Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

TA KOYKΛΑΚΙΑ ΠΟΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ!

     Πολλές φορές τα παιδιά χρησιμοποιούν είτε στον ύπνο τους είτε στο παιχνίδι τους κάποιο αγαπημένο αντικείμενο με ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτό, όπως  μία κούκλα ή κάτι λούτρινο και  που μπορεί να τους το  έχει χαρίσει  κάποιο αγαπημένο  τους  πρόσωπο ή το ήθελαν να το αγοράσουν τα ίδια τα παιδιά.  Το παιδί χρησιμοποιώντας το ίσως να αναπαριστά κάτι συμβολικά με αυτό. Μία κατάσταση , ένα συναίσθημα, μία ανάγκη του. Το παιχνίδι αυτό μπορεί να μεταμορφωθεί στα μάτια του παιδιού και να αποκτήσει μία έννοια εντελώς αντίθετη απ΄ αυτό που είναι. Αναπτύσσει το λόγο του, εκφράζει τα συναισθήματά του, το χρησιμοποιεί ως μέσο για να παίξει με τους φίλους του, αρχίζει και σκέφτεται αφηρημένα.
     Μέσω αυτών των αγαπημένων αντικειμένων , τα παιδιά μπορούν να βοηθηθούν ως προς την κοινωνικοποίησή τους, να αυτοσχεδιάσουν, ν’ αναπτύξουν τη φαντασία τους, να ενδιαφερθούν για τον άλλον, να εξωτερικεύσουν τυχόν άγχη και προβληματισμούς τους, να καλυτερεύσουν τον προφορικό τους λόγο, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να διδαχθούν μαθηματικά κλπ.

     Πολλές φορές στο χώρο του Νηπιαγωγείου , ζητείται από τα παιδιά να φέρουν το αγαπημένο τους παιχνίδι και να το παρουσιάσουν στους φίλους τους. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί  αισθάνεται το σχολείο του ως προέκταση του σπιτιού του , όπου με τα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι του, μπορεί να παίξει με αυτά και στο σχολείο του. Να τα παρουσιάσει με αγάπη, να συζητήσει μαζί τους και  να καταλήξουν όλοι μαζί σε συμπεράσματα για την αναγκαιότητα ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού και για το τι σημαίνει  αυτό για το  ίδιο το παιδί.
     Έτσι λοιπόν, όταν ζητήθηκε από τα παιδιά να φέρνουν κάτι αγαπημένο στο σχολείο τους, αυτά ανταποκρίθηκαν με χαρά. Το ενδιαφέρον και των άλλων παιδιών μεγάλο, διότι μπορεί να έβλεπαν κάτι που δεν το είχαν ξαναδεί ή κάτι που το είχαν και αυτά. Η συζήτηση έδινε και έπαιρνε. Πολλές φορές τα παιδιά θέλησαν να παίξουν μια ιστορία ή να τη συζητήσουν με τα ίδια τα παιδιά.
Σας παρουσιάζω φωτογραφίες....

Γαντόκουκλες

Μια όμορφη κούκλα

Γουινοοικογένεια

Ο Νέμο

Και άλλη κούκλα

Ένα μαλάκο χνουδωτό σκυλάκι

Ο κύριος εδώ είναι χειμωνιάτικος. Έπαιζε με το σαξόφωνό του μουσική τζαζ.

Μαλακή κουκλίτσα (κάτι σαν περσόνα)

Λούτρινο πράσινο και χαριτωμένο..

Όλα μαζί στην παρεούλα. Ξέρετε πόσες φορές τις χρησιμοποίησα για να κάνω το μάθημά μου;


Ο κύριος Πατάτας. Εδώ χαμογελάει

Εδώ μας κοροϊδεύει και βγάζει τη γλώσσα του

Εδώ είναι μια σκέτη πατάτα


2 σχόλια: