν δεν αγωνίζονται, κάνουν μεγάλα λάθη και μεταδίδουν το κακό που έχουν μέσα τους..........
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης



Η μητέρα ως πρότυπο – Πως να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας


Αν θεωρήσουμε ότι όλος ο κόσμος είναι μια μεγάλη σκηνή, στα μάτια του παιδιού σας είστε η πρωταγωνίστρια. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που το μωρό έρχεται στον κόσμο παρακολουθεί στενά, και σταδιακά μιμείται, ό,τι κάνετε. Εσείς είστε το βασικό πρότυπο του παιδιού σας όχι μόνο ως γονιός, αλλά και ως σύντροφος, επικεφαλής της οικογένειας, μέλος μιας κοινότητας. Και είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι σας το να καλλιεργήσετε στο παιδί καλές συνήθειες συμπεριφοράς.

Ξέρετε ήδη όσα δεν πρέπει να κάνετε μπροστά στο παιδί –να μη μιλάτε άσχημα, να μην εξοργίζεστε, να μην χρησιμοποιείτε καμίας μορφής βία. Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε, για να βοηθήσετε το παιδί να γίνει ο ενήλικας που θέλετε:
Εκδηλώστε τα συναισθήματά σας
Επιστρέφετε από τη δουλειά κουρασμένη και με το που μπαίνετε στο σπίτι βάζετε τις φωνές στα παιδιά επειδή δεν έχουν μαζέψει τα ρούχα τους. Η στάση αυτή, όμως, δεν διδάσκει κάτι στα παιδιά. Είναι προτιμότερο, μπαίνοντας στο σπίτι, να τους ανακοινώσετε ότι είστε κουρασμένη και εκνευρισμένη από τη δουλειά και ότι θέλετε λίγη ώρα για να ξεκουραστείτε, πριν ετοιμάσετε π.χ. το βραδινό. Έτσι, τα παιδιά δεν θα ανησυχούν ότι σας προκαλούν πάντα νεύρα και θα μάθουν να εκδηλώνουν και εκείνα τα συναισθήματά τους.
Απολογηθείτε και εξηγήστε
Κι αν τελικά παρασυρθήκατε και τους βάλατε τις φωνές με το που μπήκατε στο σπίτι, μπορείτε πάντα να απολογηθείτε εκ των υστέρων για τη συμπεριφοράς σας, βοηθώντας τα να καταλάβουν τον πραγματικό ρόλο για τον οποίον μπορεί να είστε εκνευρισμένη. «Συγνώμη που σου φώναξα νωρίτερα, αλλά γύρισα τόσο κουρασμένη από τη δουλειά που θα έπρεπε να έχω ηρεμήσει πρώτα» -αυτό είναι μία καλή αρχή. Στη συνέχεια μπορείτε να τα ρωτήσετε για τη μέρα τους.
Δείξτε στο παιδί πώς τα ξαναβρίσκετε
Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται κατά καιρούς, όμως αν αυτό συμβαίνει μπροστά σε μικρά παιδιά μπορεί να τους αφήσει τραυματικά συναισθήματα. Θα πρέπει, λοιπόν, να βρίσκετε ευκαιρία για να εξηγείτε στο παιδί ότι η διαφωνία με τον σύντροφό σας δεν έχει να κάνει με εκείνο και δεν φταίει σε καμία περίπτωση. Έπειτα, θα πρέπει μπροστά του να δείχνετε πώς τα ξαναβρίσκετε με τον μπαμπά, π.χ. ζητώντας συγνώμη, διεξάγοντας συζητήσεις για τη λύση του προβλήματος (με αμοιβαίες παραχωρήσεις) και παίρνοντας στο τέλος αγκαλιά ο ένας τον άλλον. Έτσι το παιδί θα μάθει ότι ακόμα κι αν διαφωνεί με κάποιον υπάρχει ειρηνικός τρόπος για να βρεθεί λύση.
Χρόνος για τους δύο σας
Μπορεί στα παιδιά να μην αρέσει να μένουν στο σπίτι με την γιαγιά και τον παππού ή με την babysitter και να βλέπουν εσάς και τον σύντροφό σας να φεύγετε για να πάτε π.χ. μια βόλτα μαζί, όμως είναι απαραίτητο. Τα παιδιά έτσι θα μάθουν ότι η σχέση σας δεν βασίζεται μόνο στην φροντίδα τους, στην δουλειά ή στο να ζείτε παράλληλα, αλλά και στο να βρίσκετε χρόνο ο ένας για τον άλλον.
Δείχνετε τρυφερότητα
Το σεξ πρέπει να γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες. Όχι, όμως, και οι εκδηλώσεις τρυφερότητας. Μια αγκαλιά, ένα φιλί στο μάγουλο, ένα χάδι είναι πράξεις αγάπης που κάνουν τα παιδιά να νιώθουν όμορφα και τους μαθαίνουν πώς παραμένει συνδεδεμένο ένα ζευγάρι.
Δημιουργείτε έθιμα και παραδόσεις
Στα παιδιά αρέσουν οι προβλέψιμες καταστάσεις και τα οικογενειακά έθιμα που φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά.
Δείξτε τους πώς να νοιάζονται για τους άλλους
Δείξτε στα παιδιά πώς φτιάχνουμε μία όμορφη κάρτα όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει γενέθλια, πώς βοηθάμε έναν γείτονα που χρειάζεται κάτι, θυμίστε τους να τηλεφωνούν στις γιαγιάδες και τους παππούδες. Μάθετε στα παιδιά να διατηρούν δεσμούς και να δημιουργούν νέους με τους ανθρώπους γύρω τους.
Κάντε τις αξίες σας πράξη
Αν πιστεύετε στην πολιτική δράση, πάρτε μαζί τα παιδιά όταν θα πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές και εξηγήστε τους την βαρύτητα της ψηφοφορίας. Αν έχετε έντονη θρησκευτική πίστη, μοιραστείτε την με τα παιδιά και καλέστε τα να συμμετέχουν στα έθιμα της εκκλησίας. Αν υποστηρίζετε την φιλανθρωπία, δείξτε το έμπρακτα μαζί με τα παιδιά σας.
Και μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν όχι από αυτά που ακούν τους γονείς τους να λένε αλλά από αυτά που τους βλέπουν να κάνουν. Δείξτε, λοιπόν, στα παιδιά πώς οι αξίες και οι προτεραιότητες διαμορφώνουν τη ζωή σας.
Πηγή: psychologytoday



Παιδική υπνική άπνοια
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Δημοσίευση:
10:00 | 12/03/2014

"Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά" λέει πολύ σωστά ο σοφός λαός. Ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, βοηθώντας το να γεμίσει τις μπαταρίες ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να έχει καθαρό μυαλό και να μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις ικανότητές του.
Καθοριστικής σημασίας είναι η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης–ή αλλιώς ορμόνης της ανάπτυξης -, η οποία παράγεται από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα που βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, αποκλειστικά κατά τη διάρκεια του ύπνου: το 50% κατά τη διάρκεια του παράδοξου ύπνου, δηλαδή καθώς ονειρεύεται, και το άλλο 50% κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων φάσεων. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επαρκείς ώρες ύπνου αλλάζουν αναλόγως την ηλικία, για παράδειγμα ένα βρέφος 12 μηνών χρειάζεται 12-14 ώρες συνολικού ύπνου, ένα νήπιο 3 ετών κατά μέσο όρο 12 ώρες, ενώ πηγαίνοντας στο νηπιαγωγείο και μέχρι τις πρώτες τάξεις του δημοτικού οι ανάγκες σε ύπνο μειώνονται σε 10 ή 11 ώρες.
Εντούτοις, πιο σημαντική για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού είναι η ποιότητα του ύπνου και όχι τόσο η διάρκεια. Μια ιδιαιτέρως σοβαρή διαταραχή του ύπνου είναι η υπνική άπνοια, η επαναλαμβανόμενη δηλαδή διακοπή της αναπνοής τόσο από το στόμα όσο και από τη μύτη για μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως μερικά δευτερόλεπτα). Η άπνοια μπορεί να είναι αποφρακτική (λόγω απόφραξης της αναπνευστικής οδού), αλλά και κεντρική (λόγω εγκεφαλικής δυσλειτουργίας του κέντρου της αναπνοής). Η συχνότερη άπνοια στα παιδιά είναι η αποφρακτική.
Το πλέον ενδεικτικό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας είναι το δυνατό και σε καθημερινή βάση ροχαλητό. Παρατηρώντας το παιδί που ροχαλίζει, ο γονιός πρέπει να προσέξει για διακοπή της αναπνοής και για να επιβεβαιώσει την εκτίμησή του καλό είναι να κάνει βιντεογράφηση. Άλλα σχετικά συμπτώματα είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, η υπερκινητικότητα, η χαμηλή επίδοση στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, η έντονη νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν παρατηρήσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με βάση το ιστορικό και τη φυσική εξέταση του παιδιού θα κάνει τη διάγνωση. Κάποιες φορές απαιτείται η διενέργεια μελέτης ύπνου, μιας ανώδυνης εξέτασης που διενεργείται σε ειδικό εργαστήριο ή στο σπίτι και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το βαθμό της άπνοιας.
Η υπνική άπνοια, η οποία οφείλεται σε ανατομικούς παράγοντες, όπως π.χ. υπερτροφικές αμυγδαλές ή κρεατάκια, ανωμαλίες της γνάθου και της γλώσσας, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Η υποξαιμία, δηλαδή η χαμηλή οξυγόνωση του αίματος που δημιουργεί η άπνοια, μαζί με την κακή ποιότητα ύπνου και τις παρατεταμένες μυϊκές προσπάθειες αποκατάστασης της αναπνοής μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμονία, υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, μπορούν να επιφέρουν νευροψυχολογικές διαταραχές, αναπτυξιακά προβλήματα και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του παιδιού. Καθώς η πιο συχνή αιτία άπνοιας στα παιδιά είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές ή κρεατάκια, η χειρουργική αφαίρεσή τους αποκαθιστά σχεδόν 100% το πρόβλημα και βελτιώνει σημαντικά τον ύπνο και κατ’ επέκταση όσα σημαντικά σχετίζονται με αυτόν.

Δε σημείωσα ποιος και από που έγινε η ανάρτηση του θέματος. Όποιος γνωρίζει ας μου το αναφέρει. Ευχαριστώ! 


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΨΑΡΙΑ

Πώς θα καταφέρετε να βελτιώσετε τη διατροφή τους
Το ψάρι αποτελεί ένα αναντικατάστατο τρόφιμο για τον οργανισμό ενός παιδιού. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων.

Το στοιχείο όμως εκείνο που το καθιστά πολύ σημαντικό για ένα παιδί είναι η περιεκτικότητά του σε απαραίτητα ω3 λιπαρά.

Μια κατηγορία λιπαρών που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και πρέπει ένα παιδί να τα προμηθευτεί μέσα από τη διατροφή του. Τα λιπαρά αυτά σχετίζονται άμεσα με την καλή εγκεφαλική του ανάπτυξη και λειτουργία, την καλή καρδιαγγειακή υγεία κ.ά.

Δυστυχώς όμως πολλά παιδιά δεν τρώνε ψάρι.

Αν και το δικό σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία δείτε τι πρέπει να κάνετε.

- Εξαντλείστε όλα τα περιθώρια για να τρώει τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα ακόμη και κατεψυγμένο, καθώς διατηρεί τα καλά του λιπαρά και δεν υστερεί θρεπτικά σε σχέση με το φρέσκο.

- Προσπαθήστε να το καμουφλάρετε με κάποια σως με γάλα και μουστάρδα ή με λίγη μαγιoνέζα για να το κάνετε πιο δελεαστικό. Προσοχή όμως! Θα πρέπει το παιδί να γνωρίζει, έστω και αφού το φάει, ότι τρώει ψάρι και όχι να θεωρεί ότι έφαγε κοτόπουλο. Είναι σημαντικό όταν το φάει να αντιληφθεί ότι υπάρχει γευστικός τρόπος που του αρέσει.

- Βάζετε πιο φιλεταρισμένα ψάρια (που συνήθως δεν μοιάζουν τόσο με ψάρι)

- Δοκιμάστε τα θαλασσινά στη διατροφή του (π.χ. ένα ριζότο)

- Αν τώρα δεν τρώει με τίποτα, προσπαθήστε να έχετε καθημερινά στη διατροφή του πηγές ω3 λιπαρών όπως τα καρύδια, χωρίς βέβαια να σημαίνει αυτό ότι μπορείτε να υποκαταστήσετε 100% το ψάρι.


Πηγή: neadiatrofis.gr



Το παιδί με ειδικές ανάγκες
Ο ερχομός ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες σίγουρα προκαλεί στους γονείς συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης, ενοχής και μοναξιάς. Καλούνται να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση άγνωστη και δύσκολη, κάτι που προκαλεί έντονο στρες και επηρεάζει τη συζυγική σχέση. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Η παραδοχή του προβλήματος του παιδιού είναι σημαντικός σταθμός στην αντιμετώπισή του.
Πρέπει να κατανοήσετε πόσο καίριος είναι ο ρόλος σας στην ανατροφή αλλά και στην εκπαίδευσή του.
Θα πρέπει να ενημερωθείτε από τους ειδικούς επιστήμονες αναλυτικά και να πάρετε οδηγίες για τις ειδικές θεραπείες που θα χρειαστεί. Μην τα περιμένετε όμως όλα από τους ειδικούς ή από τους δασκάλους καθώς το παιδί περνά πολύ χρόνο με εσάς. Κατά συνέπεια η καθημερινότητά του βρίσκεται στα χέρια σας και μπορεί να βελτιωθεί χάρη στις κατάλληλες παρεμβάσεις σας.
Πρέπει να είσαστε οπλισμένη με θάρρος, επιμονή και υπομονή.
Να έχετε υπ’όψιν σας ότι θα πρέπει να το ενθαρρύνετε, να το προτρέπετε, να το ενισχύετε, να του μιλάτε, να του εξηγείτε αργά και καθαρά, να το επαινείτε για τα κατορθώματά του, να του δείχνετε αγάπη και στοργή.
Επίσης, να το βοηθάτε στην κοινωνικοποίηση του, φέρνοντάς το σε επαφή με άλλα παιδιά, να του μάθετε τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, να το βοηθήσετε στην αυτοεξυπηρέτησή του.
Καθορίστε συγκεκριμένο χρόνο που θα ασχολείστε μαζί του χωρίς όμως να το βιώνετε σαν υποχρέωση και πίεση.
Δεν απαιτείται όλος ο ελεύθερος χρόνος σας για να εκπαιδεύσετε το παιδί, απλώς οι ώρες που θα αφιερώνετε καθημερινά να είναι ουσιαστικές.        



Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν ένα από την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ομάδα του πληθυσμού στην χρήση φακών επαφής. Γιατί όμως τα παιδιά επιλέγουν τους φακούς επαφής;
Τα παιδιά φορούν φακούς επαφής για τους ίδιους βασικά λόγους όπως και οι ενήλικες:
α) Για να βλέπουν καλύτερα
β) Για λόγους αισθητικής και να έχουν καλύτερη εμφάνιση.

Η μεγαλύτερη έγνοια των γονιών γύρω από τους φακούς επαφής είναι εάν το παιδί τους είναι αρκετά μεγάλο για να φορέσει φακούς επαφής. Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό. Μόνο οι ίδιοι οι γονείς μπορούν να απαντήσουν  αυτό το ερώτημα. Φυσιολογικά τα μάτια μπορούν να ανεχτούν τους φακούς τους φακούς επαφής από πολύ μικρή ηλικία. Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός, έτσι και η αντιμετώπιση του. Έχουν εφαρμοστεί φακοί επαφής σε μωρά εξ αιτίας καταστάσεων του ματιού που υπήρχαν από τη γέννηση τους όπως είναι ο στραβισμός, το τεμπέλικο μάτι (lazy eye) και ο καταρράκτης. Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι προτιμότεροι στα παιδιά. Είναι πιο άνετοι και πιο εύκολο για το μάτι να προσαρμοστεί.

Εάν σκέφτεστε λοιπόν τους φακούς επαφής για το παιδί σας κοιτάξτε πως το παιδί σας χειρίζεται τέτοιες ευθύνες. Φροντίζει το σκύλο, κάνει τις σχολικές εργασίες του; Εάν το παιδί σας χρειάζεται να το υπενθυμίζετε για τα αναγκαία πράγματα που έχει να κάνει ίσως να μην είναι έτοιμο για την υπευθυνότητα της χρήσης και φροντίδας των φακών επαφής. Εάν όμως έχει την υπευθυνότητα να διεκπεραιώνει τέτοια καθήκοντα, τότε μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός υποψήφιος χρήστης φακών επαφής.

Παλιότερα η αλλαγή από τα γυαλιά στους φακούς επαφής ήταν η σωστή επιλογή για νεαρούς έφηβους. Τώρα πια αυτό έχει αλλάξει. Σε μια πρόσφατη μελέτη παιδιών ηλικίας 8-11 χρόνων με προβλήματα όρασης, τα οποία φορούσαν ημερησίως φακοί επαφής το 90% των παιδιών αυτών χρησιμοποιούσαν τους φακοί επαφής τους χωρίς να χρειάζονται την επίβλεψη και τη βοήθεια των γονιών τους. Φτάνει να αποδεχτούν την υπευθυνότητα της χρήσης και φροντίδας των φακοί επαφής.

Τα παιδιά προσαρμόζονται πιο εύκολα εξ αιτίας της ευέλικτης προσωπικότητας τους, αναπτύσσουν λιγότερες επιπλοκές από ότι οι ενήλικες, θεραπεύονται πιο γρήγορα κι ακολουθούν τους κανόνες και τις οδηγίες καλύτερα από τους μεγάλους. Είναι εκπληκτικό το πως δυο κομμάτια από πλαστικό μπορεί να δώσουν ζωή σε ένα παιδί που  προηγουμένως ήταν πολύ μαζεμένο. Οι φακοί επαφής μπορούν να κάνουν θαύματα στην αυτοπεποίθηση και την εικόνα του παιδιού. Η εμφάνιση του μπορεί να αλλάξει δραματικά πηγαίνοντας από τα γυαλιά στους φακοί επαφής και να κάνει το παιδί πολύ καλύτερο στις δραστηριότητες του. Τα σπορτς επίσης και οι φακοί επαφής είναι πολύ καλός συνδυασμός για όλους τους αθλητές συμπεριλαμβανομένων και των μικρών αθλητών.

Τα πλεονεκτήματα τους είναι πολλά:
Α) Οι φακοί επαφής προσφέρουν πιο ασφαλή όραση σε σύγκριση με τα γυαλιά που μπορεί να στραβώσουν, να σπάσουν ή να θαμπώσουν.
Β) Προσφέρουν καλύτερη οπτική από ότι τα γυαλιά, έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο κι αυτό μας οδηγεί σε πιο καθαρή όραση.
Γ)  Οι φακοί επαφής μας δίνουν καλύτερη περιφερική όραση.
Δ) Όταν η διαφορά του ενός ματιού από το άλλο είναι μεγαλύτερη από 3 βαθμούς έχουμε καλύτερη διόφθαλμη όραση αποτρέποντας την ανισοεικονία (δηλ τη διαφορά στο μέγεθος του ειδώλου).
Ε) Σε περιπτώσεις μεγάλης μυωπίας ή υπερμετρωπίας ενδείκνυται και  επιβάλλεται η χρήση τους γιατί δίνουν φυσιολογική όραση.
Στ) Αισθητικά αναδεικνύουν το φυσικό βλέμμα και τα μάτια δείχνουν ακριβώς όπως είναι (ούτε μικρότερα ούτε μεγαλύτερα).

Τα μειονεκτήματα τους απορρέουν από τη λανθασμένη χρήση τους. Με την σωστή υγιεινή και τον σωστό καθαρισμό των φακών επαφής οι πιθανότητες για οποιοδήποτε πρόβλημα είναι ελάχιστες.
Οι φακοί επαφής με τις δυνατότητες που έχουν σήμερα είναι μια πολύ καλή επιλογή για την διόρθωση της όρασης στην παιδική και εφηβική ηλικία. Οι φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης ή οι ημερήσιοι είναι προτιμότεροι γιατί στις ηλικίες αυτές έχουμε συχνές αλλαγές σε συνταγές των παιδιών.
Tο άρθρο αυτό το βρήκα στο 4moms.gr
http://www.paidiatros.com


ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ   ΜΠΑΝΙΟΥ

Ξέρετε ότι τα σφουγγαράκια του ντους θέλουν απολύμανση; Δείτε τον τρόπο!

Πολλά παιδάκια χρησιμοποιούν σφουγγαράκια για το ντους. Μπορεί να χρησιμοποιούνται σε έναν καθαρό χώρο αλλά γνωρίζατε ότι χρειάζονται απολύμανση;
Το ότι χρησιμοποιούνται στο ντους, δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι και καθαρά. Τα σφουγγαράκια συγκεντρώνουν υγρασία αλλά και βρωμιά οπότε χρειάζονται καθάρισμα συχνά αλλά και απολύμανση μια φορά την εβδομάδα.
Πώς θα τα απολυμάνετε;
Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζετε στο μάτι της κουζίνας. Προσθέτετε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι. Περιμένετε να ζεσταθεί το νερό, αλλά όχι να βράζει. Περιμένετε μέχρι να αρχίσει να αχνίζει. Βάζετε μέσα τα πλαστικά σφουγγαράκια. Κλείνετε το καπάκι. Σβήνετε το μάτι της κουζίνας και αφήνετε την κλειστή κατσαρόλα στο μάτι για μισή με μία ώρα.
Η υψηλή θερμοκρασία και το λευκό ξύδι, θα σκοτώσουν τα μικρόβια και τη μούχλα που φωλιάζουν στα σφουγγαράκια.
Όταν το νερό κρυώσει, αφαιρείτε τα σφουγγάρια και στραγγίζετε καλά.
Είναι πλέον έτοιμα για χρήση ξανά!
πηγή: tospitakimou.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου