Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Δεν ασχολήθηκα αρκετά με τη γιορτή αυτή παρά μόνο με τα βασικά γιατί με τρέχουν άλλα προγράμματα. Αυτό που έχω να γράψω είναι ότι χαίρομαι όταν βλέπω όμορφες κατασκευές και εργασίες. Ο λόγος είναι  ότι γι' αυτήν την περίοδο δεν έχω σχεδόν τίποτε από υλικά. Το χαρτί του μέτρου τελείωσε, οι τέμπερες τέλειωσαν κι αυτές και από τα υπόλοιπα τα κάνω πολύ οικονομία.  Αρχικά είδαμε το εξής καταπληκτικό βιντεάκι που άρεσε πολύ στα παιδιά , ως αφόρμηση για το τι καταλαβαίνουν ότι συμβαίνει και για να μιλήσουμε για την ειρήνη και τον πόλεμο εκφράζοντας τις προτιμήσεις τους και τα συναισθήματά τους.

Είδαμε εικόνες και μιλήσαμε για το τι συνέβη το 1940. Στον Ευρωπαϊκό χάρτη παρατηρήσαμε τις δύο χώρες την Ιταλία και την Ελλάδα. Τις συγκρίναμε και μιλήσαμε για τις έννοιες μεγάλο και μικρό. Μετά παρατηρήσαμε και που βρίσκεται η Γερμανία. Τα παιδιά παρατηρούσαν τις χώρες ανάλογα με το χρώμα τους και σύγκριναν την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού χάρτη με τον πολιτικό μας χάρτη. Συζητήσαμε για την έννοια της μικρογραφίας αφού η Ελλάδα τους φαινόταν διαφορετική στον Ευρωπαϊκό χάρτη.



Αποφασίσαμε ν' ασχοληθούμε με την παραδοσιακή κατασκευή του ΟΧΙ. Σε μαύρο χαρτονάκι με κηρομπογιά έγραψαν το ΟΧΙ και επειδή είχαμε αποφασίσει και συζητήσει για τα οφέλη της ΕΙΡΗΝΗΣ , θελήσαμε να κολλήσουμε και το περιστέρι της ειρήνης αλλά και καρδούλες για αγάπη και όσα ήθελαν πεταλούδες και λουλούδια για χαρά.












Σε σημαία ζωγραφισμένη σε χαρτί του μέτρου ( που είχα φυλάξει ευτυχώς), τα παιδιά μέτρησαν τις ρίγες της σημαίας και συλλάβισαν πάνω σε αυτήν την φράση << ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ>>.


Φτιάξαμε και την κλασική σημαιούλα. Μιλήσαμε για το σχήμα της σημαίας , τι συμβολίζει ο σταυρός και για το μήκος ( μακρύ - κοντό).



3 σχόλια: